Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Tuesday, June 30, 2009

Hari ni Sibuk Banget !!!!!

Oleh kerana aku akan bercuti agak lama...
Dari esok hari (2/7/09) hingga (6/7/09)...
Maka hari ini dan semalam adalah sangat sibuk woooo...
Keje-keje PID ni wpun takde keje apa sangat nak kena dibereskan dulu

Antara keje-keje yang ada... PID dan PerIbaDi (pid gak kan ;))

1- Menaip Sejarah Kalumpang setebal 30 mukasurat
(Persatuan Sejarah Hulu Selangor upah aku suh buat)

2- Membinding 30 buah buku nota

3- Mengemaskini maklumat akaun

4- Meng"top-up" mesin e-pay & masukkan duit PID ke bank

5- Membatalkan sumer kelas warga emas & warga muda

6- Menyetelkan sumer order2 brooch

7- Mengemas kotak2 brooch dan simpan ditempat yg selamat
(mana tau ada lawatan mengejut ke.. mampus i)




Ni ada VCD Poco-Poco yang baru aku dapat...
Ada bonus "SENAM KAGEL"
Ni orang dah kahwin tau ler KAGEL ni mende..

SAPA NAK.. SILA BANK-IN RM4.00 ke
158088150289 (MBB - ZALIA HEZLIN)
Kemudian e-mel details anda ke spiderx_woman79@yahoo.com

Tapi.. sapa yg jadi pelanggan BROOCHBIZZ..
Order brooch sekarang dan akan dapat VCD ini FREE

Ooooo.. kenapakah PUAN ZEL berkira lak smpi minta RM4.00 ?!!!

Buat pengetahuan u ols..
Semua stok SETEM, SAMPUL, CD yg selama ini ditaja oleh PID sudah abih stok !!

So, skang adalah kena kuar duit sendiri..
Dan saya adalah kurang duit skang ni.. hehehehe !!!!

Ala.. 4 hengget je u ols..

Aku dah tgk VCD ni.. tapi belum buat
Nasihat aku JANGAN BUAT DEPAN SUAMI hokay..
Kang tak sempat nak KAGEL... dah kena terkam..

Very the menghairahkan..
Siap ada meniarap terkemut-kemut smbl memusingkan bontot membulat..

OH YE !!!
Aku adalah cuti lama kan...
Jadi akan ada schedule entry PENDEDAHAN KISAH BENAR

Pasal apa ?!!
Nntkan kemunculan pertama episod "CINTA PEREMPUAN GEMUKs"
Bermula petang ini smpi laa i balik dari Mambang hokay...

Pas baca telenovela bersiri ittew.. jgn lupa klik NUFFNANG

Test Power dulu skang... KLIK laaa...





.
.
.

Monday, June 29, 2009

DaRaH TinGGi I NaiK HoKaY !!!

Bukan sebab hari ini Selasa...
Iaitu terpaksa berjumpa dengan Makcik Bismillah dan Makcik ClipArt
Anatomi badan aku dah immune ngn makcik 2 orang ni...

Tapi adalah kerana weekend lepas kemain lagi makan doyan !!!

Aku mmg ada minor high blood pressure..
Masa peknen Khaleef dulu aku pernah bantai 2 biji durian..
Maka nyer.. 2 hari tak bangun2..

Yang ni boleh bangun g keje apa sumer
Tapi kepala adalah berdenyut-denyut.. ngap.. ngap..
Batang leher lak lenguh-lenguh..
Mata tu nak tido ajer..
Badan lak berpeluh-peluh renek camtu..
Dah 3 hari...

Maka nyer.. 3 hari gak tak aerobik...
Bkn apa, time2 blood pressure tinggi ni jgn cari nahas kata org...
Dah laa aku tinggal sorang2 ngn anak cakap pun tak pass
Kang buat nyer pengsan ke.. pitam ke...
Sapa yg tahu dalam rumah berkunci tingkap, pintu apa sumer tu..




Aku ni pandai makan je.. tapi tang kopek failed !!
Klu aku kopek.. mmg abih laa durian kena takik sesuka hati..
Inche Izman yg baik hati.. belanja beli durian...


Kuning woooo...
Aku kalau yang kaler putih tu kurang suka sbb takde rasa berlemak
Hat kuning ni mmg tebal, manis dan lazat..


Lagi dan lagi dan lagi...


Yang ni pulak nak wat sambal colek
Aku tak suka tempoyak yg dah masam
Suka yg baru2 nak jadi tempoyak camni..
Manis + Masam
Pastu dikenakan pulak dengan cili merah + cili hijau + garam tumbuk
Colek ngn ikan sepat masin goreng berlada

WALAA WEIIII


Laki bini yang bahagia..
Pastu malam bergaduh pasal sapa yg nak p buang sampah2 kulit durian tu..
Aku mmg tak sanggup nak redah longkang yg banyak katak..
Orang tua sorang ni pulak dtg lak angin malas dia..

Dah jadi bergaduh lak sepanjang malam ahad ittew..
Aku meradang !! Dia lak naik hangin !!
I tido dalam bilik... U tido luar hokay !!!
.
.
.






PENAT !!!!!


Dinner ini malam
Asparagus + udang tumis dengan olive oil
Oklah.. aku mmg suker makan asparagus pun

Aku rasa laa kan..
Kalau nak makan sayur-sayuran ni..
Kena makan sejurus masak
Time tu mmg sedap rasa nyer

Tapi.. kalau bawak bekal ke opis..
Makan 4-5 jam pas masak..
Mmg dah tak lalu nak telan..

