Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, May 31, 2010

Ni baru PENGUMUMAN RASMI

Lama giler aku menunggu..
Sbb Dr Rokiah hari ni ada kes bersalin..
Dekat sejam gak ler aku bertapa kat BAMC...

Muka berlengas hokay..
Adakah ini petanda baby boy lagi sekali..
Dulu masa Khaleef berlengas camni jugak ler..
Ke aku mmg sentiasa berlengas :))

Itu dia org nyer...
Nmpk tak tanda "+" kecik kaler putih tu..
Sebelahnya ada hitam..
Tu ler dia..

Jangkaan umur dalam perut = 7 minggu
Jangkaan bersalin = 18 Januari 2011

Lega dengar kata baru 7 minggu..
Bukan hape.. maklum laa aku tak menjaga makan sblm ni..
Minum lemon hari2 laa...
Makan buah jelah..
Lansung tak bagi benda berkhasiat pada baby..
.
.
.

Semalam...

Balik cepat konon2 nak layan mata..
Sekali smpi umah tgk atap yg melorot tu menjadi-jadi laa pulak..
Sampai dah cam waterfall lak tiap kali hujan..

So, smlm tukang rumah dah datang...
Dia cadangkan supaya pasang lapik zink..
Sebelum pasang atap balik..
Untuk satu rumah...

Suh bagi quotation..

1- Barang2 = RM1200.00
2- Upah = RM600.00

Huhuhu.. terus pening kepala seketika...

Kalau tak buat.. lama-lama nnt lagi teruk jadinya..
Kalau buat.. tu ler kos yg terpaksa ditanggung..

Oleh itu, hari ini saya keje 1/4 hari je..
Jap lagi nak kena balik tgk depa wat keje..
Bukan takut barang hilang ke hape..
Rumah aku tu bukan ada brg berharga pun..

Saje je nak ambik kesempatan..
Boleh gitu ?!!!

;)
.
.

Sunday, May 30, 2010

Benci Bilang Cinta...


Goong a.k.a Princess Hour..
Telah di JIPLAK menjadi Benci Bilang Cinta

Skang tgh tayang kat Astro Ria Selasa - Jumaat kul 6.30 pg


Yang lawaknya.. akak Zel korang terjebak hokay..
Wpun aku tak suka tgk bibir Marshanda tu
(jgn laa terkenan kat anak aku..)

At least heroin citer ni bukan
Intan, Sekar @ Cahaya..
Kalau dia tu heroin mmg aku tak tgk citer ni..

Bim Wong wpun takde laaa sehensem cam Lee Shin..
Tapi dia berjaya ler membawa watak cool kacak bergaya gitu..


Citer mmg sejibik sejibon cam Goong..
Cuma si Dimas ni bukan ler anak raja..
Tapi anak pemilik stesen TV..

Yang penting.. akak suker :)
.
.
.

Layan jelah...

Seperti ibu-ibu mengandung yang lain..
Kepala eden poning..
Mulut den pahit..
Tekak den loya..
Mata den ngantuk..

Oleh itu.. mulai skang..
Hapdet sekadar melepas batuk jelah ye..

Tapi hari-hari pasti ada update..
Jangan korang tak singgah pulak taw..
Kang jatuh unique visitor LWC..

Aku tengah surf2 ni..
Menu2 yang sesuai utk ibu mengandung..
Yang tak tahu hujung pangkal dah bape bulan..
.
.
.

p/s: to ERYN... good luck.. kalau menjadi.. sesama ler kita :)

Keadaan sudah berubah...



Inche Izman tny hari ni..
Apa yg paling nak makan?

Jawapan dlm hati... CHOC INDULGANCE SR SEBIJI!!!
Sepotong tkmo...
Tp awal2 lagi ramai yg igtkan aku psl HIGH SUGAR..

Alang-alang pi Shah Alam hari ni..
Balik lalu LDP singgah Ikano pi Fish Manhattan..

Sebab dengar nieza ngn adik citer cam sedap bebenor...

Order Manhattan Plater for two...
Smpi je.. aku terus loya..
Dah makan.. lg loya..
Last2 Inche Izman makan sorang...
Confirm laaa tak abih dia makan..

Sayang tul.. dah ler mahal..
Dia pun komen x sedap..
Tak masuk kot tekak org Tg Malim food camni...

Budak ni satu apa tak makan...
Bagi udang salut cheese..
Terus terjeluak...


Order brownies ice-cream utk Kalep..
Manis tul brownies... Kalep panggil BATU sbb keras..

Skang ni mmg aku dah senang loya..
Satu lagi pening kepala..
Bukan kat dahi.. tp kat belakang kepala..

Betui ler kata orang..
Masa tak tau pregnant..
Tak rasa apa pun..
Bila dah tau.. terus loya mual tu mai..
.
.
.

