Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Sunday, June 30, 2013

Phnom Penh Part 3 - Arrival & Departure Card + Declaration Form



Dalam flight.. yang bukan warganegara Cambodia..
Akan diberikan 2 jenis borang..

1- Arrival & Departure Card..
2- Declaration Form..

Hajah Norlia.. tak dapat...
Sebab muka dia cam orang Kemboja :))

Kami yang tak pernah gi Kemboja ni..
Menggigih laa mengisi borang atas flight..
Punya laa susah nak menulis sbb tergoyang-goyang..
Kena lak aku dengan MIJ duduk kat ekor kapal terbang..

Sebenarnya tak payah kelam kabut isi..
Dah sampai karang pun boleh isi :)


Pemeriksaan Imigresen Cambodia..
Sekejap je pun..
Cam Hajah Norlia.. orang tu siap snap2 gambor dia..
Kamiorang tak kena pulak..
Maybe dia takut yg iras2 Kemboja ni..
Datang situ tak balik dah kot :))

Kat sini cop ke sepuluh-puluh jari tangan akan diambil..
Jari kaki tak payah :)
Dewasa sahaja.. bebudak tak payah..


Declaration form dengan Arrival Card akan diambil..
Yang Departure Card akan di klip pada passport..

Aku suka sini banding Saigon..
Sebab pegawainya ramah tamah.. manis muka..


Pastu menunggu beg...
Dalam beg tu takde apa barang pun..
Hanya ada bekalan makanan seberat 13kg..

Siap ada nasi, rendang daging, sambal bilis utk dinner :)

Menjimat tau..
Kat luar airport..
Booth2 yang akan melengkapi keperluan anda di sana..
Ada money changer.. ada tempat jual sim card..
Nak melanggan internet prepaid.. murah dowh..
Pastu ada kaunter untuk mendapatkan Tuk Tuk atau teksi ke bandar..

Harga Tuk-Tuk = USD7
Harga Teksi = USD9

Oleh kerana aku tak yakin dengan Tuk Tuk..
Nak2 pulak dengan anak2 aku yang terebir..
Maka teksi jadi pilihan untuk ke town..
.
.
.

Phnom Penh Part 2 - LCCT ke Phnom Penh International Airport

Flight jam 3.00 petang..
Kul 11.30 pg dah bertolak ke LCCT..
Seram time hampir tertinggal flight time nak ke KK masih menghantui..
Kelam kabut sampai ketaq lutut..

So, kali ni awal ler sket...

Namun, kita merancang Tuhan menentukan..

Tgh beratur nak cek in beg..
Tinggal 2-3 orang lagi kat depan..
Tetiba ada announcement yg passenger ke Phnom Penh..
Kena beratur di R1 dan R2 sahaja...

Oklah.. dah berjaya check in bag..
Tiba masa untuk check in diri sendiri..

Beratur punya beratur punya beratur..
Rupanya salah lagi..
Tak pergi kat kaunter Imigresen kat atas nun...

Kelam kabut pulak naik atas..
Dah smpi kat eskelator..
Baru perasan MIJ dengan Hasya dah hilang..
Rupanya depa tertinggal.. sebab...

HASYA HILANG..

MIJ igt ada kat aku... Aku ingat ada kat dia...

Rupanya dia main tolak-tolak stroller sorang-sorang..

Dekat 20 minit baru jumpa MIJ dengan Hasya..
Time ni aku dah hampir putus asa..
Flight dah boarding..
Kamiorang dok berkeliau lagi kat bawah..

Aku siap dah bagi passport & boarding pass kat Hajah ngn kawan dia..
Kira redho dah tak dapat pi..
MIJ tak tau hilang ke mana dengan Hasya..

Akhirnya MIJ tiba dengan Hasya..

Kami passenger terakhir yg masuk kapal terbang..


Dalam flight.. biasa2 je..
Khaleef duduk dengan nenek..
Kamiorg bertiga je..
Baru aman sket dunia..