This week.. no more roti2...
Tak kira laa hape roti sekali pun


BROOCHBIZZ SUDAH UP-DATE STOCK

So, sila2 laa ek menjamu mata
Klu nak beli.. sila la segera kerana stok adalah sangat terhad
Dan.. tokey lak akan bercuti lama mulai 2/7 smpi 6/7
Balik Mambang sey... I LIKE !!!

cth brooch yg dijangka meletups

Yang 5 biji tu adalah Butang Baju Melayu
Tapi kena PWP

.
.
.




Sunday, June 28, 2009

Seperti Yang Telah Dijanjikan...

Cenderahati dari BROOCHBIZZ utk para pemenang
Contest lepas... Hari saya akan pos.. so tgu kan ler ketibaan nyer..



Stok baru BROOCHBIZZ...
Akan muncul di http://broochbizz.blogspot.com
Selewat-lewat nyer pada ini malam...


Antara perkara baru yang akan muncul di Broochbizz



BoldLain-lain stok masih available spt biasa

KESIMPULAN NYER...

Hari ini PID adalah tonggang terbalik dikerjakan oleh AKU
Tapi aku adalah PENGURUS pusat ini
Mempunyai pangkat terbesar di compound ini

MAKA NYER


ADA HAKU KESAH !!!!!!
.
.
.

Workout Yang Mendatangkan Hasil.... 25SX Entry harap maklum

Selain dari beberapa helai baju lama yg telah muat kembali..

Tiba2 adalah membuak-buak !!!

Apa ittewwwww ?!!!!

Cik "P" ler... penentu kesuburan ku...

Lepas lahir nyer Khaleef dulu.. sekali je cik "P" mai..
Pastu aku menopause selama 18 bulan
Akibat dari pengambilan Progestin Injection...
Progestin itu juga menyebabkan kenaikan berat sebanyak 50kg

Lepas dah benti... cik "P" dtg balik..
Tapi on dan off
Cuma ada beberapa ketika.. yang 2 mgu sekali "P"
Start bulan Mac hari tu... mula balik on dan off...
Klu ada pun.. cam terlalu kurang...

Smpi laa mgu lepas yg aku aerobik 2 kali sehari itu..
Tiba2 cik "P" muncul di petang Sabtu yang berbahagia...
Agaknya.. lemak2 dah hilang dari salur2 tersebut..
Menyebabkan darah kotor itu ada jalan untuk keluar..

Malam tu Inche Izman balik...
Dah laa mgu sebelum tu.. adalah TAKDE SELERA...
Sebab badan penat dan sakit2 sementara nak biasa ngn aerobik..
Mgu ni lak, selera membuak-buak (OH TIDAK !!!)
Tapi.. Tapi... Tapi...

Terpaksa laaa... U pandang I.. I pandang U...
Pastu I tdo pandang kiri.. U tdo pandang kanan...
Khaleef terbungkang tdo tengah-tengah..
Betapa kesian nyer Inche Izman.. huhuhuhu..

Adalah BIL AIR TERTUNGGAK !!!
.
.
.





Saturday, June 27, 2009

Tag dari MA

Kali ni dapat dari LUVMA - mummy aqeel


The rules:


1. Write five (5) interesting facts about the person who gave you this award

1- Peminat setia brand Guess & Coach
2- Anak nyer pulak peminat Thomas dan sebaya Khaleef
3- Kenal dari forum cari bod parenting
4- Pernah bagi birthday present masa besday Khaleef ke-2
5- Giler shopping !!! ;)

2. Jot down ten (10) interesting facts about yourself or your hobbies.

Interesting Facts

1- Ada husband yang 3 kali lebih ringan dari diriku.. nisbah 1:3 (40:120)

2- Hari-hari mesti pergi kedai.. walaupun tanpa tujuan nak beli apa

3- Klu dtg angin nak masak.. boleh masak 5 jenis lauk sekali gus.. klu datang angin tak nak.. 5 minggu berturut boleh tak masak apa2.

4- Kalau nak beli sesuatu, adalah tidak berfikir panjang wpun time tu takde duit.

5- Suka sangat belikan mainan untuk Khaleef.. smpikan satu bilik tak muat nak simpan sumer mainan dia.

Hobbies - Aku ni jenis layan hobi bermusim

1- Suka baca novel cintan-cintun.. Klu citer kat novel tu ada kena-mengena dengan diri sendiri, akan ulang baca 4-5 kali.

2- Suka layan Kdrama (korean) dan sangat2 taksub dan minat pada Lee Dong Wok, Hyun Bin dan Kim Hyun Joong tapi TAK SUKA layan kat TV (303-Astro).. Kalau nak tgk aku suka tgk sekaligus 3 hari 2 malam pakai DVD atau tgk online.

3- Suka nyanyi karaoke - Tapi bukan kat umah.. suka sangat yg karaoke dalam bilik cam tube tu.

4- Suka layan lagu rock & rancak - muse, nirvana (time ni lagu come as u are tgh berkumandang), sugarcult, aerosmith, ss501 dsb\

5- Suka holiday kat tempat yang sama ulang-ulang kali.. Spt ke Cameron Highland & Lumut


Ma, leh tak wat smpi takat ni je ;)
.
.
.

Thursday, June 25, 2009

TBL - Week 4 (20/6 - 26/6)

Konon-konon berdebar ler pagi ni nak timbang
Padahal.. hari2 timbang ntah bape kali sehari...
Tapi, malam tadi sblm tido.. bacaan nyer ialah 119.2 kg..
Wlu bagaimana pun...
angka itu telah berubah pada pagi Jumaat yg mulia ini...

