Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Thursday, February 27, 2014

Resepi ikan bilis goreng berlada


Member request.. so aku bubuh sini..
Ada gak entry hari ni :)

Senang je resepi goreng berlada ni..
10 minit siap!!

1- Panaskan kuali + minyak
2- Masukkan ikan bilis (sementara nak garing... pi tumbuk cili)
3- Tumbuk cili api 5-6 biji smpi lumat
4- Tambah bawang hiris 2-3 biji (saiz sederhana) dan sambung tumbuk tapi bukan sampai lumat.. tumbuk-tumbuk manja je..
5- Tambah 1 sudu teh serbuk kunyit + garam (kalau mahu) dan tumbuk manja lagi
6- Kuarkan ikan bilis dan letak tepi kejap
7- Masukkan bahan tumbuk tadi dan kuatkan api. JANGAN TINGGAL!! nnt cili hangus
8- Agak-agak cili ngn bawang dan garing.. masukkan ikan bilis tadi
9- Tutup api dan gaul sebati

SIAP!!

Nak tau dak.. selain dari makan dengan nasi panas + kicap..
Goreng berlada ni jugak sedap buat sarapan..
Ambik roti gardenier putih tu..
Cicah!! masuk mulut..

Sodap wei.. nak2 ada pulak Teh O panas :)

Selamat mencuba!!!
.
.
.


Wednesday, February 26, 2014

Tomyam Kap Kun Kap...


Seperti biasa..
Kalau dah namanya Rawa..
Takde goreng berlado..
Indoh la sah Rawo ek..

Resepi goreng berlada banyak kali dah kot aku buh..
Sama jelah..
Cumanya kali ni guna cili api..
Bawang lebih sket..
Ikan masin mmg best kalau bawang garing banyak2..


Resepi tomyam ni nak masukkan pulak..
Pasalnya ada kawan aku tanya..
Camne nak masak tomyam rasa cam kat kedai...
Ini resepi mak aku ajar..
Rasa sebiji cam kedai siam punya..

Bahan utama..

Pes Tomyam Mae Pranom

Senang je nak dapat kat kedai..
Hat ni mmg best..
Tak payah nak tambah serai.. limau purut.. daun limau ke hape..
Dia je dah cukup..

Lain-lain bahan cam biasa laa
Sayur mayur yg sesuai ngn tomyam..
Isi-isi seperti ayam, sotong, udang, daging..
Bawang holland potong bulat..
Halia 3-4 hiris..
Tomato belah 4..
Nak pedas tambah cili api..
Daun ketumbar banyak mana suka..
Gula batu, garam, air asam jawa..

Air asam jawa ni..
Pandai2 adjust la..
Masukkan sikit2.. pastu test rasa camne..
Kurang masam.. tambah lagi sket..

Lebuhkan je semua dalam periuk..
Rebus jelah sampai semua dah empuk..
Dah masak..

Jadi laa TOMYAM :)

Satu lagi geng tomyam selain ikan masin..
Ialah.. telur dadar..
Camne nak wat garing cam kedai..
Kena guna minyak banyak smpi tenggelam telur tu..
Api mau kuat..

Itu jelah nak kongsi hari ni :)
.
.
.

Sunday, February 23, 2014

Habis laa Hong Kong....


Cadangnya tahun ni tak nak book ticket..
Nak kumpul duit..
Nanti awal tahun 2015..
Nak ke Hong Kong...

Tapi..

Tetiba geng2 Hajah Norlia paksa aku beli tiket...
Dah tu.. aku kena pergi juga..
Kalau tak depa takut nak pergi..
Maka...
Terpaksa laa aku ala2 jadi tourist guide ke Saigon..

Free Seat kali ni..
Kul 12.05 am aku dah start duduk dalam waiting room..
Nak menyetelkan Saigon tu..
Dekat kul 1.00 pagi baru setel..

Pastu MIJ yang dok teman aku book tiket..
Tanya kita sekeluarga tak ke mana-mana ke?
Ala.. sian pulak...
Tgk Krabi mahal.. Phuket mahal.. Bali lagi mahal..
Jakarta mahal.. Kota Kinabalu MIJ tak nak..

