Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Tuesday, August 31, 2010

Ada.. tapi...

Jumpa ni kat pasar Tg Malim..
Tapi jauh sangat sedapnya banding yg beli kat Kemaman hari tu..
Kaler isinya pun tak menyelerakan..
Kelabu asap je..
Yang makan kat Kemaman dulu tu putih, lemak..
Ni rasa cam makan otak-otak tp bungkus gaya lain..

Apa pun..
Lepas dah rasa teringin tu..
6 ketui beli ni.. 2 ketui je lalu makan..

Huhuhuhu...
Rasa cam nak pujuk Inche Izman...

SILA BAWAK BINI BOYOT ANDA KE CHERATING
.
.
.

Officially non-pacifier..

Seperti yang aku dah war-warkan dekat dia..
Mami hanya bagi peluang memukin smpi bulan Ogos ni je..
Mula-mula smpi hari lahir..
Tapi ganjak lagi sbb pukin ada balance 4-5 pek lagi tak bukak..

Weekend lepas kan cuti lama..
Papa kemas2 rumah...
Kumpulkan pukin2 dia satu tempat..
Dan sapu masuk tong sampah secara berjemaah..
Menjerit2 dia tak bagi buang..
Tapi papa wat keras hati je campak sumer pukin..

So, skang.. asal jumpa orang lainje..

"KALEP DAH TAKDE PUKIN... PAPA DAH BUANG SUMER"

Masuk hari ni.. dah masuk hari ke-6 tak memukin..
So far so good..
Kadang2 teringat je dia tanya..
Tapi nnt dia sndr yg jawab "KAN PAPA DAH BUANG"

Sedih gak aku dengar..
Ikutkan ada lagi 2 pek tak bukak sorok kat dapur..
Malam2 meraba2 dia mencari pukin bila tersentak tido..
Nnt aku lak kena cakap kat dia..

"KAN PAPA DAH BUANG.."
Terus lelap balik..

Papa pun kesian jugak..

"KALEP TAK SAYANG PAPA LAGI.. PAPA JA'AT..."
.
.
.

Pasar Kemboja @ Kg Kubu Gajah Sg Buloh

Hari Isnin sempena Cuti Rehat..
Kami sekeluarga Hajah Norlia..
Pi ler menerjah Pasar Kemboja kat Sg Buloh..

Dalam sokabar tulis ada jual cam2 barang..
Tapi bila sampai sana..
Asyik2 baju.. asyik2 tudung...
Nasib baik ada gak org jual beg anyam dalam 2 gerai..
Dapat laa bakul yg berpenutup (lupa nak snap gambor)

Harga kat sini.. murah ler dari kedai..
Aku ada beli blouse saiz godang... 56...
Kalau beli kat Tg Malim ni..
Selai dah dalam rm30-rm35..
Kat sana dapat RM25.00 selai..
Kalau beli 10 helai ke atas.. leh dapat dalam RM20.00 je..
So, sangat sesuai untuk para peniaga..

Jubah pun banyak pilihan..
Pilihan saiz pun banyak..
Tapi aku takde beli pun..
Baju raya dah ada 8 pasang..
Nak jubah apa lagi..

Kalau tudung yg pesen org pakai skang ni..
Memang banyak giler..
Dari yang murah2 RM2.00 selai..
Sampai laa yang mahal-mahal...

Banyaknya org mai sini..
Peniaga laaaa... sbb boleh dapat harga murah kalau beli banyak..

Kalau tanya aku nak mai lagi ke tak?
Jawapannya TIDAK!!!!

Mmg ler blouse sana murah2..
Tapi nak pergi bukan dekat..
Baik ler beli je baju kat Pasaraya Ekonomi Yang Yang..
.
.
.

Sunday, August 29, 2010

Akhirnya... PROJEK MENGGIGIH - Rendang Ayam...

Bahan kisar:
- 4 batang serai
- 7 cili padi
- 3 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci lengkuas
- cili kering
- 1 sudu kerisik

Bahan tak kisar:
- santan pekat
- 1 helai daun kunyit
- 6 ketul ayam
- garam secukup rasa (TAPI TAK CUKUP)

Pastu lantakkan atas kuali tu sampai agak kering..
Kadang-kadang kacau sket-sket..

Ini la hasil dia..




KENAPA?

Aku nyer tak menyelerakan seperti ini?
Tgk laaa yang ni..
Rasa nak menjejun air liur cicah ngn lemang..
Sedap wei..

AKU PUNYA?

