Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Sunday, May 31, 2009

TBL - Week 1 (1-7 June 2009)

BUTIRAN PESERTA
  • Nama : Zalia Hezlin bt Hj Abolah Zawawi

  • Umur : 30 tahun 4 bulan

  • Alamat : No. 11, Jln KMP 2A/1, Kota Malim Prima, Tg Malim

  • No Telefon : 012-2517318

  • Tujuan : Saya nak jadi CUN GILER

  • Berat Badan : 120 kg

  • Berat badan yang ingin di capai : 80kg dalam masa 3 bulan

  • Blog URL : http://loseweight-chaiyok.blogspot.com



Picture FRESH FROM THE OVEN
Ni ler rupa aku di hari pertama menyertai TBL
Aku snap gambor ni sndr kat opis
Eeeeeee.. gemuk nyaaaaa...
cam mak badak
HATE IT !!!!!!!


Ni lak berat aku seblm mai pejabat tadi
Nice number to start kan ?
119.9 kg... turun gak weekend ni..
Hari tu balik dari Mambang was 121.1
Turun ler... 1.2 kg

Ni lak bacaan BODY FAT PERCENTAGE
Klu ikutkan Corresponding Denotion
Aku dalam golongan OBESE
Ala... tak baca pun dah tau kan...
Kat bawah timbang tu pun ada tulis
Timbang ni larat tunjuk smpi 80.0 je
Nasib baik aku masih dapat bacaan...
.
.
.


JGN WAT-WAT TAK NMPK LAKS




Esok.. TBL Mula

Still tak snap picture lagi...
Hehehe tak tau nak pakai apa ?
Takkan nak pakai baju body kot?
Mau sahabat2 aku gelak sambil genyeh bijik mata..

Laki ku cakap.. pakai t-shirt ngn tracksuit je..
Boleh ke ?

Tadi pas mandi sempat timbang..
Dah 120.6 KG
Harap2 kalau malam ni tak makan, esok pagi adalah 120 KG
Berat ideal aku untuk memulakan TBL

Makna nyer.. dah 2 mgu laa aku berbekalkan berat 120 KG
Mgu depan lak.. Khamis dah balik Mambang..
Pastu terus sambung holiday ke Penang..
Balik kampung Kuala Kurau..

Bab balik Kuala Kurau yang aku tak tahan..
Konpem nenek aku dah buat ikan pekasam sebekas tupperware ice-cream..
Huwaaaa !!!

Nnt mesti aku peserta pertama TBL yg naik berat..
Kena denda lagi..

Kena rancang strategi ni...
Ada cadangan anyone ?!!!
.
.
.





Friday, May 29, 2009

HaSiL TerNakaN SelaMa 4 Hari 3 Malam


Dah smpi pun timbang yg hampir dicuri oleh...
Aku takmo tuduh laa kan
Tapi, kotak ini telah ditebuk dengan sesuatu
Dan aku syak benda itu adalah gunting

Maybe sebab berat semacam je..
Makhluk tu igt DVD Player ke..
Kotak barang2 berharga ke..
Sekali tebuk2 hanya timbang..

Ketahui laa oleh mu makhluk yg hamsap
Bahawa timbang ni mahal jugak tau sebenar nyer
Rugikan ko tak jadi curi

Sialan betul laaa ko...
Nasib baik timbang ni tak ngape-ngape
Kalau tak.. satu Pos Malaysia tu aku hamuk

Ops !!
Berbalik pada topik asal
Aku balik Mambang adalah hari Selasa
Start malam tu smpi ler malam Jumaat,
Adalah makan nasi 2 kali sehari...

But, NO FAST FOOD kecuali sekali hadap KFC
So, takde laaa drastik sgt cam mgu lepas
Terus 124kg

Tadi timbang.. adalah seperti di atas
Bacaan2 lain wat sementara waktu ni adalah ERROR
Heheheh.. tak larat nak baca ler tuh

Oleh itu, terima kasih wahai timbang lama
Yang di dalam nyer ada telur lipas
Jasa mu di kenang hokay !!!
.
.
.





Thursday, May 28, 2009

KakaK dah BaliK....

RINDU i ke U Olssss !!!

Heaven nyer bila orang lain bertungkus-lumus bekerja..

Dan anda adalah dapat MC !!!
Wpun Mambang di Awan sangat bosan duk sana
Tapi saya mesti suker punyer..
Inche Izman kan ader..

Kalau anda pun mau itu MC jugak utk mgu depan..
Tenung mata aku tu 2 hari 2 malam.. konpem sakit mata..
Exceli aku bukan kena conjunctivitis..
Tapi adalah jangkitan kuman yg sebabkan biji mata bengkak sket..
Terasa gatal dan terasa cam ada tekanan dalam bola mata
Apa pun, Tq Dr Syukor... bagi i MC !!