So, tinggal laa destinasi kegemaran kami sekeluarga..
LANGKAWI..
Jadi laa.. pada takde..
Murah je pun.. RM55 seorang pergi dan balik..


Pagi ni jumpa Hajah..
Dah dia nak bawa staff kesayangan dia pulak..
2 orang..
Tapi takmo pi Saigon..
Last2.. pilih Kota Kinabalu..
Tapi nak pergi weekend..
Best sket.. sbb kat sana weekend banyak pasar...
Tapi tak nak pergi 3 orang..
Maka.. kena laa angkut anak dia ni juga...

Itu laa kisahnya camne boleh banyak sangat booking..

Yang Medan tu dah lama aku booking..
Dalam bulan 8 last year kot..
Tak lama lagi dah tu..
Bulan depan ni..

Nasib laa ada AirAsia ni..
Kalau tengokkan dalam Fanpage AA ni..
1001 makian.. hamunan.. depa terima..
Sampai nak seram bulu tengkuk aku..
Takut terjadi lak kat aku..

Pasal flight cancel tu..
Dah 2 kali aku kena..
Tapi aku layankan je masa baru yg depa schedule..
Sebabnya kalau menolak..
Bukan boleh dapat cash money pun..
Depa akan creditkan sahaja amount ticket tu..
Dan kita kena beli tiket lain dalam masa 90 hari..
Kalau tak.. duit tu burn begitu sahaja..

Pasal gate tutup..
Hampir kena masa pergi Pnhom Penh..
Tp depa lepaskan juga..
Yelah.. sapa suruh tak tepati masa..

Lain-lain layanan..
Aku ok je..
Selaku pemegang tiket Free Seat..
Apa gaya kelaku depa tu..
Telan jelah..

Kalau nak banyak songel..
Pergilah naik MAS...
Tapi naik MAS perlu banyak duit..
Duit pulak aku takde banyak..
Oleh itu.. PASGHAH!!!!
.
.
.

Thursday, February 20, 2014

Dia minta adik...


Kan kat Astro skang dok tayang iklan program Materniti..
Yang Yasmin Hani dengan baby dia Noah..
Tiap kali iklan ni keluar..
Hasya akan jerit-jerit..

NAK BABY!! NAK BABY MAMI!!!

Kadang2 bila aku tak layan..
Dia siap menangis..
Nak baby..

Pastu..

Mami : Kalau ada baby.. nanti dia hisap t*t*k... Hasya tak payah...

Hasya : T*t*k mami ke?

Mami : Yelah.. Hasya kena benti nyet..

Hasya : Hallaaaaa... itu Aca punyer..

Mami : Nak baby tak?

Hasya : TAK NAK!!

Bertuah betul si petot ni..

3 tahun 1 bulan 15 hari...

Masih nyet lagi..

Banyak kali gak aku cuba bentikan..
Kadang2 berjaya laa 3 hari..
Kadang2 cecah smpi 4 hari..

Bukan Hasya yang gagal tau..
Mami dia ni..
Tak cukup kental lagi..
Nak bangun malam-malam bancuh susu..
Yang Hasya pulak..
Tak jugak tido malam sekali harung smpi ke siang..
Mesti bangun jugak 1-2 kali..
Kena la bertabah smpi Hasya betul2 tak bangun malam lagi..
.
.
.

Tuesday, February 18, 2014

R.I.N.D.U

Baru lepas balik tengok Khaleef..
Dah rindu pulak..
Nyesal lak aku tak bawa balik sini..









Tadi petang aku terbaca pasal Engku Aleesya dapat kat pak dia..
Mesti ramai yang tertanya-tanya..
Apsal dapat kat ayah dia.. bukan kat mak dia..
Lagipun rasanya selama ni pun EA tu mmg ada pada Erra..|
Gangguan jiwa la malam ni..
Memikirkan masalah orang lain :))

Khaleef rasanya lepas ni kurang la duduk dengan nenek..
Lepas nenek dia pencen..
Sudah diputuskan yang dia akan tukar sekolah..
Tukar ke sekolah yang dekat dengan rumah nenek..