Keputusan nyer...

118.8kg

Maka nyer,,, 118.8 - 119.6 = 800 gram
Dumbell yg aku dok angkat hari2 tu lagi berat dari 800 gram..

Apa pun, aku sangat berbangga dengan diri aku sndr
Mgu ni.. aku berjaya aerobik 2 kali sehari selama 4 hari berturut
Target nak buat 6 hari (Ahad dikecualikan)
Tapi pagi ni ada hal kecemasan pulak berlaku..

Ahad tak leh aerobik sbb Inche Izman ada rumah..
Kesian aku tgk dia dok tahan senak perut..
Nak gelakkan aku aerobik ler tu
Tau laa aku aerobik tak solid cam pompuan2 dalam DVD tu..

Bukti bergambar seperti biasa


Fat Percentage = tentu sahaja OBESE hokay...


SEBAB-SEBAB PAGI NI TAK DPT AEROBIK

Ni ler sebab nyer... budak Ahmad adalah demam panas !!!

Demam terkejut budak ni....
Malam tadi masa dia nak tido.. time ni dah kul 2.00 pagi..
Dia masuk bilik dulu..
Tiba2 DUM !! pi tutup pintu bilik.. siap tekan kunci
Pastu menjerit takut sbb aku belum bukak lampu lagi

Aku pun panik gak...
sbb kunci2, beg duit, handphone sumer dlm bilik...
Khaleef dah menjerit kuat dah ketakutan dalam gelap..

Nasib baik teringat lampu kat tingkap suis kat luar..
Bila bukak lampu tu.. baru dia kurang panik..
Aku suh dia bukak balik pintu...
Bila dah bukak tu.. nmpk muka dia merah ketakutan..

Kul 3 pagi.. tiba2 merengek..
Rasa2 badan dah panas..
Suhu time tu dah 39.5..
Cpt2 pakaikan cool fever & bagi ubat
Nasib dia tido pastu smpi siang..


Kat Klinik Salehuddin.. Nasib baik tak kena asthma attack..
Ni jap tadi anto robot kat umah MIL aku...
Depa kata dia dah sihat sket.. tak panas dah..
Mula lompat-lompat cam biasa..
.
.
.






Buat kali pertama


Dapat dari WEEDA

Setiap blogger mesti menyatakan 10 AUTA diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya :

Auta tu fakta tersembunyi di sebalik nyer ek.. aku cuba laa ek...
Kali pertama ni, tak biasa dgn menatang2 award ni..

1- Saya adalah sangat suka mengemas
(nasib baik laki aku balik semgu sekali... kalau balik sebulan sekali.. alamat mmg sebulan sekali laaa aku mengemas)

2- Saya adalah sangat suka lipat kain
(hakikatnya.. selagi ada spender untuk dipakai.. selagi tu tak yah lipat kain.. bila dah kosong laci.. alang2 nak punggah longgokan gunung kain tu cari spender, terus ler lipat sekali. Rekod paling lama tak lipat kain adalah 3 minggu...)

3- Saya adalah sangat suka masak
(dari mula kahwin sampai sekarang masih mengekalkan momentum memasak 1-2 minggu sekali)

4- Saya tak suka makan fast food
(baru kejap tadi curi-curi makan peha ayam KFC Khaleef kat umah MIL.. Depa suh suapkan Khaleef.. 1 kali mulut Khaleef... 2 kali mulut mak dia...)

5- Saya tak suka Kedai Mamak Seri Melur, Tg Malim
(Huwaaaa... la ni kalau lalu kedai mamak tu rasa nak menitis air mata tau. Mee goreng kedai ni adalah sangat sangat lazat. Dulu pekena seminggu paling tidak 2 kali.)

6- Saya tak suka Vanilla Coke
(Adakah ini penyebab selera aku pada Inche Izman makin berkurang ?!!! Hanya Makcik Rehan yg tau kisah sebalik Vanilla Coke ini taw)

7- Saya seorang yang penjimat cermat
(Saya adalah seorang yang pemboros moros toros coros zoros)

8- Saya suka memandu dengan perlahan.. tidak lebih 60km/j
(Dari rumah ke PID pun sempat lagi pecut 100km/j...sila percaya Tora Terbang aku tu adalah laju siotttt)

9- Saya tidak takut pada katak
(Aku harap semua spesis katak dalam dunia ni akan mengalami kepupusan)

10- Saya SAYANG semua murid warga emas PID Tg Malim
(Eh, ni auta ke fakta ek.. cam fakta je ;))



Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.

Aku seterus nyer nak bagi kat kawan-kawan PID... sbb aku tau deme ni bukan nyer ada keje sangat.. kui kui kui.. JGN MARE YE...

Tempat Pertama - Makcik Raihan (PID RASA Sayang)
Tempat Kedua - Ezey (PID paling kuat bergaduh - KUALA BALAH)
Tempat Ketiga - Imma (PID Duta Mee Udang - KUALA KURAU)
Tempat Keempat - Rahima (PID selisih SIMPANG EMPAT puluh empat)
Tempat Kelima - Azrin (PID SUNGAI PELIK bin ajaib)
Tempat Keenam - Nina (PID paling lama sekali iaitu SELAMA)
.
.
.
.
.


