Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Thursday, April 28, 2011

Aku beli satu je...

Sukar dipercayai..
Tapi itulah yang terjadi :)

Kebiasaannya pi pesta buku..
Koman-koman.. mesti abih 2-3 rat..
Kali ni.. rm50.00 pun tak smpi..

Syabbbaaaassss bete...

Wpun Hajah Norlia bakar2 gak aku suh ambik novel dlm 1-2 biji..
Aku tak terkesima pun dengan offer dia supaya pinjam duit dia dulu :))

Mood kureng sket masa pegi hari tu..
Pagi tu sblm pi pesta buku..
Pi bayar insuran & roadtax kete = RM800.00
So, lepas kuar RM800.00.. dah jadi sembab nak kuarkan duit lagi..

TAPI....

Pabila cecah kaki ke Sogo..
Lupa dah pasal duit rm800 hittew...

Dengan alasan menyiapkan persiapan raya..

Tetiba.. rm500 habih tidak berbaki..
Sampaikan nak kuar parking Sogo..
Hajah Norlia kena kuar duit dia pulak..

Apa sangat yang best kat Sogo tu?!!

Wei.. bagi org Tg Malim yg kenkadang je pi KL..
(Cik Cakcibo org Tg Malim gak.. tapi dia keje KL.. tak dikira :))

BEST TAU!!!!

Aku tak reti nak Pavillion.. Mid Valley.. One Utama.. KLCC..
Tiap kali pergi tempat2 camtu..
Tak dpt beli hape pun..
Dapat penat berjalan je pasal luas sangat..


Ni ler satu-satunya buku yang aku beli..
Ikutkan aku dah beli buku mini resepi Kak Hanieliza ni..
Tapi tak complete.. aku beli 6 buah je..
So, skang dah ada lengkap buku2 nya..
Depa dah compile buh dalam satu buku..

Apsal aku suka buku Chef Hanieliza ni?

Sebab.. kalau ikut resepi dia bagi tu betul-betul..

PASTI ANDA BERJAYA :))
.
.
.

PEMENANG CONTEST FB


Ingat lagi contest tak seberapa ni?


Yang bulat merah tu pemenang..
Orang yang dah lama kenal aku..
Mesti teka betul :)

Sebenarnya.. MR adalah peneka terpantas..
Tapi sbb dia takmo hadiah yang aku tawarkan..
Pastu dia tak anta jawapan kat wall aku..
Maka, hadiah bertukar tangan..

Zalilah Ahmad.. SILA PM AKU ADDRESS HANG :)
Nak by hand pun.. lambat lagi aku nak balik kampung..
Hujung bulan 5 ni baru balik..




Depression tahap mandi bunga bawah jambatan tau tengok kain2 baju ni..
Setelah hampir 2 tahun duduk berdua dengan Khaleef..
Tetiba ini tahun.. duduk berempat (I, laki I, son I, daughter I)..
Wajib mesin kain sehari sekali..
Kalau kumpul cam dulu hujung minggu baru basuh..
Mau tanggal motor mesin basuh tu..

Bila kerap membasuh..
Kerap laa menyidai..
Pastu kerap laa angkat kain..
Terus jadi bertimbun-timbun..

Jom pakat wat group baru kat FB

SAYA BENCI LIPAT KAIN BERTIMBUN-TIMBUN!!!
.
.
.

Wednesday, April 27, 2011

Prosecutor Princess

Balik semula pada genre romantic comedy..
Drama ni best..
Mula2 dulu aku under rated drama ni sbb heroin dia ala-ala je..
Bila dah mula tengok kat Animax 715..
Cam best laa pulak..

Heroin seorang peguamcara yang sbnrnya tak minat pun nak jadi peguam..
Dia seorang yang fashionable.. pastu tak suka keje keras.. tak suka OT..
Dia hanya minat hal-hal berkaitan dengan fesyen dan shopping..

Dia terpaksa jadi peguam sbb ayahnya paksa..

Di pejabat.. dia menjadi bahan lawak semua peguam yang lain..
Sebenarnya dia ni grad dengan good grade..
Tapi sbb tak minat.. cam-cam hal laa dia buat..
Sampaikan pihak atasan pun pening..

Ni hero... seorang peguambela..
Ada firma guaman sendiri..
Dan selalunya akan membela kes-kes yg tertentu sahaja..
Kiranya dia banyak membantu pesalah-pesalah yg teraniaya..