Masih juga tinggal dengan nenek..
Tapi mungkin 3 malam rumah nenek.. 4 malam rumah mami..
Sebab SK Kalumpang tu takde laa jauh mana..
Hari2 aku nak anta pun boleh :)

Tapi tu ler...
Bila dia tinggal ngn aku..
Masalahnya dia tak nak belajar..
Tak nak buka buku lansung..

So, pasrah jelah dia tinggal dengan nenek..
Lagipun nenek boleh pantau pelajaran cucu dia 100%..
Maklum la dah pencen..
.
.
.

Monday, February 17, 2014

Ahmad Hasya


Mulut comot baru pas makan pasta..
Hari Isnin kena jaga hati dia betul-betul..
Bagi makanan kegemaran dan minuman kesukaan dia..
Sebab salah tackle..
Dia boleh menangis.. merengek.. sampai 2-3 jam non-stop!!

Berbalik kepada rambut dia..
Bising laaa Apak dia kejap lagi..
Terlebey sudah aku memotong..
Dari Khayla Hasya..
Sudah jadi Ahmad Hasya..

.
.
.

Sunday, February 16, 2014

Menjala di Big Bad Wolf 2014

Mesti ramai yang tertunggu entry apa yg aku kaut kat BBW..

Ini kali ke-4 aku ke BBW..
Selalunya takde laa membeli banyak sangat pun..
Tapi kali ni.. rasa cam terpaksa beli..
Pasalnya terlalu murah..

Ok.. jom tengok apa yang akak korang jala kan sanun..


Ni aku tak tau mende apa..
Tapi cam cute je..
1 = rm3..
Pasal anak ada 2..
Kena laa ambik 2..
Tak payah wat keje bodo ambik satu..
Pastu menjerit2 cam polong bila anak berebut nak benda yg ada satu..


Yang ni mmg nafsu semata..
Jangan percaya yang satu hari Kak Zel akan mengerochete..
Jangan percaya juga satu hari Kak Zel akan membeading..
Takde nyer der..

Aku beli sebab aku suka tengok gambar..
Range harga buku-buku ni..
Antara RM10 ke RM12..
Tapi lepas tu rupanya ada less lagi..
Nanti aku citer kat hujung-hujung..



Yang ni aku suka..
Yang atas tu siap boleh record lagi..
Pastu boleh play balik..

Yang bawah pulak.. tak leh record..
Tapi sambil baca boleh tekan butang kecik tu..
Nanti ada lagu keluar..

Yang ni untuk Khayla Hasya..
Dia mmg rajin baca buku :)

Harga = RM10 sebuah..


Favorite Hasya..
Kan ada 10 butang kat atas buku tu..
Semua boleh keluar bunyi..
Ada lagu tema cartoon Thomas..
Ada bunyi Henry.. Percy..
Ada bunyi angin.. bunyi lembu..

Harga = RM15


Khayla Hasya punya juga..
Tengah-tengah tukan ada binantang..
Benda tu boleh tekan..
Nanti keluar bunyi..

Harga = RM3.00 sebuah..


Hasya jugak lagi..
Yang atas kiri tu.. cam buku interaktif lebih kurang..
Bila tarik keluar gambar binatang

Yang Halloween tu ada bunyi-bunyi..
Bunyi hantu.. bunyi angin.. bunyi pintu kerkeriuk..

2 atas tu = RM6.00

Yang 2 bawah tu biasa2 jer..
Just nak kasi Khaleef lancar membaca in English..
Sebuah = Rm2.00


Ni buku Sticker..
Untuk anak dara tu jugak..
Boleh la tu..
Sebuah = Rm2.00


Yang ni 1 set = 4 buah buku = RM10.00
Tapi sangat berbaloi-baloi..
Yang  belakang sekali tu buku warna..
Saiz kertas lukisan sekolah tu..
Yang 2 depannya buku aktiviti...
Board book ngn sticker book..
Yang depan sekali buku cerita..


Set UMIZOMI ni ada 3 set..
Aku lupa dah lagi 2 tu mende..
Sebabnya aku tak beli..
Rasa cam number ngn ABC kot..
Aku tak beli sebab kat rumah ni pun ada banyak..

Benda ni dalam kotak..
Tak tengok lagi apa isi dalam..
Takut Hasya musnahkan..
Belum sampai masa dia lagi nak belajar benda ni..