Hasya ada ler dalam 10 minit berjaga..
Pastu dia tido smpi ler ke Phnom Penh..

LEGA!!!




Kul 3.45 ptg waktu Phnom Penh kami pun sampai..
Waktu Phnom Penh ni..
Sama dengan negara-negara jiran yang lain..
Lewat 1 jam dari Malaysia..
Kiranya sampai tu kalau ikut waktu Malaysia 4.45 petang..
Tolak sejam.. itu yang jadi 3.45 ptg..

Ikut sejarah..
Tun M yang bezakan waktu Malaysia dengan negara lain..
Maybe nak orang M'sia masuk keje lebih awal dari negara-negara lain..

Namun....

Hehehehe... sendiri mau igt ler..

:)
.
.
.


Keputusan S.R.A Muhammad Khaleef Aisy


Ni keputusan bulan Mac..


Ni keputusan bulan Jun..
Semua menjunam..
Tapi kedudukan meningkat laa pulak..

Namun..
Balik rumah dia kata kat nenek..

"Kalep dapat nombor 8!"

Nenek kemain excited lagi..
Masa kat Phnom Penh..
2 kali beli hadiah berbentuk mainan..
Maklum laaaa...
Cucu kesayangan dia dapat top 10..

Sekali..
Jumaat bila mami pergi sign report card..
Sebenarnya no. 16 :)

Bila tanya ke dia..

Jawapannya..

"KALEP KELIRU MAMI"

Hehhehehe.. bagus tul ko punya keliru..
Nasib baik mami belum beli apa-apa lagi..

Apa pun..
Mami tetap banggalah jugak..
Kalep bukan macam anak orang lain..
Hidup dia penuh dengan main.. tv.. main.. tv.. game..

Belajar jangan harap..
Nak buat homework pun payah laaa sangat..
Smpi ibu bertukar jadi harimau jadian pun..
Dia boleh relax lompat sana sini lagi..

Mami tanya kat ustazah dia..
Betul ke Kalep boleh baca Jawi..

Ustazahnya jawab..

YE, DIA BOLEH BACA JAWI :)

Syabas Khaleef..

Mami ko ni.. darjah 3 baru pandai baca Jawi sepenuhnya..
.
.
.

Thursday, June 27, 2013

Phnom Penh Part I - Kemusnahan & Kejahanaman


Selalu kalau part I..
Mesti gambor kat dalam kereta on d way ke LCCT..
Pastu gambor naik flight..
Gambor dalam flight..

Ini kalilah..
Kita TUKAR!!

Afdholnya.. bab ni yang paling ditunggu-tunggu..
Oleh cik2 bedah.. cik2 kiah.. cik2 joyah sekelian alam..

Apa Kak Zel beli :)

 
Beg ni kat sana murah..
Bukan ori.. tapi high quality..
Aku beli Deuter yg purple tu = 4USD
Deuter hijau = 11USD
Yang Kipling merah tu = 6USD...

Jumlah kemusnahan = 21USD


Ini MIJ punya.. Harga 5USD...

Lokasi beli dalam Central Market..
Gambar kedai nanti aku tepek dalam part lain..


T-shirt untuk anak2 bebuahan...
4 helai ni = 6USD..



Ni MIJ punya..
Kain jersey HQ jugak..
Sejuk & lembut je..
Satu Adidas.. Satu Nike..
Rege = USD5 sehelai..


Ni baju raya anak beranak tu ini tahun..
Rege USD5 sehelai..

Yang papa punya beli kat CM..
Kalep punya beli kat Russian Market..



Ini utk kasi orang jugak..
Wpun Phnom Penh sebenarnya takde Hard Rock..
Pedulik hape aku :)

Sehelai USD2


Khayla Hasya punya..
Semua beli kat Russian Market..
Semua branded laa sangat..
GAP.. Faded Glory.. Zara sesaje..
Padahal depa main longgok je kita punggah cari sendiri..

