Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Tuesday, September 30, 2014

PIYO - Chalene Johnson



Seperti yang tertulis di atas..
PIYO ni tak guna instrument..
Takde melompat cam gaban..
Takde gila2 workout cam kawan dia Shaun T..
Takde meraung2 punya susah nak buat..

Orang yang takut lutut cedera..
Sesuai guna PIYO..



Apakah itu PIYO?

Piyo - workout yang gabungkan strength, stretch and flexibility...
Result sama spt buat Yoga, Pilates, Interval Training, Cardio Training & Core Training..
Ni kira cam gabungan laa..
Itu sebab dia kurang lompatan.. kurang gila-gila..
Lebih kepada workout dalam ketenangan..
Tapi impact result sama cam workout-workout lain..

Selain turun berat badan..
Kalau dah kurus tu boleh laa nampak muscle building..

Cycle PIYO = 60 hari

Tapi workoutnya tak panjang..
Antara 20 minit - 40 minit..



PIYO ni kalau order online..
Ada 2 package..
1 basic package = USD59.95
1 full package termasuk keahlian beachbody = USD140.00

Yang dengan akak ni..
Korang akan dapat..
  • 8 Workout + 1 Bonus
  • Workout schedule
Rege?

Emel sanun.. nnt akak layan...



The eight workouts plus the bonus workout that come with all three PiYo packages include:

Align: The Fundamentals (40 minutes)
Align is an all in one workout that helps you understand the correct form required to perform each of the moves in the PiYo program. It explains PiYo terminology, proper core alignment and also includes modifications for those that require them to complete each workout. It is the easiest of the workouts and will help you understand the principles behind PiYo as well.
Define: Lower Body (25 minutes)
This lower body workout focuses on the thighs, calves and buttocks. It works every muscle in your lower extremities, including your hamstrings and quad muscles, to give you long, lean legs. You will feel the burn from this workout each time you get up and sit down for days after completing it.
Define: Upper Body (35 minutes)
If you want the arms to stop flapping in the wind, this upper body workout can help make that happen. It will help reshape your arms by focusing much of the moves on your shoulders, biceps and triceps. This workout will also work your chest and give you upper body strength that most feel is unattainable without weights.

Sweat (35 minutes)
This is one of the faster paced workouts that works every muscle in your body. It includes a lot of yoga influences done at a dynamic speed to help make you burn calories and sweat for the entire 35 minutes.
Sculpt (30 minutes)
This workout will work your muscles at different tempos to keep challenging them. You will feel the burn as you go through each exercise and hold positions to challenge your endurance.
Core (30 minutes)
Working the core is vital in achieving a long, lean physique and that is exactly what this workout does. It will help you obtain the flat abs that so many hope for. All moves are designed to lengthen and strengthen the midsection.

Strength Intervals (25 minutes)
This non-stop interval workout includes various movements done at a fast pace to help burn the maximum amount of calories. It works every muscle in your body and will get your heart rate up almost immediately.
Drench (45 minutes)
Drench will take you through a warm up and stretch of your upper and lower body, then quickly transition you to a fast paced, cardio portion to bump up your heart rate and speed up your metabolism. It will culminate with a lower body segment to help improve endurance and balance in your legs and core.
Buns (Bonus Workout 25 minutes)
Flat butt be gone with this bonus workout! It will lift your buttocks and redefine your entire backside with a variety of moves that also work the legs and thighs.
Hardcore on the Floor
This workout is available only if the program is purchased through a Beachbody coach. It is an all-body workout designed to strengthen every muscle from head to toe and can be added to days that you are doing other workouts in the series for increased intensity.

  • It combines cardio, yoga, Pilates, strength training and core work into one workout.
  • It includes modifications for beginners.
  • It improves core strength and flexibility
  • It does not require any equipment
  • It can be done at home, at work or in a hotel with nothing else besides a DVD player and TV required. 






Ni PIYO juga :)
.
.
.

Monday, September 29, 2014

Bayou Lagoon Resort - Part II


Bayou Lagoon ni..
Kalau dari exit Tol Ayer Keroh tu tak jauh..
Dalam 10 minit dah boleh sampai..
Aku sampai awal juga..
Dalam pukul 1.00 tgh hari..
Menunggukan nak check in..
Punya laa lama..

Pukul 4.00 ptg baru mak ngn anak-anak aku masuk bilik..

Ada 2 block kat Bayou Lagoon ni..
Lobi utama di Amari Villa..
Yang kami menginap ni blok baru..
Tahiti Villa..