Tapi dia ni punya personaliti selalu berubah-ubah..
Kadang-kadang cam OK..
Kadang-kadang dia selalu je mengenakan heroin..

Sampai episod yg aku tengok ni..
Aku belum tahu kenapa dia nak rapat dengan heroin..
Cam ada satu agenda tersembunyi..

Tak kisah laaa...
Janji hero lazat berkrim dan manis :)

Ada 2nd hero..
Boss heroin kat tempat kerja..
Duda anak satu..

Rasanya nnt cam 2nd hero ni jatuh cinta ngn heroin..
Heroin pun jatuh cinta dengan dia jugak..
Tapi atas satu hal..
2nd hero tak boleh berkahwin dengan heroin..
2nd hero ni ada termakan budi colleague yg lain..
Nak tau apsal.. kena tgk laa drama ni :)

Oleh itu..
Cam biasa.. jangan buat-buat tak biasa..
.
.
.

Cam tak percaya dah 4 bulan..

Berjaya menyusukan sendiri budak kecik ni..

Kalau ikut perangai pemalas tabi'e aku ni..
Silap2 abih pantang hari tu.. abih laa menyusu anak..

Tapi setelah lama-lama menyusu badan..
Rasa cam susu badan ni lagi senang pada susu FM..
Kalau kuar.. tak payah berbakul2 bawak barang..
Pastu tak payah basuh botol susu banyak-banyak..
Malam, baby tak payah berendam tangan dalam buai..
Kepit je baby celah ketiak.. bagi dia cium aroma2 mami dia..
Lena laa tido sampai ke pagi..

Dulu aku jeles tau..
Orang dok citer..
Baby depa kul 9.00 malam dah tido..

Rupanya Hasya lagi best..
Kul 6-7 malam dah hanyut..
Janji mami baring dekat dengan dia..

Cuma perangai dia suka main2 dalam kul 2-3 pagi tu kekal..
Tapi takpe laa.. skang ni dalam 1-2 jam saje..
Pastu bukan tiap-tiap malam.. semgu ada laa 2-3 kali...
Kalau awal2 dulu.. dia bangun kul 3 pagi..
Melayan laa smpi ke siang..

Apa-apa pun..
Semoga mami terus dikurniakan susu yg cukup untuk Hasya..
Dan Hasya akan membesar dengan sihat dan gembira :)
.
.
.

Contest ringkas - sticky 24 hours

Pi jengah FB aku...
Ada contest baik punyer..
Senang je nak menang..

Hint dia senang je..

Tabiat buruk semulajadi akak Zel..
Yang tiada ubatnya..
Wpun di mandrem mandi air kolah 10 mesjid pun..
Takkan berhasil..

Jawapannya akan di reveal malam esok (27/04/11)
Paling hampir atau paling tepat tercepat..
Akan menerima..

Jeng.. jeng.. jeng...

DVD Merong Mahawangsa bakar sendiri bersama hadiah iringan :))

Lumayankan..
.
.
.

Tuesday, April 26, 2011

Apa ada dalam kotak VECUNG?

Vecung = panggilan Khaleef terhadap VACUUM :)

Sbb vacuum dah buh kat luar..
Maka kotaknya menjadi tempat rahsia aku..

Big secret ni..
Sampaikan entry ini akan di delete menjelang petang karang..
"Org tu" tak leh tahu ini rahsia :)

Kebanyakkannyer.. cam biasa..
Kata serikandi online shopping :)

8 helai CD yg dah 2 minggu menyorok dalam kotak
Dari sehari ke sehari konon2 nak pakaikan Hasya..


Cooler Tote yang aku ada 2 ittew..
Satu pakai.. satu lagi sorok smpi KJB dpt carikan buyer :)


Barang-barang Hasya..
Belum tau lagi nak ke mana pakai baby tights tu..
Beli smpi 4 helai.. feeling duduk negara ada musim sejuk :))


Ni aku rembat 2 kotak dari KJB..
4 biji dah bagi Khaleef pakai..
4 biji lagi ni sorok dulu.. sbb dalam lemari..
Ada 3 kotak lagi yg BPA kena bayar tak pakai lagi..


Handbag untuk raya..
Tapi bukan aku beli..
Murah je pun.. tapi aku suka sbb Hajah Norlia yg belikan..
Maklum laa anak kesayangan :)


Ni baju-bajan Khaleef untuk Hari Raya 2011..
Ye-ye.. mmg sudah bersedia dari awal..
Takut nanti masa nak raya..
Aku is POKAI.. yelah masa tu dah tak keje..
Baik aku beli siap-siap apa yg patut time ada pendapatan ni..