Harga USD2 sehelai..
Convert duit Malaysia..
Total ni RM32.00 untuk 5 helai top yg cantik dan kain elok :)


Beskal ni USD3..
Hasya mati-matian nak beskal ni jugak..

Tau dak.. budak berdua ni kejenya kat sana beli mainan..
Cam kat M'sia tkde jual..
Geram aku tau..

Kalep 2 kali beli set2 pistol senapang hape bagai..
Hasya beli Angry Bird yang pusing2 memekak tu 2 biji..
Satu bentuk kepala.. satu bentuk helikopter..

Total jahanam depa beli mainan shj = USD20..
Convert duit sini dalam RM63.00..
Tapi hati aku tak bengkak..
Sebab beskal tu je aku yang belikan..
Yang ntah hape2 lagi tu..
Nenek depa yang bayar :)


MIJ beli ni kat CM..
Kot dengan seluar..
USD40...
Kira jauh ler murahnya dari M'sia..
Sini kalau tempah dalam 5-6 ratus..
Beli siap mesti 4 ratus ke atas..


Aku beli ni je untuk diri sendiri..
Baju bajan tak muat..
Kain2 ela.. Kamdar M'sia lagi lawa2..
Cantik2.. dah tu jauh lebih murah..

Pastu Oktober nak pi Saigon..
Pe jads aku nak buang duit kat Phnom Penh..
Sebab harga Saigon jauh-jauh-jauh lebih murah..
Dan lebih banyak pilihan..

Pashima ni rege USD4 sahaja..
Kalau beli 3.. USD10..
Tapi.. nak ke mana banyak2 smpi 3 helai..




Harga sourvenier..
Murah cam kat Saigon gak..
Tapi kat sana lebih murah laa...

Yang kat atas dalam kotak tu..
Harga dalam USD2 - USD3 sekotak..

Peserta yang menang DNR..

Tu laa hadiah korang dari akak :)

So, sapa nak.. diet laa sekuat hati hokay..

Yang keychain dengan clipper tu..
USD3 untuk semua sekali..

Aku banyak beli FM untuk dijadikan cenderamata.. :)

Harga?

Biar laa rahsia... :))

Total Kak Zel dan MIJ berbelanja...
Tak termasuk hotel.. tourist guide.. makan..

USD150.00

Lebih kurang RM500.00 la duit Malaysia..
Rasa berbaloi dan sangat OK..

:)
.
.
.

Thursday, June 20, 2013

Turb0 F1re - Intense Cardio Conditioning

WAJIB TENGOK


2 hari menghadap.. baru abih aku tengok TF ni..
Banyak setnya..
Tapi jangan risau..
Aku dah jadikan seminimum yang boleh..
Tinggal 6 keping :)


Bagi aku..
Turbo Fire ni sangat fun bila buat..
Instructor duk atas pentas..
Anak2 buah dia di bawah..
Cam Zumba Live..

Tapi.. kalau tanya aku.. mana best..
ZUMBA VS TURBO FIRE?

Aku pilih TURBO FIRE :)

TF ni.. boleh nak dikatakan..
70% daripadanya melompat..
Bila time stretching je tak melompat..

Memang BEST sangat untuk ditonton..
Tapi.. untuk dibuat...
TF ni bukan untuk beginner.. untuk yang dah biasa workout..

 

Tapi MUSIC dengan SOUND EFFECT nyer.. TERBAEKKKKK..

Siap kalau suh lompat tinggi2 tu..
Ada effect.. ZING!!!! ZING!!!!...
Secara tak lansung.. kalau ko tak suka nak melompat pun..
Terlompat sama :)

Persediaan sebelum buat..