Aktiviti kami 2 beranak...
Makan.. Tido... Layan dia main.. Layan TV...
Papa balik, layan papa dia pulak...
Aerobik.. HL... Diet... sumer memang BABAI !!!
Tapi I ada aerobik ngn my laki tawwwww
(eee malu nyorok balik peti ais 3 pintu)

Oleh kerana kebosanan melampau..
Mami dan Papa Khaleef adalah terbeli PS2.. brand new
Wpun nenek Khaleef hari tu dah ada belikan...
Tapi menatang tu duduk kat umah dia di Kg Gumut nun..
Igtkan lega laa sket ada PS2 boleh hilang boring..
Rupanya tambah lagi 50% boring..

"YEEEP MUNYERRRR !!!"
"AMMI... MEN GAME !!!"
"AMMI... TKMO TATUN... NAK GAME !!!"

Aku adalah tak leh lansung mendekati PS2 itu
Dan adalah tak leh tgk TV
Dan adalah kena tolong tekankan start button
everytime dia Game Over !!!


Eeeee bosan x 1000 kali
So, hari ni balik Tg Malim.. tak koser aku nak bawak PS2 balik sini
Kang ada anak kena cakar ngn mak sndr, berebut TV
Tgu dah beli TV morah2 cap ayam yg 14 inci tu
Baru bawak PS2 balik sini

Buat sementara waktu... Inche Izman leh layan sorang2 smpi lebam..


Waktu yang paling aman damai... bila mamat ni tido petang...
Adalah senang menjaga si Khaleef ni sbb dia nyer tido siang adalah lebih 3 jam
Maka mak nyer pun tido 3 jam jugak ler..
.
.
.

IF U HAPPY AND YOU KNOW U CLICK MY ADS
Click... click...



Monday, May 25, 2009

MC 2 Hari....

Tiba2 sakit mata...
So, p klinik dan dpt laa MC 2 hari
Padahal niat aku nak ambik ubat je

So... sepantas kilat I adalah balik Mambang

Bye-Bye olssss
Bye-Bye Diet
Bye-Bye HL
Bye-Bye Detox Tea
Bye-Bye Aerobik


Hello Food
Hello Pizza Hut Pekan Kampar
Hello KFC Tesco

Hehehee... start 1 Jun laa kan
Ambik feel TBL

Kaseh !!!!
U don't forget sign up my name tau
Adalah ZALIA HEZLIN BT ABOLAH ZAWAWI
Gambor & details lain nnt aku bagi
.
.
.

Sepagi di Pusat Kesihatan Tg Malim

Jumaat lepas aku g teman SIL aku cek fibroid kt klinik gomen
Fibroid yg telah dibela selama lebih 3 tahun itu
membuatkan dia spt pregnant 7 bulan
Tapi.. sbb badan nyer halus.. lebih halus dari laki aku
So, org mmg tak perasan dia ada fibroid
Lebih-lebih kalau dia pakai baju kurung

-Off Topic-
Sandal comfit ni merupakan upah menggosok baju terakhir
dari Inche Izman
Sebab skang umah dia kat Mambang
dah ada washing machine, ironing board + steam iron.
So, aku adalah tidak payah lagi gosok baju dia
Sayaaaaaanggggg Abangggg
.
.

Itu citer sayang
Ni nak citer part yang tak sayang....

Time ni tgh tgu kak ipar aku wat urine test
Adalah kak ipar aku tu tak kahwin lagi..
Apa kejadah suh wat urine test nak tgk pregnant ke idak..

Lepas dah urine test, bawak g bilik scan
Bilik tu terletak kat Klinik Ibu Mengandung & Keluarga
Sampai bilik tu.. aku igt malas laa nak masuk
Sekali Kak Ipar aku tarik tangan aku masuk sama
Smpi dalam tu ada satu mak buyung ni tengah scan
So, kami tgu tepi jelah

Lepas mak buyung tu dah sudah..
Tiba laa giliran Kak Ipar aku

Tiba2... bidan tersebut ADALAH TARIK TANGAN AKU
Suh naik atas katil dan baring
Aku lak buleh laa time tu BLUR !!!

Dr Azlina cepat2 cakap
"Bukan dia laa nurse.. Ni nak scan fibroid"

"OOOOOOOOOOO"

O sahaje... adakah itu nasib orang berdarah O
Selalu di "OOOOOO" kan
Tak say sorry pun taw

LAKI AKU ?!!!!
Adalah mengekeh2 gelak hokay
Tak cukup dengan itu, cerita ini telah disebarkan seantero
Kg Lambak & Kg Gumut

Mencik taw !!!!
Balasan...

Pagi tadi i transfer duit u rm200 masuk akaun i
hehehehehe

Igt nak wat senyap2
Rupa nyer skang ni setiap transaction,
ada SMS pulak ke hp tuan punyer akaun

KANTOI !!!
.
.
.





Sunday, May 24, 2009

Mengantuk & Mengigau

Ntah apsal hari ni, jam baru kul 10.00 pagi..
Aku dah ngantuk cam malam tadi keje shift malam..