Baju-bajan Hasya untuk raya..
Baru start membeli.. tapi dia punya tak banyak..
Babykan cepat membesar..
Khaleef dia dah tak membesar..
Berjaya mementenkan berat 16.5kg selama 2 tahun..


Cute wei kasut baby girl..
Cannot TAHAN!!!!
Tapi aku beli brand-brand biasa je..
Ada banyak kali gak terpegang yg mahal..

Tapi.. apa kehei nyer..
Tetiba kasut Hasya RM71.90..
Sedangkan mami nyer hanya pakai kasut Bata RM29.90..

TIDAK PATUT!!!

Itu laa dia rahsia dalam kotak Vecung..
Itu pak Inche... kalau dia tahu..
Makan 30 minit gak tu bagi nasihat tulus ikhlas..

Agaknya nnt bila dah jadi auswipe..
Mau menggigil tangan nak klik2 shopping online..

Huhuhuhu.. mampukah aku bertahan?!!!!
.
.
.

OTAK.. giliran papa dia pulak..

Khaleef ni.. satu masalah dia..
Adalah cepat bebal..
Kalau tak dapat buat satu2 benda tu..
Nak mengamuk sesaja..

Kalau kencing..
Suar dia konpem terbalik-terbalik..
Pastu tak reti pulak nak betulkan balik..
Selamba je pakai suar terbalik..

Kalau kena sebelah OK.. sebelah terbalik.. mula laa bebal..

Malam ni camtu jugak..

Aku tengah menetek Hasya wat dek je..
Suh dia bagi suar kat Papa..

Papa lak tengah makan..

CUBA KAMU GUNA OTAK TU CAMNE NAK BUAT..

Dia jawab senang je..

OTAK MANA BOLEH NAK TERBALIKKAN SELUAR!!


Papa.. sila wat sign PEACE seblm bertindak... :)
.
.
.

Monday, April 25, 2011

Pesta Buku..


Hari ni emergency leave..
:) sesuka hati EL..

PEDULIK!!

Misi utama nak pergi PWTC layan pesta buku..
Pastu nak pi cari baju untuk Hasya cukur jambul nanti..

Rencananya.. majlis cukur jambul tu pada 7 Mei 2011..
Menumpang kenduri kahwin adik ipar aku..
Lepas tu rambut Hasya akan digondolkan..
Huhuhuh.. cannot imejin...
Abih laa rambut yang tak berapa nak ada tu..

Tapi kenduri ni takde Qeqah..
Hat ni tgu kenduri lain pulak..
Bukan apa.. kenduri kahwin nikan ada jemput non-muslim jugak..
Takut nanti depa termakan pulak..
So, better cari tarikh lain..
Maybe sekali dengan kenduri anak adik aku..

Apa-apa pun..
Sesapa nak bahan bakar leh emel ye..
Citer baru yang akan muncul di pasaran..

1- Prosecutor Princess
2- Thorn Birds
3- 49 Days
4- Can You Hear My Heart
5- Midas

.
.
.

Tuhan tak suke...

Habis hal adik..
Abang lak wat hal..

Hari ni dia bantai balik sndr dari tadika..

Memang laa tadika tu sepelaung je dari pejabat aku..
Tapi kete & motor kuar masuk pej. pos banyak..
Dah ler tu semua kemain laju lagi..

Aku bukan ambik dia lambat..
Tepat 12.15 spt biasa..
Tapi masa nak ambik beg dia..
Cikgu dia mengadu..
Hari ni Khaleef kemain buas lagi..
Satu hape keje sekolah pun dia takmo buat..

Dengar cikgu cakap camtu..
Dia terus cabut..

Sampai pejabat..
Aku leterkan laa smpi tak mahu..
Kang kalau kena langgar ke.. kena culik ke..
Aku yg nak menjawab..

Cam-cam laa aku marahkan..
Semua benda laa aku sebut..
Penjara.. polis.. rotan.. cubit..
Semua aku cakapkan bagi dia psiko sket...

Last-last dia jawab apa tau..

CIKGU KATA, TAK BAIK MARAH-MARAH...
TUHAN TAK SUKA!!!
KAN MAMI KATA TAK BOLEH LAWAN CAKAP TUHAN?!!
.
.
.