Rajin nmpk scroll smpi bawah.. alang2 smpi tu klik ler NUFFNANG aku ;)





Lunch Hari Ini

Itu dia..
kacang buncis + telur + udang 6 ekor + olive oil

Ikan bakar tu beli..
Abih sumer licin makan..
Makna nyer.. aku adalah suka makan sayur kekacang gini

Sayur-sayuran hijau tak leh diterima tekak
kecuali salad & timun mentah
So, mgu depan akan diselang selikan kacang buncis ngn kacang panjang

Itu sajork.. ptg ni panas..
Nak tulis apa pun otak jem..
Kepala ingat nak balik tido smbl bukak kipas laju2
.
.
.





Wednesday, June 24, 2009

Ada Beza Ke ?


Gambar yg baju purple tu masa sebelum TBL mula
Baju hijau tu pagi ini
Baju hijau tu dah hampir setahun tak pakai
Sebab sangat sengkak di bhgn perut dan lengan
Pagi ni cuba pakai... Lengan dah OK..
Tang perut wpun tak sengkak cam dulu... kira Can Do laaa
Tang bontot pun lepas u ols...
Dulu tang tu laa paling bermasalah sekali

Namun begitu.. berat aku adalah tidak berubah..
Wpun aerobik 2 kali sehari... minum air 4L..
Makan sayur-sayuran..

Tapi aku TIDAK KECEWA spt mgu lepas
Sbb aku dah faham beza antara turun berat & turun inci
2-2 sama penting
Yang penting JANGAN PUTUS ASA ye Zalia Hezlin woi !!!

Boleh tak aku salahkan roti Butterscotch ittew
Tgk label takde Translemak...
0% konon.. hantu raya betul.. (*(&(^%&$^$%&^*&*$
Sehari lenjan ntah bape keping..

Selepas baca komen kawan2
Huwaaaa... nyesal aku tak makan nasi kalau aku tau
2 keping butterscotch = 1 pinggan nasi
Aku pun dah lupa bila kali terakhir aku makan 1 pinggan nasi

Hehehehe.. minggu ni salahkan roti pulak
Apa-apa pun, pagi tadi aku dah anta 2 bungkus roti butterscotch tersebut
ke rumah MIL aku.. dia pun heran tiba2 beli roti
Aku just cakap.. roti ni kalori tinggi !!

dia cuma jawab OOOOOOO
bantai laaa..
.
.
.






Menu Malam Ini

Sarapan..
Sebab dah 2 hari dok makan sayur2 je
Pagi tadi adalah sungguh lapar
Smpi umah MIL aku tgk ada nasi lemak
Aku pun tibai sebungkus + bingka 2 potong + karipap

LAZAT !!!!


Lunch tengahari tadi..
Masih bertemakan sayur-sayuran
bayam hijau tumis bawang + ikan bilis.. hirisan timun...
roti butterscotch 2 keping

Yang abih... roti tu je..
Lagi 2 yg sangat2 tiada rasa itu cuit sket2 je
Masih belum jumpa resepi yg betul2 boleh makan & aku suka makan & kenyang



Dinner pulak makan cam semalam
Timun + Salad + Sos Cili + Balsamic dressing

Tapi.. lepas tu rasa lapor yg amat2..
Mungkin sbb hari ni banyak sangat aerobik

Selongkar dapur mmg tak jumpa apa makanan kecuali biskut2 Khaleef
Dalam peti ais lak byk makanan Khaleef yg menggemukkan
Nugget.. Daging burger.. chicken ball.. hot dog...
Tiba2 jumpa maruku lemau ittew
Jadi laaaa... lepas kudap2 sket.. baru kenyang

Air hari ni banyak minum.. lebih dari 4L
Aerobik.. masih berjaya mengekalkan 2 kali sehari
Pagi 40 minit..
Petang 30 minit TBL + 10 minit Denise Austin (10 minutes Solution)

Lengan aku adalah sangat sakit...
TBL tu kan guna dumbell..
Mgkn hari ni urat2 tangan aku tak dapat terima lagi bersenam guna benda alah tu..
Dah 2 hari aku guna..
dan hari ni tambah sakit pulak.


Td aku gatal timbang berat...
turun 300g je wpun cam nak mampus aku aerobik + makan sayur2...
Tapi bak kata miss reen..
yg penting Inch Lose

Hari ni pakai baju kurung 2 1/2 tahun lepas..
Malang nyer aku lupa snap gambor
.
.
.







Tuesday, June 23, 2009

Entry Busuk !! Sapa2 Mudah Loya JANGAN BACA

Sangat membencikan !!!
Sapa2 yang berat lebih 100kg..
Ditambahkan pulak dengan perut berlapis-lapis-lapis...
kuih lapis pun kalah.. kuih pau pun surrender..
Tambah lak lengan besar kayu balak gred A
Pastu.. pendek lak sket.. (oklah tu kan.. pada PANJANG TANGAN)

PASTI akan mengalami masalah yg aku alami ini..
Kalau diberi keSEMPATan.. mmg aku tak guna toilet jenis "Squat"
Tapi kalau sempat laaa...
Kalau dah tak sempat, kena pulak malam sebelum tu layan Detox Tea..
Tora Terbang pun tak leh nak tolong...
Pintu ke toilet pej. pos lak berkunci dari dalam...
Maka nyer nak tak nak.. terpaksa gak laa nyangkung situ..

Masalah utama di sini adalah waktu mencuci..
Memang sangat-sangat jenuh..
Ikut belakang pun susah.. ikut depan pun susah...
(yg nak gelak tu.. toleh kiri kanan dulu ye)

Pernah satu ketika, aku cramp masa dalam toilet..
Cramp buah betis lak tu..
Pernah jugak.. bahu aku hampir terkehel kerana terlalu mencuba..
Lagi pernah hampir nak masuk dalam mangkuk tu pun iye jugak..
Ni sumer kisah benar.. aku nak reka2 watpe ye tak..