Boleh laa kan tadi, dah laa kelas hari ni penuh
Ada 5 org yg boleh tahan cerdik (tahap arnab berjalan)
Tengah dok belajar komputer

Aku leh duduk atas kerusi empuk aku
Sambil mengadap depa dan aku pun Zzzzzz Zzzzz Zzzzz

Tu konpem mengigau..
Ye-ye-ye..
Aku adalah sangat mengigau tak kira la tdo kat mana
Sapa2 yg pernah jd roomate aku time kursus
tau laa habit ngigau tak kira tempat aku ni

Atr mangsa2.. adalah Makcik Rehan, Sue Marang, Aida Parit..

Tu tadi aku dengar murid2 aku tiba2 gelak
Konpem laaa aku ada mengigau yg bukan2 tadi
Mesti aku sebut "LAPOR NYER PERUT AKU !!!"

Skang ni mata dah agar segar sket
Jap lagi kena kuar laa cari makanan
Igt nak makan nasi sikit + lauk biar banyak
Kul 3 baru bantai HL

Malam tadi ada timbang
Cam nmpk 119kg
Tapi... aku cam dah tak percaya kat timbang tu
kejap 124kg.. kejap turun 120kg.. kejap 117kg.. kejap 119kg...
Takpe2 sabor menanti Digital Scale aku yg dah on d way
Masa tu lah akan terbongkar berapa berat aku skang ni

Aku pun tak salahkan timbang tuh
Mana tahan seeeiii
Hari2 120kg naik turun.. naik turun.. naik turun..
Kalau aku adalah timbang..
dah lama aku LETAK JAWATAN as a weight scale

Dah laa tiap kali aku naik.. cam ada bunyi skru tercabut
Senang kata.. timbang yg ada taik lipas kat dalam cermin nyer tu dah ROSAK

Jumaat - Ahad.. adalah makan macam2

Sapa je ajak mai umah makan..
Aku adalah layan..
Cuma jaga portion makanan...
Dan juga tidak aerobik.. eee tak koser laa nak aerobik depan lakiku
Konpem pastu aerobik atas katil pulak
Aku aerobik adalah SANGAT SEKSI.. hahahahaha...

Isk.. isk.. isk...
Adakah perangai TAIK AYAM aku dah muncul kembali...

Jawapan nyer is TIDAK laaaa
Tujuan aku beli HL supaya aku leh diet.. tapi boleh makan..
Setakat nak diet tapi TAK PAYAH makan..
Tak payah pakai apa2 ubat pun leh kurus..
.
.
.

Friday, May 22, 2009

Mustika - Ibarat Meludah ke Langit


Itu lah perumpamaan yang paling tepat sekali untuk aku
Si Hantu TV

Hehehee.. hari tu sibuk sangat emotional kat Astro
Baru 2-3 kali view 130 utk preview Package Mustika...
Jumaat dah call Astro di talian 1-300-82-7777 utk melanggan

Eeee.. aku ni mmg tak leh bertolak-ansur lansung laa bab2 TV ni
Itu sebab kalau dok Mambang, sehari bagaikan setahun
Sebab kat sana ada free channel je

Rupanya Astro Mustika mula lambat lagi
1 Jun.. so aku mgkn antara 50 org tercepat melanggan kot
Tapi tu laa Astro ni kan
Pelanggan beratus-ratus ribu
Takde laaa appreciation sket utk pelanggan2 setia cam aku ni

Umah aku mula melanggan Astro pada tahun 1998
Masa tu nak masuk astro, lebih kurang 1299.00
Pastu ada 3-4 kali gak ganti ceper laa.. ganti dekoder laa..
Smpi laa skang, nama aku sorang je... utk 3 akaun Astro
(umah aku.. umah mentua.. umah mak aku..)

Kot laaa nak bagi utk 100 pelanggan pertama melanggan
FREE VIEW sebulan ke..
Harammmmmm....
Memang dasar ()*()&*(*@&$(*&()@%)(*)(%#@$@)_

ASTRO patut tukar cogankata from making your life richer to
"MAKING YOUR LIFE POORER"
.
.
.

Dulu saya pernah SLIM

(IMEJ TIDAK JELAS SBB AKU SNAP BALIK PKI CAMERA HP)

Dulu, masa tahun 2000-2003, aku pernah slim tau..
Berberatkan paling ringan 74kg
Tu kira pencapaian terbaik laa pernah dicapai

BAGAIMANA ?!!