Kome practise laa LOMPAT BINTANG hari2..
Agak2 boleh lompat 30 kali tanpa henti..
Boleh laa mula Turbo Fire ni :)


Stepnya banyak gabungan..
Ada cam dance step.. hip hop.. ada cam kick box..
Cardio workout..
Yang bestnya.. selepas buat pun..
Body akan terus membakar lemak wpun masa rehat..

Kalau cam Insanity tu lebih kepada nak shape & firm badan..
Tapi TF ni.. dari review yang aku baca..
Ramai yang lose weight lepas buat..
Ada yang kurang 40kg dalam masa 3 bulan


TurboFire Challenge Pack includes the following TurboFire workouts:
  • Fire Starter Workout
  • Low HIIT Workout (20 minute and 25 minutes)
  • Fire HIIT Workout (30 minute, 40 minute, 45 minute, 55 minute)
  • Extreme HIIT Workouts (15 minute, 20 minute, and 25 minute)
  • Advanced HIIT Workouts (30 minute, and 60 minute)
  • Sculpt 30 Workout
  • Tone 30 Workout
  • Core 20 Workout
  • Stretch Class (10 minutes)
  • Abs 10 Minute Class

Nutrition plan.. schedule apa bagai..
Aku akan emelkan..

SO,

APA TUNGGU LAGI :)
.
.
.

Wednesday, June 19, 2013

Dah mula tunjuk belang....


Nenek pergi kursus minggu lepas..
Banyak hari ler jugak..
Balik2 kursus..
Cikgu mengadu..
Kalep time nenek takde tunjuk belang..
Takmo buat keje sekolah..
Nakal.. main-main..
Pastu ada kawan panggil dia toyol..
Pastu dia buat budak tu smpi menangis..

Semalam Rabu... kan ke balik lambat..
Lepas kelas Tasmik tunggu nenek abih waktu pejabat..

Pagi tu cikgu dah mengadu..
Kata dia bergumpal dengan kawan dalam kelas..
Rebut pemadam..
Cikgu dah piap sorang sekali kat tangan..

Petang tu.. time main bola..
Bergaduh lagi..
3-4 orang budak naik ke pejabat nenek..
Mengadu kata Kalep bergaduh kat padang..

Adoi... Kalep... Kalep..
Susah hati mami ni dengar tau..
Ni mami rahsiakan lagi dari Papa..
Tak mau Papa naik angin dengan dia..
Kesian pulak.. dah ler jarang2 jumpa Papa..
Jumpa2 kang kena marah pulak..

Tapi.. kalau berlanjutan..
Terpaksa laa mami mengadu kat Papa..

:(

Monday, June 17, 2013

When A Man Falls In Love


Emosi mak tengok drama ni tau...
Heroinnya takde laa lawa sangat..
Pastu perangai pun takde laa semenggah sangat..
Yang sampai dua hero nak ke dia..

Nak2 hero utama..

HELLO MACHO!! BUNGA BUKAN SEKUNTUM!!

Sampai kekadang aku naik tak faham..
Apa yang best sangat heroin tu..


Hero.. dah tentu laa yang paling kanan tu...
Dia ni dulu gangster.. ah long..
Sampai laa satu masa..
Dia berjaya buka syarikat kewangan berlesen..
Kiranya dah jadi seorang jutawan..

Heroin tu pulak..
Dulu dia dan keluarga pernah jadi mangsa lelaki ni..
Time zaman-zaman dia jadi ketua gangster dulu..

Tapi dia ni gangster baik..
Pasalnya dia berkenan kat pompuan ni..
Semua perbelanjaan pompuan ni belajar..
Dia yang tanggung..

Sama juga dengan 2nd hero..
Dia adik kepada kawan baik hero..
Dan.. pelajaran dia juga di tanggung oleh hero..

 

Ni 2nd hero...
Habis belajar.. dia keje dengan hero..
Dia ni sebenarnya lama dah kenal heroin..
Tapi masa dulu tak sempat nak bercinta..
Bila jumpa balik..
Depa berhubungan dalam tak sedar..