Harga 1 set = Rm12.00


Dulu susah nak ada novel melayu..
Kali ni ada banyak..
Tapi aku beli 3 biji je..
Pasalnya aku kalau beli novel..
Selalunya aku review dulu apa orang lain tulis..
Dah confirm best baru beli..

Yang ni saja laa beli...

Sebiji = RM5.00


Yang  ni pun nafsu semata-mata.. :))
Yang inspirasi kek dan Dunia Parstri tu RM5.00 sebuah..
Yang Rahsia Dapur = RM6.00


Yang ni untuk Khaleef..
1 set = 24 buah buku..
Cerita daripada kelahiran Nabi Muhammad SAW..
Sampai la kewafatan baginda..

1 buah = RM1.00

Banyak juga buku cerita RM1.00 yang nipis camni..
Tapi aku tak ambik..
Pasalnya yang aku beli masa Pesta Buku PWTC..
Banyak tak kuar plastik lagi..


Yang ni wat aku geram...
Cerita novel untuk remaja sekolah..
1 buah = RM3.00

Aku belikan untuk anak buah aku sebenarnya..
Tapi pasal kat umah dia..
Ada 2 lagi kenit monster yang suka punah buku..
Maka, aku simpan buku2 ni kat umah aku dulu..
Bila dia datang tido sini..
Dia boleh baca buku-buku ni..

Tadi ada benda aku nak citer kat hujungkan..


Kan memula aku up status kat FB..
Yang pembelian aku dah cecah RM300.00..
Memang begitu laa asalnya dengan buku2 yang ambik..

Tapi bila bayar...

Tetiba amoi tu cakap..

RM234.00 SAHAJA!!!

Ada less lebih kurang RM70.00..

La... baru tahu..
Rupanya harga tu ada potongan lagi!!
Ada potong RM2.. ada potong RM3...
Kalau ambik buku RM30.. bayar jadi RM20 jer..

Nasib baik aku tau lepas dah bayar..

Kalau sebelum bayar..
Silap2 2 kotak aku penuhkan..

English novel.. Young Fiction.. apa bagai aku tak beli..
Sebabnya aku tak suka baca English Novel..
Aku lebih suka menonton sahaja..
Pernah cuba baca..
Baru 2 m/s.. dah menganga tido..

Jangan cakap aku bangang lak Bahasa Inggeris..
I OK je.. semua periksa dapat A :)
Cuma tak minat membaca tebal2 dan banyak2..

Adik aku banyak beli novel2 english ni..
15 buah kot.. tapi takde romance novel..
Semua citer hantu.. sci fic.. mysterious..

Pastu lagi dia banyak beli yg ala2 National Geographic..
Itu yang berat sakan tadi nak mengusung..


Ni ler semuanya yang bernilai RM234.00..
Memang sangat berbaloi!!!

Skang ni...
Masa untuk fikirkan..

MANA NAK SUMBAT BUKU-BUKU NI!!!
.
.
.


Friday, February 14, 2014

Jiwa Kacau : Kronologi Kes Zel, Makcik Rehan dan dot dot dot...


Akhirnya selesai juga kemelut aku dengan MR..

Ramai yang tanya camne kes ni boleh bermula..

Kes ni mula minggu akhir sebelum Raya Cina..

Aku kenal akak ni takde la lama sangat..
Dalam 3-4 bulan..
Ok je memula tu.. dia pun peramah je orangnya..

Dia ada menjual barangan budak ni..
Kira kewajipanlah bagi kanak-kanak membesar..
Harga memang menjejes air liur..
Kurang rm5-rm6 dari harga pasaran..

Maka.. dengan penuh tamaknya..
Aku order 24.. bernilai RM360
MR order 24.. bernilai RM192
Membawa nilai RM552.00

Nasib baik masa closed deal tu..
Aku takde cash..
So, aku cakap nnt aku transfer jer..
Tu yang nasib baik tu sbb boleh jadi bahan bukti..

Tarikh aku bank in tu 28hb Jan 2014..
Janjinya esok dapat barang..

Esoknya aku call..
Dia jawab dia takde kat kedai.. so, hari Khamis..
Hari Khamis aku call.. dia kata Cina raya..
Barang tak leh kuar dari kilang..