1- Tidak makan nasi selama setahun
2- Menjadi ADDICTED TO DUROMINE
3- Tidak minum selain air kosong
4- Tidak makan fast food
5- Tidak makan roti, biskut, kuih raya, lauk-pauk, sayur, buah, etc

KESIMPULAN - Adalah tidak makan apa2 selama 3 bulan kecuali minum air
KEPUTUSAN - 113kg ke 80kg dlm masa lebih kurang 3-4 bulan


Sebab tak makan apa2 dan tak minum air bergula
Aku adalah sangat tidak bertenaga sebenarnya
Dalam gambar2 ni je nmpk happy
Tapi jiwa aku adalah sangat merana



Time ni sbnr nyer aku dh abih belajar
Takut bila menganggur duduk rumah dan makan
Maka aku buat 2 kerja dalam satu hari
10 pagi - 7.00 malam - jadi cashier kat Plaza Alam Sentral
11 malam - 7.00 pagi - jadi kerani Data Entry utk Jabatan Imigresen
So, waktu tido aku adalah antara 8.00 - 9.00 pagi
pastu 8.00 mlm - 10.00 malam
kadang2 lansung berhari2 tak tido
Yelah.. nak p dating lagi.. boyfren time ni ada 2 ;)
Inche Izman pun dah wujud masa ni..
Tapi HANYA KAWAN


Smpi satu tahap..
Mood aku adalah sangat swing 24 hours
Padahal aku ni bukan jenis orang yg moody
Muka dan warna kulit adalah sangat pucat
Kadang2 aku cuba makan..
tapi sesegera nye aku akan p toilet jolok tekak


Paling dahsyat.. aku adalah sangat sering pitam !!
Smpikan, buang air besar @ kencing kat jamban cangkung
Bila bangun.. konpem melayang2 pitam


Sampai laa kan..
hidup aku ntah ke mana
boyfren2 sumer ntah ke mana
family ntah ke mana
kawan2 sumer ke mana
sebab AKU ADALAH SANGAT-SANGAT DIET
tak peduli dah orang lain

Tiba2, smpi satu tahap yg tak boleh tahan
Aku benti sumer keje dan balik semula ke Tg Malim pd awal thn 2003
Masa ni muncul life saver yg mula2 HANYA KAWAN tadi tu
Hehehe.. leh teka dah kan sapa org nyer.

Dgn dia aku x payah poyo2 nak slim sbb nak nmpk cantik utk org lain
Dia tu adalah boleh terima seadanya aku
Sebab dia adalah mula ada KUCH KUCH HOTA HAI pada aku masa..
ZALIA HEZLIN adalah 113kg

2 boyfren yg mula2 tadi ?!!
1- Clash sblm aku aku balik Tg Malim
2- Clash sbb aku dah suka dgn "DIA" tu

Itu sebab, diet kali ni.. aku berjanji tidak akan seperti dulu lagi
Rasa nyer takde apa yg mendesak sangat

Sebab,
~ Saya ada Inche "Dia" tu yg sentiasa bagi semangat
~ Saya ada Muhammad Khaleef yg masa aku sibuk snap gambor tu
"SYAPE MAMI ?!! SYAPE ?!!"
Huwaaaaa !!! haram anak aku tak kenal aku tau. Kejam !!!!
~ Mak aku pun dekat je.. so, klu tak tahan lapar tu g jelah rumah dia makan..
~ Keluarga mentua aku yg selalu tanya berat aku skang dah berapa dgn muka yg penuh risau
.
.
.




Adalah sangat addicted to...

Sangat addicted to online shopping
Aku pun tak sedar bila aku ada ketagihan ini
Dah macam.. kalau sehari tak click2..
Cam nak demam
Camne ek, nak hilangkan ketagihan ini
Aku dah cuba kosongkan akaun..
GAGAL jugak
Kalau dah nak beli tu..
P hadap deposit machine tu pun aku sanggup
Sampaikan Post Master tegur
"ko ni.. pos parcel pun banyak.. terima parcel pun banyak"
hehehe makan 'dalam' tuh
.
.
.

Thursday, May 21, 2009

Berapa Lama Boleh Habis ?!!!!!

Entry ni, budak-budak keje PID je yang akan paham - ada contest kat bawah
Tapi member2 lain boleh gak kalau nak buat-buat paham

BERAPA LAMA BOLEH HABIS ?!!!!!

Ini adalah soalan yang secara purata aku kena jawab sebanyak 4-5 kali satu hari
Kalau tiba musim nak cuti sekolah
Atau lepas abih SPM & STPM..
Soalan ini akan ditanya sebanyak 20-30 kali sehari

MOTIF SOALAN ?!!!!

Dtg PID nak register untuk kelas komputer
Adalah diri mereka sendiri yang nak belajar komputer
Adalah diri mereka yg patut paham
~ golongan kura-kura
~ golongan arnab


GOLONGAN KURA-KURA

Golongan ini terdiri daripada insan2 yang tak pernah pegang komputer lansung

Tak boleh nak beza apa itu keyboard dan mouse
Yang akan tekan mouse smpi retak klu tak diberitahu
"JGN KLIK KUAT-KUAT, RELAX JE"

So, apa motif bertanyakan soalan tersebut ?


GOLONGAN ARNAB

Selalunya telah mempunyai komputer @ laptop cuma jarang pegang.
Tapi adalah biasa setakat nak taip-taip.
Juga dari golongan yg laparkan sijil tak seberapa tu.