Masalah lain pula bila nak bangun..
Adoyaaiiii.. cam nak pecah kepala lutut ni sakit nyer
Selalu bila dah bangun.. cepat2 capai dinding & pejam mata dulu..
Sebab simptom2 nak PITAM tu akan ada..
Bagi blood circulation berjalan lancar dulu.. baru jalan..

Tapi skang dah tak berapa susah sangat..
AKu dah pasang getah paip seperti saranan Makcik Rehan..
Lagi dah bubuh tissue roll dalam tu
(ala-ala cha ya nun alif laaa pulak)

Pastu aku kan skang kuat aerobik..
So, sakit lutut tu dah hilang begitu saja..

Tapi.. aku masih prefer

TEPAT, SELAMAT DAN SEMPAT

hehehe siap bagi cogankata hokay



KLIK LER NUFFNANG NI BARANG SORANG 5 kali ;)








Ini Orang Merajuk Ler....


Hari Isnin malam lepas.. Inche Izman balik rumah..
Malam tu baca BLOG...
Dan adalah kecik hati sbb takde wish Father's Day untuk dia dlm blog..

Eeee.. koser..
Dah laa awak tu Sunday Father je.. nak wish-wish bagai..
Nasib dia tak request nak hadiah..
Kalau tak, memang aku bancuh susu sebotol..
Suh dia nyonyot bagi abih..

Apsal aku kejam bebenor ?!!!
Mau tak kejam.. masa Mother's Day hari tu..
Jangan nak wish mulut.. SMS pun takde tau..
Padahal aku ni jadi mak kepada anak yg terdapat gen dia lebih 70% dari aku punya gen..

Ye-ye..
Khaleef adalah sangat mirip dengan papa dia..
Kalau tgk gambar papa dia masa baby...
Saling tak tumpah muka Khaleef..
Cuma nyer.. papa dia dulu putih cam anak Cina..
Khaleef lak gelap sket cam anak Melayu..

buah hati kami dua orang, Muhammad Khaleef Aisy


Hehehehe... nak sentap ler tuh !!!
Iyolah Inche Izman Haidil kesayangan saye...
Di hari yg dah beberapa hari lepas nyer Father's Day tersebut..
Saya dengan penuh Tawaduk' nyer,
Mengucapkan "SELAMAT MENYAMBUT HARI BAPA"
Kepada kamu yang tercinta..

BAPA KEPADA KHALEEF.. (entry puji-pujian)

~ Sangat simple orang nyer... tp adalah sangat cerewet pasal makan...
~ Soft-spoken.. hanya naikkan suara pd bini dia ni.. kadar purata 1 kali setiap 2 tahun...
~ Giler motor berkuasa besar..
~ Sangat pandai bab pomen-memomen & jadi Handy Manny
~ Penjimat duit..
~ Sayang harta-benda..
~ Pemurah pada bini.. ini adalah sangat penting !!

~ Sayang bini gumuk dia ni..
~ Sayang pada Khaleef..




Dinner Ini Malam...

Disebabkan perut aku tak leh terima yg rebus-rebus ni..
Maka malam ni makan sayur mentah + balsamic dressing ittew..
Tp tambah chilli sauce utk bagi lebih lazat..
Hasil nyer mmg lazat.. abih semangkuk
Ikan bawal separuh tu pulak, MIL aku bagi..
Takkan nak buang pulak.. makan saje lah

Semenjak semalam aku adalah berjaya senamrobik 2 kali sehari
Gigih taw bangun pagi2 aerobik
Cuma nyer.. tak lama lagi tentu rambut ala2 rebonding aku ni..
Akan bertukar jadi sabut kelapa
Hari2 mandi basuh rambut..
Pastu tak sempat kering dah pakai tudung p opis..

Harap2 mgu ni berjaya ler turun 1kg..
Tak target banyak pun..
Eh, tapikan.. ukur lilit perut/pinggang aku dah turun
Masa 1/6/09 hari tu..
Ialah 39.5 inci... Pagi tadi ukur lagi.. Tinggal 38 inci..
Makna nyer dah hilang 1.5 inci..

~ENTRY PEMBETULAN~
Pagi tadi baru perasan..
Ukuran pinggang aku adalah 48 inci dari 49.5 inci..
Bukan 38 inci spt tertulis di atas..
Eeee.. perasan nyer perasaan aku ni


TAPI.. TAPI.. TAPI...
Aku masih tak leh basuh berak kalau membuang kat jamban cangkung
Makna nyer.. lengan aku masih bertahap kayu balak gred A
Nasib baik laa.. rumah aku ke PID dalam 3km je..
Dengan bantuan Tora Terbang aku yg laju tu..
Sempat laa balik umah kalau sakit perut

Ooooooo...
ada ORANG TUE merajuk ler...
Takpe, next entry aku citer apsal..
Eeee BURUK !!!!
.
.
.






Monday, June 22, 2009

Lunch


Menu lunch hari ini
sawi + lada benggala + tomato + bawang putih + bawang merah
ikan bilis sbg garam & perasa + air = REBUS

Adakah ia sedap ?!!!

Kamu rasa CAMNE ?!!
.
.
.

Aku Perlu Menyanyi Sendirian...

Hari ini Selasa...
So ada murid warga emas kul 9.30 pagi 2 orang
Kul 12 nanti lagi 2 orang...