Masa ni aku dah was-was..
Pasalnya takkan laa..
Produk yang cam boleh dikatakan menguasai pasaran ****
Tak boleh kuar kilang sbb nak raya..
Takkan laa sebesar-besar kilang tu takde pengurus Melayu..
So, aku tunggu smpi habis Raya Cina..

Isnin pagi2 aku dah call balik..
Alasan lain pulak..
Katanya suami cuti sampai Rabu.. so Khamis la..
Khamis aku call.. lagi alasan..
Anak masuk hospital..
Jumaat aku call.. Lori rosak..
Sabtu aku call.. Suami tak balik rumah..
Ahad aku call.. Anak buah meninggal.. balik Ipoh..

Muncul Isnin satu lagi...
Minggu ni aku cam dah hilang sabar sket..
Sebabnya.. bila aku call..
Dia takde kat rumah or kedai..
Tapi ada di tempat2 yang dia lalu je pejabat aku ni..
Tapi apsalnya tak singgah hantar..

Selasa.. Rabu...
Aku pun passing nombor dia pada MR..
Takkan aku sorang je nak sakit jiwakan..
Tapi sakit jiwa MR lain macam wooo...
Maybe sebab dia mmg ada saka singa jadian..
Dia punya angin kebakaran sangat rare :))

Khamis.. janjinya pukul 1.00..
Sampai ke pukul 4.00 aku tunggu..
Perut lapar memulas ni..
Takut kang aku kuar lunch dia datang pulak..
Tak jugak..

Last2.. aku call-call-call..
Dalam 4.45 ptg di muncul..
Masalahnya..
Barang yg dia bawak tu..
2 aku punya
4 MR punya

Aku cam meletup sopan kat situ jugak..
Sopan tu maksudnya aku tak keluarkan la ayat-ayat biadap..
Aku cuma mahukan penjelasan dia kenapa?

Aku marah dia time2 azan Asar berkumandang tu..
FYI.. pejabat aku ni belakang Masjid..
Ntah macam2 la aku bebelkan kat dia..
Pastu aku cakap.. kalau esok tak setel..
Saya dengan MR which aku refer adik..
Nak pergi balai wat police report..

Menggigil aku pastu tau..
Bukan sebab aku takut ke dia..
Sebab geram yang hamat..
Rasa ringan badan aku time tu punya marah..

Lepas tu balik rumah..
Aku terbaca pulak hamukan Tailong Bayu Permai..
Humang..
Kalau aku dapat sms camtu..
Nangis dah pi hantar duit :))

Pastu aku cuba cara lembut pulak..
Dah petang tu aku marah2 ke dia..
Aku anta SMS.. tanya apa masalah dia..
Apa yang payah sangat..
Benda simple..
Duit dah bagi.. Ambik barang... Bagi!!

Tapi dia tak mahu menceritakan apa masalah dia..

Oleh itu aku bagi kata tiga

1- Pulang duit malam ni juga
2- Bagi barang malam ni
3- Esok aku report polis

Satu hape pun dia tak pilih..

Tetiba pagi tadi belum aku buka mata..
Dia dah anta SMS..
Kata lepas sembahyang Jumaat..
Tapi aku suh awal sket.. dalam kul 12 sbb aku nak balik rumah rehat..
Dia jawab OK..

Namun..
Dalam jam 11.30 dia anta SMS..
Cakap dia ada kat KKB..

HANGENNNNNNNNN!!!!!

Aku SMS balik.. panjang dia.. 8-9 mukasurat SMS kot..
Aku takde maki ke hape..
Wpun marah.. aku masih hormat dia lebih tua dari aku..
Lepas tu dia call..
Cakap laki dia marah..
Eh-eh-eh.. apsal lak laki dia marah..
Sapa hutang sapa?

Nampaknya dah takde pilihan..
Aku dah print out semua bukti transaksi..
Siap print perbualan SMS..
MR pun dah suruh report je..