Inche Izman kata kurang garam..
Ahmad Khaleef kata SEDAP MAMI!!
(ni dah cam Mencah anak MR - sumer sedap)

Aku rasa cam OK je..
Ke aku je yang perasan sendiri ?
.
.
.

Saturday, August 28, 2010

Detik-detik terakhir....

Saje je buh kat blog..
Sebagai kenang-kenangan..
Esok dah nak cat baru dinding rumah ni..
Kaler apa?!! Kena tunggu esok...

Kali ni lukis gambar dia ngn Siti..
Yg pakai cam skirt rambut panjang tu Siti..
Yg rambut tegak2 tu dia ler..

Plot citer masih sama..
Jalan2 kat taman bunga matahari..
Tetiba jumpa raksaksa oren...
Dia tentu je jadi Otomen..
Angan-angan tinggi :)
.
.
.

Friday, August 27, 2010

Khaleef & cousin sebelah Papa...

Need NO Introduction...

Ini anak Pak Ngah Khaleef..
Aisar Darwisyah.. 2 tahun..
Depa sekeluarga dok kat Sg Buloh..


Ni Izzati Marwiyyah..
Anak Ayah Chik Khaleef..
Sementara ni.. Izzati ada kat sini dok dengan aki & wan Khaleef..
Kadang2 dia dok kat Ipoh..
Kadang2 dia dok kat KL..


Muka memang iras-iras..
Dah APAK nyer adik-beradik..



Kenapa sepupu2 yang ni jarang kuar blog..
Ada laa sebab musababnya..
P&C family :)

Lagipun, jumpa depa 2 ni takde laa sekerap jumpa Sara & Kayra..

Skang ni sama seri..

Belah aku pun 2 sepupu perempuan..
Belah Izman pun 2 sepupu perempuan..

Sian gak Khaleef kalau adik dia pun gegirl..
Takde geng lagi laa...
.
.
.

Wednesday, August 25, 2010

My 1st biskut raya :) - edisi menggigih...


Ni namanya BISKUT OAT MATA JOJOL :)

Sangat tebiat hokay...
Tak pernah2 buat biskut raya..
Tahun ni pulak sangat menggigih..

Kalau tak dapat perut ni baby girl..
Pasti kalau baby boy.. bakal jadi chef terkenal..
Jamie Oliver ke.. Gordon Ramsey ke..
Chef Wan pun ok laa... rumah dia paip kepala emas hokay..
Ko ada ?!!

Menggigih hari ni buat kuih sbb tak jadi masak rendang..
Tetiba Hajah Norlia ada catering berbuka puasa hari ini..
So, harus aku menceduk je lauk dari periuk nanti..

Makanya akan dibawa ke esok laa..
Masak tetap masak :)
.
.
.

Tuesday, August 24, 2010

TOLONG!!!!

Tadi called Inche Izman..
Tanya dia mau makan apa esok petang..
Jawabnya..

"ALA.. KALAU PAPA CAKAP BUKAN MAMI LEH MASAK PUN.."

Rupanya dia teringin nak makan rendang ayam..

Aku dah bukak buku resepi..
Dah surf dalam internet..
Tapi semua cam susah banget nak masak..

So, sapa2 ada resepi yang mudah..
Bagi orang yang baru belajar cam aku..
Meh laa share sama..

Kalau pakai pes perecah sajork..
Perencah mana yg paling meleps sekali?
.
.
.

Sudah mendapat...




Buzz dah dapat..
Kete Beriberri pun dah dapat...
.
.
.

BSP - Blood Sugar Profile

Hari ini kena ambik BSP pulak..
Kesinambungan dari MGTT yg 2 kali failed hari tu..

Ni aku kongsi laa dengan kome-kome sumer..
Aku tau yang baca blog ni pun..
Ramai dari kalangan obesiti..
Ada gak yang sedang cuba untuk hamil..


Camni laa lebih kurang prosedur BSP..
Sampel darah akan diuji sebanyak 4 kali..
8 pagi.. 11 pagi.. 5 ptg dan 9 malam..

Tujuannya.. nak pastikan sama ada ibu mengandung..
Menghidapi Gestational Diabetes atau tidak..

Dalam ujian ini..
Perlu dipastikan bacaan gula tidak lebih dari 7.0 mmol/l
Ibu harus makan seperti biasa supaya tiada ralat..

Jika keputusan sentiasa melebihi 7.0 mmol/l..
Maka, si ibu perlu mengawal kadar gula dalam darah..
Cara mengawal adalah seperti:

1- Pengawalan makanan bergula dan karbohidrat. Banyakkan makan sayuran, buahan dan bijirin.