Masih ingat makcik "Bismillah"..
Oooo.. hari ni dah terer tau..
Aku dengar tadi baru 3-4 kali je dia Bismillah..
Hari ni dia belajar menaip..
Mula2 tu aku pelik gak apsal dia menaip tangan kiri..
Rupa-rupa nyer..
Dia takut mouse pointer akan hilang kalau dia tak pegang mouse dgn tangan kanan



Yg makcik baju hijau tu pulak tenggelam timbul..
Minggu ni datang, kang 2-3 minggu yg lain lesap..
Dtg balik pastu ala2 kali pertama datang kelas..
Hari ni dia datang.. belajar masuk ClipArt..
Bila aku cakap "KLIK DENGAN MOUSE"
Apa yg terjadi.. mouse pointer itu hanya mouse over atas gambar..
Tapi TIDAK CLICK !!!
Pastu dok kata ngn aku "mouse ni tak nak ikut..."

Adooyaiiiii...
Aku perlu menyanyi sendirian untuk cool downkan hati aku..
Sebab dalam kereta td aku dengar segmen merisik khabar - Sudirman
So, skang aku menyanyikan lagu itu perlahan-lahan..
Klu Istighfar pun banyak pahala kan...

Yg sorang lagi tu pulak.. budak lagi.. dalam 20 tahun...
Hari ini dia terpaksa jadi KAMBING HITAM..
Oleh kerana aku agak berangin sket ngn makcik 2 org tu..
Tapi tak boleh tinggi suara..
Aku lepaskan suara aku yg tinggi tu pada dia..
Hehehe kesian dia... lupa buh tajuk pun kena jerkah..
Takpe2... kejap lagi cikgu kasi buah epal...
Peti ais kat opis ni penuh tau ngn buah-buahan..

Apa-apa pun.. aku salute ngn makcik 2 orang ni...
Masih belum putus asa..
Warga emas utk kelas semalam, Isnin...
Sorang pun tak muncul dah.
.
.
.




Sunday, June 21, 2009

~ Hari Bapa ~ entry panjang.....

Untuk pengetahuan sumer... Aku adalah dah takde ayah...
Ayah aku meninggal 3/6/2007 kerana lung cancer..
Wpun dah 2 tahun..
Takde satu hari pun aku tak pernah tak ingat abah aku..


Sepanjang umur hidup aku..
sekali pun aku tak pernah sambut Hari Bapa..

Aku tak pernah ambik tahu pun bila tarikh nyer..
Jangankan hari bapa.. hari ibu pun tak pernah sambut..

Bukan sebab tak rapat...
Ikutkan aku ni sangat2 rapat ngn mak aku..

Tapi dah bukan tradisi keluarga nak wat sambutan2 gitu..
Bagi kitaorg.. bila2 nak sambut.. sambut jelah..
Apa pun, birthday abah aku mmg sambut setiap tahun...

Tahun yang abah aku meninggal ni..
Adalah tahun yg sama dia pergi wat haji..

Balik dari Mekah tu bulan Jan..
Masuk bulan Mac, dia selalu mengadu sakit dada...
Aku bawak dia g KBMC kat KL..
Doktor time tu cam dah syak sesuatu tak kena pada paru2
Sebab separuh paru2 tenggelam..

Smpi hari nak wat MRI.. tiba2 abah aku cakap dia tak nak..
Masa tu dia boleh tahan sihat lagi... masih boleh drive..
Smpi laa satu hari, tiba2 abah aku ni sesak nafas teruk..
Adik ngn mak aku terus bawak HBKKB..
Spital gomen sbb itu yg paling dekat..

Nak g KBMC cam mustahil laa kan..
Tg Malim - KL makan sejam lebih gak..


Masa tu ayah aku kena tahan wad dalam 17 hari..
Paru-paru berair.. Kena tebuk paru-paru..
Lepas tu bagi balik rumah..
1 mgu pastu spital call suh anta ayah aku balik masuk wad
Tapi kali ni kat Institut Respiratori, KL
Cam IJN laa.. tp utk paru2

Kat sini lama jugak.. hampir sebulan..
Smpi laa satu ketika...
mak aku call, bagitau Dr ada berita buruk..

Nak dia bgtau atau nak Dr bgtau...
Kitaorg adik beradik nak dengar dari mulut mak aku je..
So, dapat laa berita yang ayah aku ada lung cancer stage 3

Dr kata.. kalau takmo kimoterapi.. then xde solution dah..
So, kami decide nak bawak abah balik umah je..
Kat umah baru dalam 4 hari, IPR call balik..
Suh anta abah aku ASAP sbb paru2 dia dah kena TIBI..
Masa nak anta ni... abah aku bisik..
Abah aku time ni dah bisu... sbb peti suara jangkitan kuman..
Dia bisik "ABAH TAK NAK PERGI.. ABAH NAK MATI KAT RUMAH"

Time ni aku dah tak sedap hati..
Tapi anta jugak ke IPR memandangkan ayah aku sangat2 susah nak bernafas..
Nak kena bantuan mesin oksigen..
Hari aku anta tu adalah hari Selasa...

Masa aku nak balik.. tiba2 abah pegang tangan aku..
Dia usap2 tangan aku sambil senyum..
Ni buat aku lagi tak sedap hati..
Balik tu dlm kete.. aku terus cakap ngn adik aku abah nmpk pelik
Adik aku lak citer, ayah aku selalu jengah2 kat pintu gate..
Dia kata ada orang datang.. bila adik aku tgk, takde sapa2 pun

Hari Jumaat tu.. adik2 aku pergi tengok abah kat KL..
Depa ada call ajak pergi..
Tapi tak tau laa apsal hari tu... aku rasa penat sangat2..
Aku cakap tak nak pergi.. Nanti hari Ahad aku pergi ngn Izman..