Jadi, motif soalan ?!!!
.

JAWAPAN

.

Berapa Lama Boleh Habis ?

.

Itu adalah bergantung kepada diri kamu sendiri
Kamu laju, kami laju
Kamu perlahan, kami perlahan

.

Oklah, kira patut nyer dah berpuas hati laa dengan jawapan cover bengkek tu...

.

Tiba2 kang, sampai kat pintu PID sebelum keluar...

.

"JANGKAAN MASA BERAPA LAMA BELAJAR NI?"

.

tak pun

.

"AGAK-AGAK SEBULAN BOLEH HABIS TAK?"

.

Addddoooooooyaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

.

Apa beza soalan 1, soalan 2 dan soalan 3 ?

.

Cepat !!! member2 PID leh jawab kat bahagian komen
Jawapan paling tepat akan menerima brooch rantai berlian sumbangan
BROOCHBIZZ

Tarikh tutup contest - 25 Mei 2009 ;)



Sesungguh nyer... profesion kat PID ni hanya untuk orang yang beriman
Kerana... SABAR ITU SEPARUH DARIPADA IMAN......
Orang lain jangan muntah...
Nak merasa, meh laa duduk keje sini 2-3 hari..
Salah satu keje berprofil & berisiko tinggi ;)

.

.

.






Blood Type Diet - Type O

  1. Os can efficiently digest and metabolize meat because they tend to have high stomach-acid content.

    Makna nyer.. boleh makan daging banyak2. Tapi aku tak suka daging, sbb tak sedap cam daging ayam. Pastu nak masak, berjam2 nak rebus dulu.
  2. The success of the Type O Diet depends on the use of lean, chemical-free meats, poultry, and fish.
  3. Type Os don't find dairy products and grains quite as user friendly as do most of the other blood types.

    Susu tak bagus ?!!!
  4. The initial weight loss on the Type O Diet is by restricting consumption of grains, breads, legumes, and beans. The leading factor in weight gain for Type Os is the gluten found in wheat germ and whole wheat products, which interferes with insulin efficiency and slow down metabolic rate.

    Alamak... aku dah stok biskut gandum IKO punya laa banyak + skang makan roti gandum je tak makan white bread dah.
  5. Another factor that contribute to weight gain is certain beans and legumes contain lectins that deposit in the muscle tissues making them less "charged" for physical activity.

    Aku mmg hantu kacang2. Kacang hijau.. kacang kuda.. kacang dhal.. kacang tanah.. kacang cap Ngan Yin. Huhuhu.. kena lupakan laa Macha jual muruku kat Tesco Kampar.
  6. Type Os have a tendency to have low levels of thyroid hormone or unstable thyroid functions, which also cause metabolic problems. Therefore it is good to avoid food that inhibits thyroid hormone (cabbage, brussels sprouts, cauliflower, mustard green) but increase hormone production (kelp, seafood, iodized salt).

    cauliflower adalah kegemaran aku tau... SEAFOOD is good !!! yes ! yes ! yes !
  7. Type Os should severely restrict the use of dairy products. Their system is not designed for the proper metabolism. If you are a Type O of African ancestry, you should eliminate dairy foods and eggs altogether.

    So, no more telur ayam, telur burung puyuh, cheese,

Cam dah sumer benda laa pulak tak leh makan. Biar betul Dr. Lee nih...

FOOD NOT ALLOWED

  • Bacon, Ham, Goose, Pork
  • Barracuda, Pickled herring, Catfish, Smoked salmon, Caviar, Octopus, Conch
  • All other dairy products and yogurts
  • Corn oil, Peanut oil, Cottonseed oil, Safflower oil
  • Brazil, Cashew, Peanut, Pistachios, Poppy Seeds
  • Beans - copper, kidney, navy, tamarine. Lentils - domestic, green, red.
  • Corn, Gluten, Graham, Wheat (Bulgur, Durum, Sprouted, white and whole, Germ and Bran) farina, Oat, Seven-grains, or any products such as flour, bread and noodles made with these grain products
  • Brassica family: Cabbage, Brussels sprouts, cauliflower, mustard greens
  • Nightshades: eggplant, potatoes
  • Melons, cantaloupe, honeydew
  • Oranges, tangerines and strawberry
  • Ketchup, pickles, mayonnaise, relisherries, blackberries, Rhubarb
  • Coffee, Distilled liquor, Black Tea

Amboi.. kalau camni senarai nyer.. baik aku jadi kambing je ragut rumput & lalang tepi jalan. Smpi sumer benda lak tak leh makan.

AKU TAK PERCAYA !!!!

boleh gitu ?

.

.

Inche Jeman.. jejaka lindungan awan...

Hari ini Khaleef adalah sangat2 tidak sihat
Dan sangat2 rindu pada papa dia

Semlm.. sebelum mandi, dia tanya nenek dia
"Papa mana ?"
Wan dia jawab "Papa keje jauh"

Tindakan nyer selepas itu adalah MENANGIS !!!!
Sian nyer anak aku...