2- Senaman ringan seperti berenang, berkebun dan berjalan.

3- Ubatan. Suntikan insulin sebagai cara terakhir yang perlu disuntik pada perut 3 kali sehari.

SO, APAKAH BACAAN PUAN ZEL HARI INI..

8.00 pagi - 5.9 mmol/l
11.00 pagi - 5.1 mmol/l
5.00 ptg -
9.00 mlm -

Masih terkawal tapi sangat menghampiri Gestational Diabetes..
Maka, langkah 1-2 perlu diberi perhatian ketat..
.
.
.

Kegilaan orang pada Telecenter Cabuk ni...

Skang ni soalan RELEVAN bermain di fikiran warga2 sejawatan...
Jawapan paling tepat...
SELAGI TAK DAPAT PC BARU..
KEADAAN TAKKAN MENJADI RELEVAN..

Kerana PC & Internet adalah Nadi dan Jantung pusat ini..
Macam manusia juga... kalau jantung & nadi dah takde..
Maknanya dah TAKDE MAKNA...

Ok.. tinggalkan soalan relevan pada yg berkenaan..
Skang ni aku nak wat kronologi..
Kisah ORANG MENTAL yg suka datang sini..
Ni kronologi dari blog MakcikRehan
Rata-rata semua warga sejawatan ada masalah sebegini..
Kat sini pun ada jugak..
Insan2 ni telah muncul kat sini..
Sejak pejabat dalam pembinaan lagi..
Dan masih lagi mendambakan Perkhidmatan Meletup dari kami..

Wat surat yang bukan-bukan..
Kadang2 terpaksa menampal gambor2 artis pada kertas A4..
Collage laa sangat...
Paling tak tahan..
Aku smpi je pejabat.. dia dah siap tunggu kat grill..
Tu nak PAW aku duit ler...

Itu baru sorang..
Ada lak sorang lagi..
Dok jalan ke hulu ke hilir tak pakai kasut..
Pastu dok menjerit meraung tak tentu pasal..
Bagi ceramah yg tentu hujung pangkal sambil berjalan..
Dan.. tiap kali dia muncul kat PID..
Mesti daftar nak masuk kelas komputer..
Tapi nasib baik dia tak pernah muncul mai kelas...

Yg pompuan pun ada jugak..
Ni takde laa kronik sangat..
Rajin datang kelas.. tapi bila dalam kelas..
Aku tegur "KALAU NAK BUKA KERJA LAMA TEKAN OPEN"
Dan-dan tu.. airmata berlinangan.. menangis teresak-esak..
Cam laa tadi aku hempuk kepala dia ngn keyboard..

Itu antara yg betul-betul yg dah hilang kewarasan..
Ada gak yang waras.. tapi pura-pura wat tak waras..
Yang ni selalunya org2 MLM, insuran, penghutang...

Ratusan kali cakap TIDAK pun..
Tetap akan muncul di pejabat aku ni..

KESIMPULANNYA..

Tak payah cakap pasal Relevan ler..
Kalau BERAN.. meh sini duduk ganti tempat aku ngn MR..
Barang seminggu dua..
.
.
.

Menggigih jugak hari ni...

Called Inche Izman dia kata nak balik hari ni..
Mula-mula cadangnya KFC idamanku selalu je..

Tapi seperti biasa...
Seorang isteri mithali cam haku ni..
Kesian kat laki musafir aku tu balik jauh2 makan KFC je..
Kat Kampar ada KFC..
Tapah ada KFC..
Bidor pun ada KFC..


Sumer lauk kegemaran dia je..
Masak lemak kuning sotong + kentang..
Sejak2 pandai masak lemak ni..
Rasa cam pejam mata je pun leh masak..
Agak berlagak di situ.. pedulik!!

Ni tauge goreng kicap sama tauhu..

Ni lak bukan yg semlm punya..
Repeat balik masak yang sama..
Semlm MMS gambor je kat dia...
Sian lak meleleh air liur sorang2 kat Mambang..
So, hari ni masak sekali lagi..

Mithalinya aku :))
.
.
.

Monday, August 23, 2010

Update Kayra AinSaffiyah..

Dah mula nak bertatih..
Tapi masih takut-takut..
Berdiri & imbang badan dan lepas..



Gigi je lambat sket..
Dah setahun lebih.. baru ada 4 batang gigi halus..

Sangat suker pada MAMI dia ni :))

Agak2 dalam perut ni kawan dia kot..
Tu yg suka sangat tu..
.
.
.

Hadiah Hari Lahir..