Heroin pulak time tu dah jadi makwe kepada hero..
Dah nak kahwin pun..
Makin lama makin lama..
Dia rasa takde keserasian dengan hero..
Dan mula beralih arah kepada 2nd hero...

Abang 2nd hero ni..
Dia keje dah lama dengan hero..
Adalah beberapa rahsia keluarga yang hanya depa ni yg tahu..

Adalah twist2 sket pasal hal ni..
Katanya.. abang 2nd hero ni masuk penjara..
Sebab nak selamatkan hero dari meringkuk dalam penjara..


Muka heroin ni mmg sepanjang masa kelat gini..
Cam serabut 24 jam..
Padahal nak pilih 1 antara 2 je..

Hero.. berumur sket.. kaya raya.. dia banyak makan budi...
2nd hero... muda.. baru mula keje... suka sama suka..


Akhirnya...
Heroin dengan 2nd hero ni kantoi jugak dengan hero..

Lepas mencurang..
2nd hero tersalah sarung baju..
Pi ambik baju hero..

Heroin memang tinggal dengan hero..

Masa dia naik marah ni..
Hero terlepas cakap pada org suruhan dia..
Yang dia kalau boleh nak heroin ni MATI..

Yang org suruhan dia tu pulak ambik serius (abg 2nd hero)
Maka, dia pi langgar lari heroin..
Nasib baik heroin tak mati..
Tapi dia lumpuh..
Pastu dia pura2 hilang ingatan sbb nak selamatkan 2nd hero..


Nak last2 tu..
Tetiba hero ni sndr takmo kat heroin dah..
Aku cam.. clap clap clap..
Hero siap nak kahwin dengan kawan lama dia..

Tup2....

Nak tau apa sudahnya..
Kena tengok sndr drama penuh emosi ni..

Adakah hero dapat balik heroin?
Adakah dia kahwin dengan kawan lama dia?
2nd hero kah yang dapat heroin?

Apa-apa pun.. drama ni BEST!!!!
.
.
.







Jiwa Kacau - Edisi Saga 1.6


Tetiba berkobar2 aku nak tukar kereta..
Pasalnya..
Wira Baju Hitam tu sejak akhir2 ni..
Makin banyak pe'el..
Makin mengarut2 aku rasa..
Sekali pergi bengkel..
Bak tidak.. RM500.00 melayang..

Sabtu lepas dah servis radiator..
Tukar hape ntah aku tak tau sbb MIJ pergi sorang..

Hari ni.. tukar paip hape ntah..
Pastu gasket lak terbakar..
Tukar jugak..

Belum sudah lagi tu..
Handbrake lekat..
Absober dah keras..
Wiring lampu dah jahanam..
Compressor air cond tungggu masa nak kojol..
Cermin depan je leh bukak..



Asalnya pi Proton Edar..
Nak tengok Saga SV yang murah tu..
Tetiba hati terpaut pada yang lain..

Merah Saga CVT 1.6 mengganggu fikiran..

Terus mintak salesperson tu kirakan Wira aku tu bape leh tolak..


12K sahaja..

Tolak hutang kat bank ada dalam 5.5K lagi..
Tambah sket lagi duit saving ke hape..
Leh laa letak muka dalam 7K-8K

Mengikut kiraanya..

Muka 7K dengan interest 2.9%..
Lebih kurang sebulan RM500.00


Pastu kesian pulak tengok Saga SV tu..
Maka aku suh dia kirakan sekali..
Kira yang paling mahal..

Untuk muka 7K..
RM350.00 sebulan..


Balik rumah..
Tak sabar-sabar tunggu MIJ balik keje..
Nak bincang2 laa dengan dia..

Apa pendapat dia?


Pendapat dia...

PAKAI JELAH APA YANG ADA DULU..

PAPA NAK BELI MOTOR!!

k. bai!!!

tulis panjang pun tak guna!!
.
.
.