Sunday, April 24, 2011

Kecik ni pun ada Monday Blues...

Kak ipar aku SMS..

HASYA MENANGIS TAKMO MINUM BOTOL..

Maka.. bersegera ler aku balik umah mil..
Menetekkan budak bertuah ni..

Kalau Isnin je..
Mesti ada problem pasal membotol..
Sebab dah 2.5 hari bersama mami..
Berdirect feeding sesuka hati..

Hari tu aku ada gak plan..
Nak bagi gak botol even masa weekend..
Tapi.. sebab dah merasa kesenangannya..
Selak je baju terus baby "ANYOK..ANYOK"
Rasa malas laa pulak..

Hasya.. kalau dia mula menghisap..
Time tengah lapar sangat..
Mesti dia ada buat bunyi... anyok.. anyok..
Aku pun tak tau mana dia dapat bunyi ni..
Skang sumer org dok panggil dia budak ANYOK..

Dia dah pandai gelak kuat kalau kena geletek..
Belum pandai meniarap lagi laa...
Semlm sapa bagi komen dia leh meniarap?!!
Takdenyer.. letak kejap atas tilam pun tkmo..
Mana nak datang meniarap nyer..
.
.
.

Abang dan Adik :)





Friday, April 22, 2011

Saya anak seorang Blogger ;)

Belum ada idea lagi...
Igt senang ke nak marut-marut,, nak repek-repek kat blog..
Mami saya bercekang urat tau nak wat entry..


Lengan saya ni.. kalau tak dijaga dr awal..
Ada potensi nak lawan lengan..
Juliana Evans (inverted comma)

.
.
.

Berpeluh macam jogging 1km..

Lapar luar biasa..
Hari ni tak lunch.. cuma sarapan nasi lemak ayam goreng..
Masa lunch hour yg panjang..
G sepah-sepahkan duit kat Billion..

Mula-mula igt malam ni tak yah masak.
Sbb Inche Izman cakap dia nak pi main badminton..
Pastu nak lepak terus kedai mamak..

Ai sangat alu-alukan :)

Sekali kensel laa..
Kena jugak laa aku menggigih di malam coti ni..

Ikan selar masak asam rebus "O"
"O" pasal ada benda2 basic je..
Takde daun kesum.. takde bunga kantan..
Tapi masih sedap melepsss... (I puji I hokay)..


Nampak sgt snap gambor lepas membubuh :))
Ye.. akak dah makan sorang2 sebaik sahaja rice cooker berbunyi "TEK"
Terus senduk nasi masuk pinggan..
Buh kuah asam rebus banyak-banyak..

FUH.. marbeles tahap langit ke lapan hokay..

Berfeluh-feluh makan sensorang..
Sepinggan pertama takat alas perut je..
Kena sepinggan lagi baru betul kenyang :)
.
.
.

Thursday, April 21, 2011

It's Okay, Daddy's Girl

Lama tul mood malas menguasai diri..
Akhirnya menggagahkan diri utk siapkan 1 lagi drama best..

Kali ni tukar genre pulak..
Asyik layan romantic comedy je..
Kali ni moh layan family drama..

Drama ni sedih sangat utk org yg dah takde ayah cam aku ni..
Heroin (Eun Chae Ryung) hidup dengan terlalu bergantung pada ayahnya..
Ayahnya pulak memang jenis memanjakan anak-anak..

Sampai la satu hari..
Tiba-tiba ada malapetaka menimpa family depa..
Ayahnya dituduh membunuh seseorang..
Akibat tekanan, ayah heroin jatuh sakit teruk..

Keluarga depa jatuh miskin kerana terpaksa bayar wang pampasan kepada keluarga si mati..

Kakak heroin terpaksa kahwin dengan anak pengarah hospital..
Untuk membayar bil perubatan..

Heroin pulak tertekan kerana dia tak pernah hidup susah..

Hero yang tengah-tengah tu..
Merupakan abang kepada yang mati (kiri sekali)..
Mula-mula mmg depa marah sbb adik depa mati..
Tapi bila difikir-fikir.. macam ada yang tak kena..

Adik beradik si mati ni yg memulakan penyiasatan..
Yang akhirnya menunjukkan kebenaran..
Siapa yang bunuh adik depa..


Kenal tak ni sapa?
Hehehe.. peminat SUJU mesti beriya-iya angkat tangan ni..
Donghae dalam drama ni jadi adik si mati..

Apakah kesudahan drama best ini?