Friday, May 28, 2010

Untuk Khaleef adalah tepat :)

credit to Nini Aziz FB

Kata orang kalendar ni 90% ketepatannya...
Utk Khaleef mmg kena..

Khaleef terhasil pada bulan 11 tahun 2005..
Masa tu umur aku 25 tahun..
So, hasilnya baby BOY..

Untuk baby yang skang..
Umur aku 31 tahun...
Yang menjadikan masalahnya..
Tidak tahu baby terhasil pada bulan Mac atau April..

Kalau Mac.. makanya dapat BOY..
Kalau April.. makanya dapat GIRL..

:))

Apa pun.. semua ketentuan Allah.. bukan kalendar ni..
Aku ngn Izman tak kisah mana-mana...
Asalkan selamat dan cukup sifat sumer..

p/s : Hari ni akan pergi scan baby. Nak tentukan sebenarnya dah bape bulan aku pregnant.. sbb, perut dah jadi sangat besar cam dah 5 bulan... dah keras pun..
.
.
.

Wednesday, May 26, 2010

Bersiaran dari Ipoh :)



Kali ni berjimba kat Ipoh jugak..
Perbincangan untuk karnival PID..
Ikutkan Tg Malim adalah TIDAK TERLIBAT..

Tapi.. senghaja nak melibatkan diri :)
Akak suka taw..
Tuan rumah kali ni PID Langkap..
20 minit dari Mambang..
So, berkampung di Langkap siang hari..
Berkampung di Mambang malam hari...

OPS !!!!


Budak Ahmad pun ada sama..
Kesian lak aku nak tinggalkan...
Tapi kat sini.. dia dah bosan tahap gaban..
Nasib baik tkde laa nakal sangat..
Boleh kasi markah 7/10..
Balik nanti mami kasi beli menan kat Tesco :)
.
.
.

Masalah ini muncul balik..

Untuk 2-3 minggu ini..
Hangpa layan jelah citer aku mengandung tiba-tiba ni :)
Kang excited aku dah hilang..
Aku citer laa pasal benda lain pulak...

Melihat keadaan kaki aku yg dah sembab giler ni..
Aku syak aku dah peknen bukan 1 bulan..
At least sudah 2 bulan...

Gilos punya sembab..
Malam semlm.. aku tido laa dgn tinggikan kaki...
Tgh2 malam terbangun..
Mak aiii kaki dah kebas..
Pastu lutut punya laa sakit..
Cam rasa nak meletup kepala lutut tu..
Maybe sbb darah dah turun berkumpul kat lutut..

Gambor atas kaki belah kiri...
Yang ni kaki belah kanan..
Sama je naiknya..

Dulu masa Khaleef..
Peknen sebulan kaki dah sembab..
Tapi takde laa seteruk ini...
Smpi dekat nak beranak..
Sampai ke lutut sembabnya..
Nak jalan.. kaki kena seret sbb berat sgt rasa...

So, sapa2 ada petua lain..
Selain dari letak kaki tinggi masa tido..
Please share it with me :)
.
.
.

Tuesday, May 25, 2010

Layan gambor part II

Korang agak-agak laa kan..
Bape kali dia kena debik dengan aku..
Selama 4 jam kat UiTM tgu papa dia konvo ni...

Pak Ngah dia dilarang menjawab :))

Mula-mula dok bawah khemah sbb hujan lebat..
So, dia memancing guna safety harness..

Dah bosan.. terbalikkan kerusi pastu melompat2..

Lepas tu mengaler... cara biasa bosan...
Tumpahkan air sikit... cicah pensil kaler tu..
Pastu baru kaler kat buku...

Ok main pura2 cam nak jatuh...
Kalau betul2 jatuh apa jadi tau..
Belakang dia tu penuh dengan tanah merah lembik..
Sepanjang konvo tu hujan lebat...

Melencun tu.. dari hujung rambut smpi hujung kaki



Kedai UiTM ni agaknya 20 kali kot dia keluar masuk..
Target dia nak main pintu kaca tu..

Dapat main public phone pulak...

Time ni dah ok sket...
Nenek belikan kapal terbang belon tu...

Dah bosan.. main naik turun tangga pulak...
Kalau main mulut diam takpe..
Ni menjerit2 kegirangan...
Mami ko kan Kalep...
Orang upah Rm50.00 pun
Belum tentu aku sanggup ulang alik tangga tu..

Kali ni nenek dia pulak menjerit2..
Bila dia lari keliling kolam air tu..
Pura-pura cam nak jatuh kolam..

Sangat suker sbb dapat naik bas UiTM...
2 kali lak tu..
Kalau tanya nak pergi mana..

KALIP NAK PERGI JAKARTA !!!