Kat lobi Tahiti ni.. sorang je pekerja kaunternya..
So, cam berserabut jugak laa..
Orang yg nak check in ramai..
Yang jaga sorang2 dia..


Aku dapat bilik Studio..
Masuk2 memang kagum wei..
Besar gila.. mmg selesa walaupun kami 5 orang..


Katil ni aku gabungkan..
Ikutkan cukup untuk 4 orang tido..
Tapi pasal anak buah aku tak leh pisah tido ngn mak aku..
Maka... aku, Kalep dengan Hasya tido atas katil..
Mak aku dengan Sara tido depan TV..
Kami mmg dah ready bawa toto..

Resort ni cam tak kisah laa bape ramai nak sumbat dalam satu bilik..
Sebab mmg takde sapa yg jaga..

Tu pintu masuk..
Masuk2.. terus jumpa pantry...
Siap ada singki..

Ada meja makan cam island..
Siap ada plug point..
Ada seterika juga..
Mudah ler nak gosok baju atas tu..



Ni satu benda je yang aku pelik sangat...

TINGKAP BILIK AIR SEBELAH KATIL!!!

Tingkap itu berfungsi.. boleh buka juga..
Dan juga RENDAH!!

Makanya.. segala perlakuan yang berbunyi dalam tandas...
Orang luar boleh dengar..

Kalau satu family.. mmg laa cam tak kisah...
Kalau kursus sebilik dengan orang yang tak kenal..
Maybe ada sedikit segan..

Ada satu hari tu..
Aku kelam-kabut balik ke bilik..
Pasalnya nak terkencing sangat...

Masuk bilik terus gedebam tutup pintu..
Duduk feeling baekk punya atas toilet bowl..
Lega.... ssssrrrruuuuppppppp punya kencing..

Sekali....

"MAMI!!!!!!!"

Kepala Kalep tercongok kat tingkap..
Rupanya tingkap tu mmg terbuka..
Dia laa tu punya keje..

ADOYAI!!!!!
.
.
.

Wednesday, September 24, 2014

Bayou Lagoon Resort Melaka - Part I












Ni holiday free...
Memula tak plan pun nak bawa bebudak ni..
Tetiba dapat pulak bilik sorang..
Maka... Hajah Norlia jadi pengasuh..
Dapat laaa bawa budak2 ni..

Pasal hotel & theme park ni..
Nanti aku buat entry lain..

Anak-anak aku mmg happy..
Sekejap-sekejap je duk bilik..
Banyaknya masa habis kat theme park..
Balik bilik tido & rehat kejap..
Pastu turun balik..

Lagi best nyer..
Tempat bersidang aku dengan pegawai2 PID..
Sebelah je..
So, boleh laa aku selalu-selalu jenguk depa..

Boleh tahan laaa tempat ni..
Bilik luas..
Taman tema ni walaupun takde life guard..
Tapi tak berapa bahaya untuk budak-budak..
Takde yang dalam sangat..
So, takde laa risau sangat Kalep main jauh-jauh..
.
.
.

Sunday, September 21, 2014

Kapal KD Rahmat - Lumut


KD Rahmat ni dah jadi muzium...
Lama dah.. sebelum2 ni mmg ada nmpk kapal ni..
Tak sangka pulak dah jadi muzium..
Kalep lak dia mmg excited kalau bab2 tentera ni..


Kalau pergi Lumut..
Boleh ler singgah..
Tapi bukan free..
Kena bayar..
Dewasa = RM12
Kanak-kanak = RM7

Kapal ni letak kat Taman Esplanade Lumut..


KD Rahmat ni bukan nama asal kapal ni..
Asalnya namanya KD Hang Jebat..
Ini kapal perang pertama yang ada sistem anti udara.
Ditauliahkan pada 1972.. dan dilucutkan pada 2004..
Kemudian kapal ini diserahkan kepada kerajaan negeri..
Oleh kerana kos pembaikkan nyer mahal..
Maka kapal ini diswastakan..
Dan dijadikan produk pelancongan...



Ceritanya kapal ni tukar nama sebab tak rasi..
Masa pakai nama Hang Jebat asyik rosak.. bermasalah..
Bila tukar nama Rahmat..
Baru ler kurang rosaknya..