So, tadi aku pun wat laa citer sedih ni kat laki aku

Mami : Papa MC laa esok
Papa : Nnt papa bincang ngn makcik (PM dia)
Mami : Ala.. balik je, kang mami singgah salehudin (klinik panel) mintak MC. Klu doktor tanya mana papa.. mami cakap papa sakit perut tak leh bangun
(INI CONTOH ISTERI MITHALI)
Papa : Ok gak tu.

Aku pun dah senyum smpi ke belakang telinga..
Maklum laa malam jemahat lak tuh.. kui kui kui

Tiba-tiba my laki is calling

Papa : Pa dah apply EL.. nnt malam papa balik
Mami : Wat pe EL ?
Papa : Laaaa.. kata Khaleef tak sihat
Mami : Tak payah laa nak bazir2 cuti tu.. TAK PAYAH BALIK !!!

Ye, dan laki aku pun setuju laaa tak payah balik malam ini
Adalah sangat2 lindungan kaabah
Apa laa salah nyer aku mintakkan MC
Sepanjang 2009 ni tak pernah MC wlu sekali
Tahun 2008, ada MC sekali je demam

Lepas tu.. bonus tak gak dapat 3-4 bulan
Sama je cam pekerja lain yg MC sebulan 2-3 kali
Pastu pangkat tak gak naik2
Gaji adalah naik 30 hengget setahun
Lagi suka-suki kena tendang sana-sini cam bola
Kononnnn... markah prestasi paling tinggi dalam Perak
Kononnnnnnnnnn.....

Cuti tu kalau 60 hari takpe jugak
Ini, cuti ada 16 hari... dah ambik banyak lak utk exam hari tu
Ada laa tinggal dalam 6-7 hari lagi
Tu kang bulan 11 nak exam nnt nak kena cuti lagi

Aku pun sepanjang keje dari 2003 - 2009, sekali tak pernah MC
Bukan aku tak nak MC
Tapi, keje aku ni senang nak dapat cuti
Cuti dulu apply kemudian pun tak jadi masalah
Sebab tak bersangkut paut ngn sapa2

Eh, apsal citer pasal aku pulak ?!!!

Keluar tajuk !!!

AKU ADALAH BENGANG DENGAN INCHE JEMAN !!!!!!
.
.
.

Wednesday, May 20, 2009

Khaleef's Day Out

Sian kat budak kecik ni..
Dah laa papa jauh
Mummy dia lak sibuk memanjang
Dengan keje.. dengan broochbizz... dengan diet... hehehe

Sbb papa ada hal kat KL
On d way nak balik tu..
Lalu ler area Taman Tasik Perdana
Igt nak bawak masuk Taman Burung
Tak sempat nak masuk.. jumpa monyet lepak kat tepi jalan
So, kami pun lepak ler sesama

Gambar2 adalah seperti di bawah
Sila layanzzzzz

Kalau papa ada.. mak dia mmg senang-lenang


Tgk monkey panjat.. dia pun nak try jugak


Khaleef takde bekal makanan apa nak bagi
Dia cuma bawak susu je everytime jalan2
Bekalan makanan mak dia ?!!!
Aiiipppp jangan usik !!!


Sepanjang kat situ.. dia asyik cakap
"MEH SYINI... MEH SYINI"
"KAMU APA NAMA?"
" MAMI... DIA TAK SYAKAP"

Ini adalah beruk laaa mat kalep
Mana dia tau nak cakap


I feeeeeel good
TQ papa.. TQ mummy..
.
.
.

Aerobic Collection...

Sebelum membebel panjang pasal koleksi VCD/DVD aerobik..
Itu timbangan hari ini
Berat yang aku mahukan di kala nak mula HL
Tau jelah kan..
THE JOURNEY TO GAIN WEIGHT
khamis - ahad (ENTRY INI)
telah menjadikan berat aku adalah 124kg
Dan.. hari ini, telah dapat berat yg ideal utk bermula..
IDEAL ?!!
.
.
.
KOLEKSI SEMASA
3 keping ni aku beli kat Tesco je
lebih murah.. dalam 8.90 je sekeping
so, sapa2 yg duduk berdekatan ngn Tesco..
Pi jelah beli terus..
Tak yah nak nyusahkan aku nak burn ;)
hehehehe... nak sentap laaa tuh !!