Wednesday, June 12, 2013

Aku hampir sampai tahap kronik - Candy Crush Saga


Makcik Rehan boleh hembus nafas lega..
Sebab dia tak terlibat dengan kegilaan ini..

Aku lak dah terjebak..
No turning back!!!

Aku start main... adalah dalam 2 bulan sudah..
Mula tu aku hangin gak tgk byk sgt request2 CCS ni kat FB..
Padahal lama dah aku benti berkecimpung dalam dunia games FB ni..
Last masa farmville..


Kemudian aku install dan cuba main dalam 5-6 level..
Eh, sedap pulak main ni..

Lalu.. menggilalah sampai ke hari ini..
Yang mana aku dah stuck kat 140 lebih kurang 5 hari..

Bagi step 45..
Pastu nak kutip 99 kuning.. 99 merah... 99 oren...


Hari ni yang terbuka hati nak  wat entry ni..
Pasalnya..
Aku dok google tips & tricks camne nak setel level ni..

Dulu masa stuck dekat level 65..
Aku siap cari jalan kat youtube..
Camne nak setel..

Lepas tu masa jumpa Rohiza Zainuddin..
Geng pasrah lemak aku..
Siap bincang dengan dia..
Apa mau dilakukan..

Katanya..

CCS ni ikut nasib..
Kekadang zapp... tak smpi 15 steps..
Dah terbang ikan-ikan warna warni..

Kadang2...
Tinggal 34/35 jelly lagi nak menang..
Tetiba habis step..

Sakan laa carutan2 ikhlas aku keluar!!


Part mintak nyawa ni laaa..
Kekadang membuatkan aku gatal nak beli je game ni..

Dah beberapa kali gak aku tertekan yang butang hijau tu..

Pastu.. sendiri cakap pada diri sendiri..

BANGANG KE APA KO.. GAME PUN NAK FEFEELING LELEBIH..

Tapi aku dah dapat tip & trick yang berkesan..

Main CCS ni mmg guna tablet..
Tapi bila time nak mintak nyawa..
Mang aiiii lecehnya..

Nak mudah.. time minta nyawa..
Guna PC..
Sebab kat situ boleh klik 50 nama sekali gus..
Pastu boleh asingkan friendlist, CCS player dengan bukan player..

Nak best lagi...
5 lives yang habis tadi.. sambung kat PC.. wujud balik 5 lives..
Boleh laa layan sementara ratusan kawan2 nak bg nyawa free..


Akhir kata...

Play Candy Crush Saga for just a couple of minutes and prepare to become hopelessly addicted
.
.
.

Tuesday, June 11, 2013

Bukit Beruntung Golf Club


Sebenarnya nenek ada meeting MGB kat sini..
Sian lak dia kena pi sorang..
Maka kami anak beranak pi laa teman..
MIJ takde.. dia keje..


Kat sini ada macam2..
Kolam renang.. pusat bowling.. taman.. gym..
Tapi yang boleh public masuk..
Tempat bowling dengan swimming pool..
Yang lain2 kena jadi ahli dulu baru boleh..

Bebudak ni bila nampak kolam..
Tak keruan ler jadinya..
Aku mmg tahu sini ada kolam..
So, baju mmg dah bawak siap2..

Fee sekali masuk utk public = RM10.00

Oklah tu.. tempatnya pun cantik.. luas..


Cumanya kolam untuk baby ni agak dalam..
Patutnya buat paras pinggang baby dah la..
Ini smpi ke dada Hasya..


Abang Kalep yang dah pandai berenang sikit2...
Mami dia laa yang ajar..
Mami dia... sejak umur 17 tahun dah terer berenang..


Tapi tak boleh bawak selalu ke sini..
Bebudak ni dah laa memang gelap..
Nak-nak si Kalep..
Bila bawak pi berenang tempat2 terbuka takde pokok ke hape ni..
Menjadi2 gelapnya..
.
.
.