Mentang2 laa dalam kete sblm tu..
Dia dgr nenek ngn mami bincang nak pi Bandung naik bas dari Jakarta..
Terus memoyokan diri nak pi Jakarta..

So, agak-agak korang bape kali mami dia "BAGI" ?
.
.
.

Petang-petang layan gambor...











Nampak sangat takde idea nak wat entry..
Layan jelah ek..
.
.
.

Khaleef pagi ini...

Malam tadi tido umah nenek..
Walker ni asalnya mmg dia punya..
Pas dah tak pakai.. kasi pada Kayra..
Pagi ni tgk Kayra dok dalam tu..
Mengamuk-ngamuk suh turunkan Kayra..
Dia lak nak masuk...

Sian budak kenit tu kena duduk bawah..
Si kenit ni pun kemain lagi sejak pandai merangkak..
Pantang je terlepa.. hilang..

Pagi ni mengamuk nak ikut aku pergi keje..
Dia asal org pakai tudung je..
Igt nak bawak dia jalan ler..


Oooo.. ramai org tanya apa respon Khaleef pasal nak jadi abang..
Dia ni dah nak 4 tahun..
So boleh paham bila cakap dalam perut mami ada baby..
Lagipun dia ingat lagi masa adik aku peknenkan Kayra..

Tapi dia asyik tanya...

"BOLEH TAK KUARKAN KEJAP KALIP NAK TENGOK?"

Malam tadi dia citer kat Ibu ngn Maksu dia..

"DALAM PERUT MAMI NI ADA BABY.. NAMA DIA BOY.."

Huhuhuhu.. adakah?!!!
.
.
.

Terima kasih ols.. terbaekkkkk !!!

Terima kasih atas ucapan tahniah utk kami sekeluarga..
Kat blog.. kat emel.. kat msg facebook... kat sms..
Terasa sangat dihargai... sob.. sob.. sob.. (terharu)

Untuk yang nak tau apa jadi ada Pn Zel..

Aku masih sihat.... masih kuat makan... tiada morning sickness..

Untuk yang tanya camne tergerak nak cek UPT..

Sejak demam hari tu..
Wpun tekak perit.. tapi mulut tu nak makan je..
Pastu lepas makan cam tak kenyang-kenyang..
Perut masih nak disumbat sesuatu..

Pastu sakit pinggang..
Igtkan bawaan penat dari kes lawatan dulu..
Aku siap suh Inche Izman pijakkan belakang lagi..
Nasib baik tak apa2..
Mungkin lemak2 aku yg tebal melindungi fetus..

Sampai laa semlm..
Tiba2 aku menggigil kat pejabat..
Aku terus PM makcik Rehan.. tp dia kata normal..

Pstu on d way ke TF... asyik terasa cam aku mengandung..
Sebab pagi semlm masa nak pi keje..
Tiba2 kain baju kurung tak leh kancing..
OMG !!! terus naik timbang..
Eh, berat masih sama.. tp tak leh kancing.. konpius !!!

Maka malam tadi aku terus wat UPT..
Tu yg dapat gambor 2 line..
Test ulangan juga sudah dibuat.... masih 2 line (HAPPY!!!)

Perancangan

1- Khamis ni check up pertama di klinik gomen
2- 17hb Jun check up di KPJ Shah Alam dgn Dr Siti Esah
3- Nak kaji menu diet terbaru supaya tekanan darah stabil dan gula tidak tinggi.. takut weih, nnt baby dlm perut overweight

Bagi sesapa yang pakar dalam pemakanan...
Khidmat nasihat anda DIPERLUKAN...

The journey is still on :)
.
.
.

Monday, May 24, 2010

PENGUMUMAN TIDAK RASMI

Pekat semacam je line kedua tu..
So, kira cam RASMI ler tu kot..

Aku pun tak tau berapa bulan...
Sebab sejak aku putus asa hari tu..
(Selepas doktor bgtau harapan sgt tipis utk aku pregnant lagi)
Aku tak pernah ambik peduli period ke.. tak period ke..

Tapi jangkaan aku cam baru nak masuk 2 bulan..

UNTUK ADIK BERADIK DAN SEDARA-MARA IZMAN HAIDIL..

Sila rahsiakan perkara ini terlebih dahulu..
Sebab Inche Izman MAHU membuat pengumuman rasmi sndr..
(eceh.. cam nak umum naik gaji pulak)

UNTUK ADIK BERADIK DAN SEDARA-MARA ZALIA HEZLIN...

Sila belanja aku makan mahal-mahal :))
Hahahahaha.....

UNTUK SEMUA WANITA GEMUK SEMALAYSIA...

Sila jangan PUTUS ASA...