Oleh kerana Papa telah mengesahkan bahawa raya ni cat rumah..
Maka, utk menghilangkan boring Khaleef di hari lahirnya..
Mami dengan baik hati..
Tanpa kuar asap ikut telinga spt selalu..
Pastu siap asahkan pensil lagi 3-4 batang..
Memberi kebenaran pada Khaleef utk melampiaskan bakatnya..
Pada dinding rumah :)

Tapi dia lagi advanced..
Siap susun meja kerusi tepi dinding..
Sebab yg rendah-rendah sumer dah penuh...
Kena up tinggi lagi..

Tu dah gumbira sangat ler tuh...
Takpe.. conteng laa...
Start minggu depan.. rumah dah kaler lain..
Kalau terconteng sikit pun..
Mami catkan muka ngko ngn Nippon Paint.. Nippon Paint..

Yang tinggi tu Papa... (pdhal papa tinggi 3 cm je dr mami)
Yang rendah sket tu Mami..
Yang paling pendek tu Khaleef..

Katanya tengah jalan2 kat Taman Bunga..
Kemudian jumpa raksaksa...
Papa jadi tomen kosmos..
Khaleef jadi tomen mebius..
Mami?

MAMI JADI BARBIE MENARI !!!
(dia pronounce BABI.. tp aku tau laa dia maksudkan 12 Dancing Princess)

Hehehe... OK! comel gak tu...
.
.
.

Tetiba sangat gigih...

Dah lama ngidam nak makan ni..
Tapi takmo beli.. nak masak sndr..
Kena masak time Inche Izman takde..
Sebab dia tak minat sgt mende2 yg ada tempe ni..
Tak 1 Malaysia betui...

Ni lak kawan nak bagi kaw lagi..
Sambal ikan bilis + petai..
Buat lansung tak pedas..
Maklum laa skang perut aku sensitif sket..

Ni bila dah dicampur dengan nasi impit..
Rasanya takde laa sedap smpi nyentap gitu..
Kena lak pakai santan kotak..
Cam tak berapa kena sangat..
Kalau dapat santan perah ngn tangan lagi best :)

Budak sorang ni..
Tengah sedap aku nyuap lontong dengan air oren..
Pastu dia lak membising..
"PERUT KALEP KOSONG NI... NAK MAMSYIK CIKEN SADIN"

Eeeeee... potong stim aku nak menghayati masakan sndr je..
Stop lak kejap suap dia makan dulu..

Apa-apa pun..
Kenyang sudah :)
.
.
.

Sunday, August 22, 2010

Puppy Love? Monkey Love? Nak ROTAN tak?

Dalam hati aku selaku MAMI kepada Khaleef..

"NASIB BAIK 4 TAHUN.. KALAU 14 TAHUN..
DAH AKU HANTUKKAN KEPALA 2-2 SEKALI"


Ok.. layan gambor Khaleef bersama aweknya Siti



.
.
.

Birthday Party @ Matahari Ria - Part III

Kebetulan 21 Ogos.. Matahari ada sekolah ganti..
So, mami tanya cikgu leh tak wat besday party Khaleef..
So, tempah kek choc moist sebiji..
Goodies bag bernilai dalam rm2.00 50 bekas..
Bihun goreng satu bekas...
Air kotak 1 sorang..
Total mami abis lebih kurang RM200 sahaja..

Ni cikgu feveret Khaleef..
Mula-mula suh dia potong sndr tak mahu...
Nak teacher dia pegang sama..

Cuba potong sndr tak boleh..
Sebab kek ni baru kuar peti ais..
Keras lagi..

Mula dah wat aksi ganas..
Terus mami suh teacher dia take over..
Sebelum kek tu hancus..

Kalep marah gak ngn kek dia ni..
Banyak sangat kaler PINK..
Dia ni skang ala2 maskulin ler konon..
Kalau t-shirt ada sikit2 pink pun takmo pakai..

Ni classmate Khaleef..
Kelas BIRU..
Lebih kurang 13 org..
Tapi yg datang sekolah 8 org je...

Apa pun Khaleef sangat gembira..
Satu hari tak abih2 dia citer pasal besday..

Papa balik keje..

"PAPA.. KALEP NAK BERIBERRI..."

Papa op kos laaa cam biasa blur..
Mami lak igt nak baju Burberry ke hape.. taste ngkooooo...

"Baju?"

"BUKAN.. KETE MERAH LOMBA LAJU TU..."

"Ferrari?"

"YE.. BERIBERRI..."

Peace!!!!
.
.
.