Kenapa mamat paling hensem dalam drama ni adalah hero jahat?

Kenapa!! Kenapa!! Kenapa!!

LAGI SINOPSIS DI BLOG ABOI YANG COMEI :)
(sori Aboi, cilok tak habaq awai-awai)
.
.
.

Bosan kalau deal dengan orang yang cewet melampau...

Aku balas - KALAU JADI, BANK IN PADA SAYA RM42. PASTU SAYA POS
(* bukan nurulhuda resad :)) )

Aku balas - KENAPA NAK COD? SAYA TAK CAJ POSTAGE, BARANG PUN BARU BUKAN 2ND HAND.

Aku tau dia dah mula syak wasangka sket ngn aku..
Aku pun selalu test seller kat Mudah.com.my dengan trick camni..
Nak tgk org tu betui nak jual ke.. atau nak tipu..


Aku bagi dia solution yang mudah je..
Aku suh dia add aku kat Facebook..
So, aku kenal dia.. dia kenal aku..
Apa-apa hal senang nak bincang..
Kalau aku nak tipoo.. apa kehei aku suh add FB kan..

Tetiba melenting pulak..
Hujung sms dia tu ada tulis BE PROFESSIONAL!!!

Hello minah...
Ko tau tak ko tengah deal dengan sapa ni?
Aku ni SRIKANDI ONLINE SHOPPER tau..
Separuh gaji dan pendapatan2 lain aku..
Sumer jahanam kat internet je tau..

Dari sekecik-kecik benda spt stokin Hasya.. spender Kalep..
Sampai laa sebesar-besar benda spt Deep Freezer..
Semua aku main klik-klik je beli..

Kalau dalam hati tu ada syak wasangka tebal sangat..
Asyik anggap orang nak menipu..
Kamu belum layak lagi nak berkecimpung dlm bidang shopping2 online ni..

Pergi jelah ke kedai dan telek.. belek.. baru beli..

Kalau dia request kat aku supaya MMS actual product aku leh terima lagi..
Kot suspicious sangat.. Video Message pun aku rela anta..

Bukannya benda mahal harga ribu-riban pun..
Menatang cooler tote ni je..

BRAND NEW..

Aku nak jual sbb terbeli dua biji..
Ni baru betul giler isim shopping on9..
Sampai tak igt apa dah beli.. apa belum..
(nnt aku reveal kotak vacung rahsia aku)

Aku jual pun.. dah kira masuk kategori rugi..
Aku beli RM42.00.. aku jual pun RM42.00..
Siap bagi free postage..

ITU PUN KO NAK CEREWET LELEBEY GAK KE!!!
.
.
.

Anyway, ada sesapa berminat tak nak beli cooler tote aku ni? ;)

Wednesday, April 20, 2011

Hasya dah jadi kakak...


mula-mula kasi kakak kenit interframe dulu :)

Ni dia.. member baru keluarga Hajah Norlia..
Bertambah lagi sorang anak dara..
Makwe ni konpem jadi bestfriend Hasya nnt depa besar..

Lahir jam 9.30 malam..
Kat PMC Sg Buloh dengan Dr. Zarul..
Ceaser jugak..
Berat 2.23kg (jauh tul beza banding Hasya gedebam)

Ni laa protege Hasya..
Semalam kat nursing room..
Suara minah ni pitch paling tinggi..

Yelah.. masa dia dalam perut..
Mentor dia kat luar dok melalak.. dia dengar je..
So, bila dia dah kuar.. test power laaa..



.
.
.

Tuesday, April 19, 2011

Kenapa dengan N*N*T ni?!!! 18SX


Si kurus ni makin lama makin kurus..
Sejak pindah balik Tg Malim ni.. jarang2 sgt dia makan nasi..
Masak sardin pun dah tak jalan skang ni..
Asyik2 makan biskut Oreo pedas dia je..

Malam ni lepas abih wat homework, upah main PS2..

Kejap2 datang kat aku..
Tunjuk nonot dia..

"MAMI.. NONOT NI TAKMO DUDUK DIAM"

"DIA NAK KEMANA?"

"TAK TAHU LA.. TAPI MACAM NAK KELUAR JE..."

Mami sengih je..

Aku tau dah masalahnya apa..
Suar yang dia pakai tu ketat sket..
Pastu berbulu.. tu yg nonot dia asyik nak kuar je.. :))

Dah tukar seluar..
Skang nonot dah boleh bertenang..