Sabtu tu pulak.. aku, izman & adik aku balik kampung... Bagan Serai..
Ada sepupu kahwin + nak mintak air penawar kat atuk aku..
Lepas tu hari Ahad tu dah janji ngn pakcik aku nak ambik mesin oksigen yg kawan dia kasi pinjam untuk abah aku pakai kat umah.
Sebelum balik tu ada call mak aku..
Dia kata ayah aku OK.. muka berseri-seri.. makan berselera...
So, kami pun balik laa dengan senang hati..

Ahad pagi tu.. dalam kul 10.00..
Mak aku call.. dia kata..
"Cepat Long, abah dah nazak !!!"

Punya laa terkejut.. Kelam-kabut balik ke Tg Malim..
Nak kena tinggalkan Khaleef kat kak ipar..
Sebab wad Tibi tu baby tak leh masuk..
Masa tu Khaleef dalam 9 bulan..

Smpi KL dalam jam 3.00 ptg..
Masa smpi tu.. mmg abah dah nazak sangat2
Tapi masih sedar.. Boleh kenal aku dan adik2
Cuma dia tak boleh bercakap..
Bernafas pun bunyi keruh sangat2..

Masa azan Asar tengah berkumandang..
Tiba2 abah aku dah tak sedar..
Nafas dah slow sangat2..
Dalam pukul 5.00 camtu, abah aku pun meninggal dunia..

Time tu aku rasa blur..
Pastu badan aku seram sejuk sangat2..
Mak aku bagi phone suh call sumer kawan2 dan sedara-mara..
Aku cuma mampu call seorang je kawan baik abah..
Yang lain2 aku tak call pun..

Dalam masa nazak tu.. abah aku dapat jugak baca Yassin..
Dengan bantuan sepupu aku seorang tahfiz..
Saat2 nyawa nak dicabut tu..
Nenek aku pegang tangan abah aku belah kanan..
Tak putus2 cakap yang dia ampunkan semua dosa ayah aku..
Halalkan susu, makan dan minum..

Gambar terakhir Khaleef ngn atuk dia..
Masa ni seminggu lagi abah aku nak pergi Mekad..
Rambut pun dah cukur masa ni..

Bila abah dah takde ni.. Sebenar nyer banyak sesalan kat hati aku ni..

~ Masa abah sakit.. aku paling kurang lawat dia.. bila aku datang, abah mesti cakap "JGN LAMA-LAMA, SINI BANYAK KUMAN". Dia risau nnt aku balik umah pegang2 Khaleef berjangkit lak macam-macam kuman.

~ Aku tak pernah bermalam di hospital dengan abah.. Adik-adik aku bersama mak aku rotate.. bukan aku tak nak.. abah tak bagi, sbb time tu Khaleef baby lagi..

~ Bila aku dtg hospital bawak Khaleef, abah pegang dan cium Khaleef.. pastu dia suh aku pi masuk duduk dalam kereta smpi orang lain habis melawat.. Masih jugak alasan dia Khaleef.

~ Bila abah aku dah balik rumah.. aku masih jarang-jarang datang.. Keluarga abah aku syak yang abah kena buatan ilmu hitam.. So, kena jauhkan Khaleef sbb takut keteguran..

~ Masa aku dapat x-ray abah yg terakhir.. sebenarnya, paru-paru sebelah kiri adalah lansung tidak kelihatan.. Tapi bila abah tanya.. aku TIPU !! Aku cakap paru-paru dia masih sama macam dulu.

~ Dalam hati & kepala aku ni takde lansung perasaan yang mengatakan tak lama lagi abah meninggal sehinggalah kali terakhir aku anta dia masuk IPR. Hati aku ni asyik kata, tak lama lagi abah sembuh punya.. tu sebab aku cam bena tak bena je ngn abah aku..

~ Aku sebenar nyer.. jarang bercakap ngn abah aku.. kecuali perkara yang penting2.. Bagi aku abah aku salah.. sebab dia dari aku kecik smpi ke besar adalah sangat pilih kasih. Tp, sbb pilih kasih dia tu ler... aku hampir dapat semua benda yang aku nak. Masa buat Diploma.. aku minta motor.. dia belikan.. Masa ijazah.. aku minta kereta.. pun dibelikan jugak.. Berlawanan ngn adik aku.. semua tak dapat, sbb abah aku terlalu protective terhadap adik aku.. So, sbb tu aku rasa abah aku tak berapa sayang kat aku.

Tapi abah aku ni sebenarnya jenis yang cool..
Mak aku cakap, dia tak pandai nak tunjuk sayang kat sbb masa kecik2 aku lebih selesa duduk ngn atuk dan nenek aku berbulan2 tak balik rumah.
Oleh itu adalah sangat jarang jumpa aku..
Abah aku selalu nak marah dengan tabiat aku yg suka merayau2 ke KL balik subuh2..
keluar malam hampir setiap hari..
boros..
tapi dia tak tau nak cakap camne..
sudah nyer, dia marah pada mak aku je...

Lagi mak aku cakap..
Bila jumpa kawan-kawan..
Abah aku lebih selesa cerita pasal aku..
Pasal aku kat U.. pasal pelajaran aku..
Pasal betapa degil nyer aku nak moto.. nak kete..
Degil nyer aku nak keje jadi cashier..
Degil nyer aku nak keje kat KL..
Padahal dia risau giler..