DVD TBL ni ada 2 set yg aku jumpa
1 - Cardio Max
2 - Scuplt Max

Aku beli satu je dulu.. sbb ni beli kat Speedy.. rm19.90
Haram sekupang tak diskaun lansung

Ni yang aku dok buat hari2
(baru 2 hari exceli)
FUNCTIONALLY FIT PEAK FAT BURNING
Sbnr nyer... bukan ada 2 part
Tapi org2 yg aerobik tu.. ada 2 kumpulan

Kump 1 - advanced
kumpulan ni kalau melompat.. angkat kaki.. pusing badan..
memang betul2 buat. So, kalau anda jenis terhegeh2..
pastikan tak tgk depa 2 orang tu

Kump 2 - beginner
Untuk yang sembam2 seperti aku
Kira takat can do jelah
Itu pun, breathless jugak kadang2


3 VCD ni advanced sket
Memerlukan peralatan tambahan seperti
dumb bell dan aerobic step


Ni Poco-poco
Aku pernah pasang dan tgk je sambil baring
Memang tak terikut
Laju sioootttttt

Yang nak mintak tolong burn..
Sila emel kepada saya
Caj dikenakan hanya pada rege CD-R dan Postage
Klu nak mudah... sila poskan CD-R bersama sampul surat bersetem/pos ekpress
beralamat sndr kepada saya
.
.
PERALATAN ASAS
Exercise Mat & Dumb bell
Tapi.. kalau umah korang dah ada karpet tebal 5 inci
Tak payah laa pakai exercise mat ni ;)

Aerobic step.. abaikan anak aku yg suka nyibuksss tu
kaki bawah tu boleh bukak
beginner.. tak payah laa tinggi camni
kang tersembam pulak ke karpet tebal 5 inci tu
Agak2 peha tu dah kurang 15 inci
bleh laa naikkan tinggi nyer

TIPS
  1. Jangan aerobik berkaki ayam.. make sure kaki orang tu berkasut & berstokin
  2. Minum air secukupnya
  3. Jangan terlalu memaksa diri
  4. Mesti habiskan semua set (warming up, interval & streching - cool down)
    cth : pas buat 2 interval.. terus penat dah masuk bilik tido..
    konpem lepas korang bangun tido tu.. kaki pun tak larat angkat
  5. Klu ada anak, make sure kurung anak korang tu somewhere
    Klu tak mmg tension !!!!! aku wat streching baring.. dan2 dia lompat atas perut aku
    Aku lompat depan belakang... tuuu dia ada tgu belakang bontot aku nk tolong tolak.
MAH.. LELA...
JGN PURA-PURA TAK NMPK PULAK
KOME NAK FREE KAN
TEKAN SMPI LEBAM





Tuesday, May 19, 2009

My Journey To Gain Weight Part II - auto publish

Ni masa dinner kat Pizza Hut, Kampar
(15 Mei 2009)
Rujuk pada entry INI
My dinner for that nite


My Inche abang yang tengah konpius
"My Bini ni nak kurangkan berat ke nak tambah berat"


Chef tambahan...
hancur lebur garlic bread aku dikejekan budak Khaleef ni

Oh ya, sbb i adalah makan spaghetti je..
Terpaksa tapau Italian Chicken personal size
untuk dinikmati sebelum tido.
.
.

HamPiR BerJayA.. tapi....

Berkasut di dalam rumah ?!!
Joging dalam rumah ?!!!
Hehehe.. takde laaa..
Rumah aku ni sekankang gorilla je.
Takde makne nyer nak joging dalam rumah


Adalah ini...
Iaitu aerobic !!
Ni VCD lama collection aku dulu
Aku suka Kathy Smith ni sbb step nyer tak susah
Then ada 2 part..
1 utk beginner yg ala2 sembam cam aku
1 utk yg dah advance dalam hal2 aerobic nih
Sapa berkenan.. nak cuba, leh bank-in RM5 dalam akaun aku ;)
Klu tak nak bayor... sila tekan NUFFNANG 20 kali = 0.25 x 20 = RM5







Aerobic selama 40 minit... rasa cam 40 jam
Kaki kanan aku adalah cramp
Pastu bontot belah kanan... lenguh tahap gaban
Tapi.. yg best nyer, pas mandi aku rasa perut aku cekang
Tu makna nya.. lemak tgh berguguran ler tu kot.


Tapi... Tapi.. Tapi....
Smpi umah MIL aku, tgk anak aku ngn sepupu dia adalah spt di bawah
Aiseyman... ada PI BEDAY PU YU laaaa (bahasa anak aku)
Sepupu dia genap 1 tahun.


Adalah aku telah makan sepotong coklat cake
Utk tambah berdosa lagi..
Aku makan pulak nasi sepinggan + sambal bacang + ikan goreng + tumis bayam + pajeri nenas

Anak aku, besday sapa2 pun.. sumer BEDAY PU YU dia..
Setahun 4-5 kali sambut besday


Apa telah terjadi pada rambut anak aku ?!!!!
Dah jadi mamat kojek pulak..
Bantai laaaaaa....


Itu dia saya pada hari pertama DIET
Muka ku buat kali pertama setelah berpuluh2 tahun,
Hari ini TIADA JERAWAT.. wpun tidak licin spt kulit bayi
Terima kasih kepada sabun.. aku lupa lak nama dia apa
Tapi kecit to'et je.. rege rm35.00
Baru abih 2 ketul.. muka i adalah dah tidak berjerawat.
.
.
.