Puan Zel telah membuktikan..
Dengan berat 120kg.. masih mampu mengandung..
Walaupun lebih dari 3 org doktor cakap takde harapan..

TAPI...

Hakikatnya aku sangat risau dengan..
Blood pressure.. High sugar...
Dan segala komplikasi dan risiko mengandung dalam obesiti..

DOAKAN semoga semua selamat sejahtera :)

Aku minta tolong korang sumer ni taw...
Doakan aku selamat..
.
.
.

Tiba-tiba..

Tiba-tiba hari ni cikgu Khaleef bagi sampul yuran..
Then cakap

"BULAN NI KITA MAU KUTIP YURAN NOVEMBER JUGA"

Motif?!!! korang kutip cepat2 sedangkan November sekolah 2 mgu je..
Lepas tu.. kutip dah laaa full payment...
Lepas tu siap ada miscellaneous fee pulak lagi rm60...
Cekik darah betul..
So, total yuran Khaleef bulan ni...
Hampir rm400...
Lari laaaa budget aku bulan ni...

Maybe next year..
Tadika Kurnia Bistari lak menjadi pilihan..
Bye-bye Matahari Ria..

Dah laa kan.. minggu lepas...
Tiba2 Khaleef tkmo naik toilet bowl tu..
Aku tgk dia londehkan seluar..
Pastu tarik nonot bagi panjang..
Hala masuk dalam mangkuk...

Aku punya mengamuk laaa...
Sampai dia tak berani lagi wat camtu kalau kat rumah..
Kat teacher dia pun aku dah cakap..
Aku tak suka dia kencing camtu..

Tapi aku tanya Khaleef kat sekolah kencing camne ?

Dia masih jugak lagi tunjuk gaya yang sama..

Kalau dah Cha Ya Nun Alif tu tak leh wat camne laa kan...
.
.
.

Sunday, May 23, 2010

Birth Of The Rich... sudah ada :)

Drama ni baru habis tayangan kat KBS2..
Seperti biasa.. ada 2 hero.. 2 heroin yg saling berebutan...
Tapi the main story dalam citer ni..

Hero tgh mencari bapa kandung yg dia percaya adalah seorang hartawan..
Hanya berpandukan pada rantai yg ayah dia bg kat mak dia..
Oleh itu, dia sentiasa berada dalam lingkaran org2 kaya Korea..
Untuk cari ayah dia...

Sebab nak cari ayah dia..
Dia sanggup jadi pekerja biasa kat hotel Oh Sung wpun dia ada kelulusan tinggi...
Anak tuan pny Oh Sung ni laaa heroin...

2nd hero pulak.. klu tgk2 cam baik je..
Tapi dia ni jahat dalam diam..

2nd heroin menggilai 2nd hero yg menggilai heroin...
Tiba2 ntah camne.. 2nd heroin suka pulak hero...

Rupa-rupanya bapa-bapa kepada mereka ini..
Adalah saling kenal dan merupakan kawan dan musuh dlm perniagaan..
Yg tragisnya.. ayah heroin dipercayai telah membunuh bapa hero...

Ke"BEST"an citer ni..
Sebab citer ni banyak scene LAWAK...
I like romantic comedy...
Hero sangat pandai buat lawak..
Heroin selalu tak paham lawak...
2 Heroin adalah bahan lawak...

Hero ni lak.. bila tiba time dia romantic..
Akak meremang bulu hokay :)
Sangat suka pada dia..

Oleh itu... dalam kes gila-menggilai...
Sapa yang dapat?
Kena laa tgk kdrama terbaru ini :)

Coming soon...
1- Personal Taste
2- Oh My Lady
3- Cinderella Sister
.
.
.

Hari INI busy like beeeeeeee

Check List

1- Nota Dewasa
2- Up date Akaun PID
3- Fail minit mesyuarat
4- Sijil tamat belajar
5- Upah presentation
6- Bakar DVD
7- Up date Broochbizz
8- Pos brooch & DVD
9- Angkat barang PID dari pej. pos
10- ^@$&$&%$&#@!^$&*%$%

PENGSAN !!!!
.
.
.

Lawak petang Ahad...

Seperti biasa.. dia dah pandai kencing sndr..
Ni aku tak tau pun bila..
Tau2 dia dah pakai seluar terbalik..
Sebab dia ni klu buka pakai suar mmg TAK BUKA ZIP..
Main sarung je...

Petang ni nak mandikan dia..
Aku pun bukak ler seluar hadap ke belakang tu..
Sekali bila dah lodeh..

Tu dia... pakai spender pun ikut dan je..
Yang kaki dah jadi ke pinggang..
Yang pinggang dah tukar pakai kat kaki..
Patutlah bergentel semcm je aku tgk spender dia tadi..

Terus hilang keinkeman Spec Samseng Jalanan :))
.
.
.