Sampai je rumah.. dia call balik..
Dia cakap nak setel la..
Aku pun bagi No. Acc
Siap dengan berapa jumlah kena bank-in..
Aku tulis RM150.00 sahaja..
Sebab bagi aku.. dia setel duit MR dulu pun jadi laa..
Barang aku tu dia nak berdikit2 anta 2 seminggu sampai habis RM360 tu pun takpe..
Pasrah dah aku..

Sekali dia SMS..
Cakap duit dah masuk..
Aku cek ada RM460.00..

Hah... LEGA NGKO!!!!!!!
Sekali dengan duit aku sekali suami dia pulangkan..
Wlupun tak cukup RM38.00
Takpe.. aku dah syukur sangat-sangat..

Betul laa bak kata kawan aku Syikin..
Bila kita dah masuk mode Redho..
Benda yang tak dijangkakan akan berlaku..



Thursday, February 13, 2014

Dugaan...

Dulu.. dugaan selalunya datang tengah-tengah tahun..
Awal2 tahun ni selalunya happy je..
Kurang masalah muncul..

BUBLY BOO!!!!
Meloyakan..
(tetiba masuk Arianna Rose)

January ok lagi..
Masuk Feb.. lepas je birthday aku..
Satu-satu masalah muncul..

Memula aircond tora terbang rosak..
Nak baiki.. pomen tu pulak nak balik kampung..
5-6 hari laa aku bakal berkuap dalam suhu atas 35 darjah celcius..
Tiap kali benti kat traffic light.. cam nak pitam tau aku rasa..

Lepas tu masalah barang yg aku ngn rehan beli tu..
Akak tu memang gila kebal betul..
Mungkin esok aku terpaksa gak wat police report..
Dia main kasar.. kena laa aku main kasar gak..
Ikutkan aku tak suka nak niaya-niaya orang ni..
Tapi sayangnya.. kebaikkan aku dianiayai pulak..

Barang bernilai rm550.00..
Skang ni yang baru tiba di tangan aku...
RM60.00 sahaja..
Ada lagi RM490.00 untuk dituntut...

Aku pun tak tau apa masalah akak ni..
Kalau barang takde.. cakap takde..
Pulang je duit.. abih citer..

Tapi.. barang pun susah nak dapat..
Duit suh return pun payah jugak..

Nasib.. nasib....

Pastu tadi kereta aku rosak tengah jalan..
Plug point ngn plug cable rosak..
Nasib la.. dalam 5-6 kali mati enjin tu..
Sampai gak aku kedai pomen..
Jahanam la seratus ringgit..
Padahal duit tu aku dah lipat masuk buku ASB Hasya..

Takpe la...
Tabah dan usaha jelah..
Ada rezeki.. ada la...
Kalau dah tersurat duit dan barang tu bukan milik aku..
Apa nak buat..
Tapi.. takkan sekali2 aku halalkan duit tu..
.
.
.

Monday, February 10, 2014

Les Mills Pump


Les Mills Pump ni programnya 90 hari..
Memang tough.. tapi sangat popular..
LMP dibuat berdasarkan kelas Les Mills Bodypump..
Tapi dulu kena pergi gym.. atau kelas untul buat LMP ni..
Namun, bila dah ada DVD..
LM Bodypump ni boleh dibuat di rumah..



Bahan-bahan yang perlu ada :)
LMP ni menggunakan Barbell set..
Bell tu yang bulat... pemberat tu la..
Bar tu yang rod panjang tu la..
Yang kecik tu pengunci..
So, sebelum melayan LMP ni..
Kena la beli Barbell set ni dulu kat mana-mana kedai fitness


Ni antara trainer yang terlibat..
Depa ni datang dari pelbagai negara..
The best pump trainer around the world..
Dari M'sia takdak.. yg hujung kanan tu nama Beng Tang dr S'pore...
Masa workout lebih kurang 30 minit - 45 minit..
Kira ok la kan.. takde lama sangat..

Ikut schedule..
Takde laa hari2 kena layan LMP ni..
Seminggu 3 kali sahaja..
So, masa rest day tu boleh laa workout lain yang lebih ringan..





Pump Challenge
The Pump Challenge eases you into the program by incorporating fundamental strength training moves such as chest presses, dead lifts and overhead presses. It starts working your large muscles right away so you can see results in a matter of weeks. The workout is approximately 20 minutes long and will clearly explain each move prior to beginning the exercise.