Monday, May 18, 2009

My HL Today

PID Tg Malim sudah mempunyai peti ais mini
Oleh itu adalah mudah utk aku wat shake


Bahan-bahan asas untuk shake the bon-bon
F1 + F3 + Minuman Yogurt Shine perisa mangga dan oren

Minuman yogurt = 300ml
F1 = 3 scoop
F3 = 1 scoop

Resepi ini diberikan oleh Kaseh

Goncang-goncangkan hingga sebati



DAH SIAP !!!
Rasanya adalah seperti makan ais-krim perisa mangga

Adalah sangat suker
Kalau suh minum 5 kali sehari pun aku sanggup
Tp hanya jika aku mendapat tajaan FOC dari Herbalife

Perasaan aku skang ?!!!
Adalah sangat teringin nak makan nasi lauk ayam goreng
Lapoooooorrrrrrr

Takpe-takpe, aku akan cuba sabar
Sebab semalam dah hilang sabar
.
.
.





My Journey To Gain Weight Part I

Sebab ala2 cam bertekad sangat laaa nak diet kali ni
So, sebelum diet...
Amalan biasa aku adalah makan segala hape aku nak makan

AMALAN INI SALAH ?!!!
I don't care hokay
Atau bahase malay-market nyer
"ADA HAKU KESAH !!!"
Yang penting aku dah makan sumer

Entry ini akan menjejak semula perjalanan aku dari mula balik Mambang
Sampai berakhir nyer Ahad semlm

Khamis (14/5/09)
breakfast - 2 bungkus nasi lemak
lunch - nasi 2 pinggan + sambal sardin + ikan bilis goreng berlada
dinner - Hotplate Yee Mee

Jumaat (15/5/09)
breakfast - roti cicah sardin
lunch - nasi 2 pinggan + ayam goreng kicap + bayam rebus
dinner - Pizza Hut

Sabtu (16/5/09)
breakfast - nasi lemak 2 bungkus
lunch - nasi 2 pinggan + ayam goreng kunyit + cendawan goreng sos tiram
bekalan on d way balik tg malim - KFC
dinner - yong tau fu
supper - maggi perisa tom yam

Ahad (17/5/09)
breakfast - tak makan.. bangun lambat
lunch - kedai mamak Fazlina Maju, KKB - nasi putih + sotong goreng tepung + ayam goreng + sayur kacang panjang masak hape ntah.
minum petang - tuna sandwich + fresh orange kat Old Town White Coffee
dinner - nasi goreng USA
supper - sate

Selang2 waktu makan ini... pi tonggak air F&N Strawberi, Vanilla Coke, F&N Orange kat dalam peti ais.
Lagi ada maruku, kacang2, coklat2, junk food
Adalah sangat heaven percutian aku kali ini.

Keputusannyaaaaaaaaaaaaaa

AKU ADALAH MULA DIET DENGAN BERAT 124kg
Sila highlight utk tahu bacaan sebenar
.
.
.

Dan Sebenarnya...

Sebenar nyer dah ada auto entry utk 2-3 hari pas ni
Apsal auto ?
Sbb rasa cam mgu ni busy semacam je
Aku pun tak tau laa busy pasal apa
Tgu dan nantikan jelah...

APA JADI HARI NI

Merujuk kepada jadual yg konon2 aku nak ikut tu...

Lunch - konon2 nak shake..
Mak aku call suh p sekolah..
dia ada wat sambutan hari guru dan kenduri tahlil


SAMBUTAN ?!!!
Ye-ye-ye
Mak aku sambut dengan Nasi Tomato + Rendang Ayam + Acar timun & nenas

Aku pun "Nasi sikit je Ma.. org diet ni..."
Oh Tidak !!!
Adalah tak cukup nasi sikit itu
Aku pi keruk lagi nasi yg dah smpi tahap kerak2 tuh

Dinner - konon2 nak shake & tido cepat
Yes !! aku berjaya shake the bon-bon
Ikut resepi Cik Kaseh.. siap pi beli Nestle Shine 0% lemak itu

Tetapi.. mak aku ada bekalkan bihun tomyam seplastik
Yang ala2 mula2 aku nak bg kak ipar aku
Tp terlupa pulak

Pastu cam kesian tgk bihun tomyam itu
Maka, aku pun makan semangkuk smbl tgk sinetron Intan

Ooooo.. cakap pasal sinetron
SIALAN tul astro ni kan
Tiba2 122 (Kirana) dah tak berfungsi
Tup2 chanel tu masuk Package Astro Mustika..
+ dengan siaran WARNA + chanel Hindustan = RM12.95

Warna ni Indon gak kan...
Baik tukar nama laa Astro ni.. jadi ASTDON
Dah sumer channel ada je citer Indon sana sini..
Mmg beruk mak nyeh punyer Astro !!!!
.
.
.