Bila dia dah takde ni.. baru mak aku cerita..

Cukup dulu smpi sini..
Ni pun dah panjang smpi boleh muntah kuning..
Nanti hari bapa tahun depan aku citer lagi pasal Abah aku..
.
.
.




Thursday, June 18, 2009

TBL - Week 3 (13/6 - 19/6) weight update

118.6 - 119.6 = + 1kg


Boleh nampakkan ?!!!
Sebab aku ada sangat2 kecewa..
Maka aku tak berniat nak snap gambor sekali lagi..
Bior laa kabur camtu..

Perkataan pertama yang keluar sebaik sahaja nombor2 tersebut dipaparkan
Ialah "BABI BETUL !!!!!"
Ini adalah perkataan sebenar...
Wpun nmpk agak kurang manners.. tp itulah yg terjadi
I just be honest hokay...

Aku maki siapa ?
Korang agak2 sapa yg kena maki itu...
Timbang ?
Nombor ?
Camera Handphone ?

AKU ?!!! tu lah jawapan dia...
Wpun aku rasa bersalah sbb maki diri sndr..
Tapi apa nak buatkan..

Perasaan nak hempuk timbang tu ke dinding muncul balik..
Kalau laaa timbang tu ada 4 dan aku dapat FREE semua nyer
Memang ada dah timbang cium dinding !!!


FAT PERCENTAGE - Obese
APSAL EK ?!!!!
Masa aku mula2 diet dulu.. adalah 134kg
Aku makan nasi... makan KFC smgu sekali... makan Mc'D...
makan pizza... makan nasi lemak... makan roti canai...
Tapi 14kg gone camtu je (proimmunise + bee pollen + girdle)
Boleh rujuk entry lepas2 dalam blog ni utk diet aku yg lepas..

Kepala tak tension..
Skang ni asal aku berada dalam keadaan sedar...
Pasti hal2 makanan, diet, exercise.. tu je berlegar-legar dalam kepala

Pasal Herbalife ke ?
Mungkin tak sajak kot ngn sistem badan aku
Sebab aku perasan sejak aku ber HL ni..
Adalah sangat susah turun berat !!!

Akak Subang tu kata pasal Noriday..
Tapi aku dah makan Noriday ni lama..
Setahun setengah dah... masa aku turun berat dulu pun..
Aku makan noriday juga..

Pasal exercise ?!!
Agak nyer lemak dah jadi otot..
Tu yang berat tambah je.. tak kurang2..

Pasal minum air 3L sehari ?!!!
Air pun mempunyai jisim gakkan..
Tentu boleh juga jadi naik berat..

APSAL ?!!! APSAL ?!!! APSAL ?!!!!

~Pendapat terbaik akan menerima COUPLE PHONECHAIN sumbangan Broochbizz~
(masih sempat wat promosi ;) hehehe)

Klu sumer nak tahu.. tahap kekecewaan aku pagi ini..
ADALAH melebihi daripada masa aku tahu Inche Izman kena pindah ke Mambang
Sebab time tu aku tak nangis pun..

Tiba-tiba.. pagi ini aku adalah seorang yg cembeng !!!!!

HHUUUUUAAAAAAAAAAAAAAA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!





Ini Malam...

Dinner pada malam ini..
Aku mmg tak reti nak wat ala2 cam serve kat hotel
Potong2 terus masuk dalam mangkuk...
Salad + Tomato + Balsamic Dressing
Balsamic ni aku tiru beli dari Kak Eynda..
Sbb gaya dia buat & makan tu cam sedap je
Bila kena tang aku

ADALAH TIDAK SEDAP !!

Rasa nyer cam kicap pekat basi.. masam semacam je..
Makan ngn salad boleh tahan lagi..
Ngan tomato lansung tak best

Apa pun, sebab mende ni adalah 3 kali lebih mahal dari kicap
Aku akan abihkan jugak
Lagipun, mende ni adalah Inche Izman yg belikan taw..


Lepas makan.. smyg apa sumer..
Mulakan aerobik..
Dah tukar tempat bersenam dan tak pakai dvd player
Oleh itu, budak Muhammad adalah kurang mengacau

Malam ni pakai DVD TBL
Tapi aku tak enjoy sbb aerobik nyer cam main belasah je
Entah mana warming up, mana interval, mana cooling down
End up.. kaki aku is SAKIT

Lepas itu.. sambung poco-poco..
Malam ni smpi ler ke step yg ke-4
Enjoy lagi wat poco2 ni.. aku suker..

Esok hari timbang..
Dukacita sesangat sebab berat aku tak turun pun
Wpun tak naik..

Kecewa ?!!!

IYE..
Adalah sangat2 kecewa sbb mgu ini adalah lebih berusaha
daripada mgu yg turun 2.1 kilo ittew

Apa pun, tunggu jelah nilai nyer esok hari ye...

Oh ye.. hari ini dapat call dari seorang AKAK di Subang
Ada tanya nama tapi dah luper pulak
Yg aku tau adalah kawan kepada BIM
(Oooo Bim... Ko nak PUKUL aku ye... :))

TQ yer kak...
Nanti saya wat entry pasal Noriday ittew.

Sejak2 masuk TBL ni..
Sangat ramai dapat kawan baru..
Ada muda.. separa muda... hampir tak muda lagi...
Apa-apa pun... I LOVE U ols

Amboi.. cam ada Kelab Peminat pulak..
EEEEE... perasaan PERASAN betul ler
.
.
.