Pump and Burn
The Pump and Burn will begin to combine moves for combinations that can be slightly harder to grasp. If you have taken a Body Pump class at the gym, all of the moves will be familiar to you. If you are new to Pump, you will want to turn down the music and raise the volume on the instructor so that you can hear the instructions clearly. The combination moves will work several muscles at one time, giving you a calorie blasting cardio workout while doing strength training moves. The Pump and Burn is approximately 30 minutes long.

Pump and Shred
The Pump and Shred increases the cardiovascular aspect and turns up the heat. In this workout, you will really need to work on building up your endurance to make it through the 45 minute cardio and strength training workout. The Rep Effect is obvious here, with countless repetitions to have you really feeling the burn.

Pump Revolution
The Revolution is one of the longer workouts in the series at just under an hour. Prepare to work your upper and lower body to the extreme with power moves such as lunges, presses and squats.

Pump Extreme
The Extreme is under an hour as well and focuses more on each individual muscle group than on larger groups such as legs, back and chest. You will work your triceps, biceps, pectoral muscles, hamstrings and every other muscle in your body to the max. After a few weeks of doing the Extreme, you will be able to see the fat burn and a leaner, more sculpted physique will reveal itself.

Flow
The Flow is considered the cool down in the series. It is based on Yoga moves and incorporates a lot of stretching and core moves to keep you limber and strong. Do this workout in the mornings to help kick off your day or in the evenings to help you wind down. The Flow is approximately 20 minutes long.

Hard Core Abs
Hard Core Abs was designed to help you obtain the six pack you have been eye balling on all of those fitness buffs at the gym. It combines a variety of abdominal moves to work every angle of your midsection, including your abs and your obliques. Of course, you will need to make sure you follow the nutritional plan religiously if you hope to obtain that lean, flat stomach. Hard Core Abs is approximately 20 minutes long


Contoh yang survive 90 hari :)
.
.
.

Sunday, February 9, 2014

Mineral Coffee

Dah habis sachet ketiga..
Baru berkesempatan tulis review..

:)

Kali ni produk Mineral Coffee by Hai O pulak..

*peringatan : ini hanya review pengguna.. sy tiada kena mengena dengan Hai O


Ini la dia Mineral Coffee tu..
Lain dari kopi-kopi biasa..
Ia bersifat instant.. so, mudah dibancuh..
Selain dari kopi..
Kandungan lainnya ialah garam buluh..

Pada pendapat aku la kan..
Penekanan sebenar produk ini ialah kebaikkan yang terdapat pada garam buluh..
Yelah.. takkan mampu ko nak telan gitu jekan garam ni..
So, bila dah dicampurkan dalam coffee..
Tentu laa lebih lazat..


Kelebihan-kelebihan yang terdapat dalam garam buluh..
Kalau ditengokkan pada gambar di atas..
Memang banyak manfaatnya garam buluh ni..

Mana garam buluh ni mai?

Garam buluh ni bukanlah datang dari pokok buluh..
Ia masih adalah garam datang dari air laut..
Namun begitu..
Proses dari air menjadi garam tu yg berbeza..

Buluh tu pun ada gak kegunaannya..
Memula air laut tu dijemur macam buat garam biasa..
Yang lainnya..
Selepas menjadi garam..
Ia akan dibubuh dalam buluh yang cukup umur..
Ditutup dengan tanah liat dan dibakar..
Proses pembakaran ini akan menyingkirkan bahan merbahaya yang terdapat dalam garam biasa..


Untuk aku pulak..
Aku ni sebenarnya ada masalah migrain..
Migrain aku akan diburukkan lagi dengan minum kopi..
Tapi tak minum tak boleh pulak..
Akukan pensuka kopi yang sangat tegar..

Yang bestnya...
Bila minum mineral coffee  ni..
Bukan saja tak menjemput migrain..
Malah kalau tengah migrain..
Boleh hilang rasa pening tu..


Jangan risau pasal halal..
Produk ini dah ada Sijil Halal..
Dari Halal Food Council International..
So, gunakan tanpa was-was..


Minat nak cuba?

Ni part yang paling best..
Dalam banyak2 produk Hai O..
Hat ni yang paling berpatutan sekali harganya..
Untuk 20 sachets..
Harganya cuma RM26.00 sahaja..
Tapi ni tak masuk postage ye..

Kalau anda berminat..
Cam biasa la..
Kalau produk-produk Hai O ni..
Boleh hubungi Kak Azmiah kita..

Facebook - Nurazmiah Azri
Fan Page - Nurazshoppe
Instagram - @nuraz_azri
Phone - 019-2316982 (whatapps & sms)
.
.
.

Thursday, February 6, 2014

Si 35 tahun yang cengeng...


Ni rahsia terbesar yang Kak Zel nak kongsi bersama reader LWC..
Kira hadiah untuk korang yang setia bersama LWC..
LWC ni umurnya tahun ni 5tahun..
So, akak 35 tahun.. Facebook 5 tahun.. Blog pun 5 tahun..
Harap2 tahun ni semua kebahagian akan ganda 5 juga :))

Mesti korang tak percaya kalau aku cakap aku ni cengeng juga sebenarnya..
Yang tak tahu cengeng tu apa..
Cengeng tu maknanya cepat sangat nak mengalir air mata..

Tapi aku bukan cengeng pada perkara-perkara biasa..

Cengeng aku luar biasa sket..

Bergaduh dengan MIJ.. aku tak nangis..
Kena marah dengan parent.. aku tak nangis..
Merajuk aku tak nangis..
Mengamuk pun aku tak nangis..

Ok ni aku senaraikan 5 perkara yang boleh buat aku menangis cam bodo..



5- Binatang kena langgar


Kalau yang mati terus aku tak berapa sedih sangat..
Tapi jangan tengok yang tergeliat2 sakit lepas kena langgar..
Rasa cam nak berhenti pastu menangis tepi jalan..

Aku pernah terserempak dengan anjing kena langgar..
Kereta depan aku gelek betul2 atas perut dia..
Lepas tu menggelupur anjing tu tengah jalan..

Aku boleh menangis.. dari Rawang.. sampai Tg Malim..
Mengongoi-ngongoi dalam kereta sorang-sorang..


4- Phir Bhi Dil Hai Hindustani


Bukan sebab Sharukh Khan..
Tapi sebab jalan cerita filem ni..
Nak-nak masa yang perempuan kena rogol tu nak mati..
Dia menjerit2 panggil ayah dia..
Mak dia meraung-meraung menangis..

And of course.. Kak Zel pun meraung sama..

Tengok la 10 kali pun..
10 kali gak laa menangis sampai pening kepala..



3- Hari Anugerah


Ni vodoh gak ni..

Dedulu masa aku mula-mula keje PID..
Aku selalu laa kena jemput dek sekolah..
Pergi Hari Penyampaian Hadiah..

Tapi takde laa aku mencengeng beriya-iya..
Cuma kadang-kadang..
Kalau ada student yang naik tu aku kenal..
Pastu cam tahu keluarga dia susah..
Pastu tengok pulak muka mak ayah dia cam happy yg tak boleh nak ucap..

Aku pulak yang beriya-iya menyebak..
Kadang2 sampai mengalir air mata..




2- Dokumentari Pondok Pak Ya


Yang ni pulak..
Kalau yang telemovie nyer tu aku tak berapa sedih..
Maybe sbb aku tau itu pelakon..
Berlakon semata-mata..

Tapi jangan tengok dokumentari..
La ni dok tayang  kat Astro Maya HD..
Tiap kali Kak Jah tu nangis..
Aku pun ikut laa nangis sama..



1- The Voice


Terpaling termangkuk cengeng sekali..

Aku pantang tengok blind audition The Voice ni..
Depa nikan pelik sket..
Tak dapat pun nangis..
Dapat pun nangis..
Nak pulak bila family yang tunggu kat belakang tu nangis..

Akak yang berada beribu-ribu kilometer ni pun sedih sama..

Skang dah season 5..

Mmg aku takkan miss setiap episod..
Tapi blind audition je..
Bila dah battle betul.. aku tak tengok pun..
So, tak payah tanya aku sapa pemenang season2 lepas..

Itulah dia the other side aku yang selama ni takde sapa tahu :)
.
.
.