Untuk yang berminat nak rasa pengalaman tido dalam kapal perang..
Boleh juga menginap kat sini..
Harganya 1 orang = rm50.00..
Tempat tido nyer.. cam kat gambar di atas..
Toilet ada.. tapi kat ruangan lain..

Bantal selimut pun ada..
Tapi bukan cam standard hotel..
Cam bantal2 selimut rumah mak aku je..
Pelbagai kaler sarung..
Pelbagai material selimut..

Tak tau ler kot2 penjaga kapal tu yang punya dah tido situ..
Sebab dalam banyak2 bilik..
Bilik ni je ada penghawa dingin..



Walaupun namanya muzium..
Tak banyak sangat info-info yang boleh didapati dalam kapal ni..
Mengekalkan 90% barang2 asal..

Bukan lawatan sambil belajar dalam ni..
Tapi lebih menjurus kepada merasai pengalaman sebenar..

Aku agak rasa sesak nafas dalam ni..
Sempit.. gelap.. berlorong-lorong..

Baru terasa betapa gagahnya tentera2 yang mengharungi kehidupan dalam kapal ni berbulan-bulan lamanya..



Feeling model pulak minah kenit ni..
Layan... :))


Ni dia memang nangis...
Panjat ke atas kemain pandai lagi..
Nak turun takut pulak..


Kalau kuar dari corong tu..
Terus sampai ke tempat meriam..


Mungkin pihak yang menyelenggara kapal ni..
Perlu lebih kreatif memikirkan tambahan2 yang menjadikan kapal ini lebih menarik..

Paling aku nak sekali..
Tolong laa tukar jambatan untuk pergi ke kapal ni..
MAK SERAM GILE!!!!
Meniti kayu kayan smpi ke tengah laut...



Apa pun.. tak rugi melawat kapal ni..
Kalau ada anak yang minat nak jadi askar...
Cam Khaleef...
Jangan laa lepas peluang..

:)
.
.
.

Wednesday, September 17, 2014

The Orient Star Resort Lumut


Lama dah pergi ni..
Awal bulan.. MIJ ada hi tea kat sini..
Memula cam malas nak ikut..
Bila google.. cantik pulak tempatnya..
Yang penting ada pool..
So, memejam mata dan membooking bilik kat hotel ni..
Mahal juga.. paling murah pun 1 malam rm230.00...
Nak-nak pulak ambik malam minggu..


Tapi ok juga laa..
Selesa.. bilik besar..
Siap ada balkoni..

Ada satu hotel yang aku sewa masa kat Melaka..
Harga paras ni juga..
Tapi sempit yang amat..



Pool dia mmg best..
Tapi kesian untuk budak2 macam Kalep..
Utk kolam kanak-kanak.. terlalu jangkat untuk dia..
Paras pinggang Hasya..

Pool untuk dewasa pulak..
Terlalu dalam untuk dia..
1.4 meter..
Tak jejak lantai kolam pun dia..
Tapi dia tak takut pun..
Selamba je bergaing2 kat pinggir kolam tu..
Aku pulak seram.. takut terlepas ke hape..


Tapi Kalep ni dah boleh berenang sikit-sikit..
Cumanya kadang2 bila dia panik..
Dia menggelupur dalam air..
Kalau kita tak kacau dia.. elok je dia berenang..
Dalam 3-4 meter.. dia boleh dah..




Ni budak paling suka..
Paling susah nak suruh keluar kolam..
Ada je alasan dia..
Last2 cakap kat dia..
Jap lagi polis datang nak tutup kolam..
Baru dia keluar..


Yang lepas tali tengah tu..
Lagi dalam..
1.8 meter..




Sarapan kat hotel ni..
Biasa2 je..
Tak banyak pilihan pun..
Tak padan harga..

Lokasi hotel ni dekat dengan Pekan Lumut..
Kalau gigih..
Boleh je jalan kaki ke pekan.. ke water front tu..
Ada basikal juga untuk disewa..
Tu pun kalau gigih laaa :)
.
.
.

Tuesday, September 16, 2014

You Are All Surrounded

Sebenarnya drama ni dah lama siap..
Tapi sebab aku nak review selepas aku tengok..
Jadi lambat laaa sket...


2-2 hero class A...
Lee Sung Gi.. huhuuhuu..
Dia ni tak makan tua betulkan...
Wpun dia mmg muda lagi..
Tapi dalam drama ni dia nmpk sgt muda dari umur dia..
Ni baru betul namanya baby-faced :)

Drama ni genre kepolisian..
Ada comedy gak sket-sket..
Tapi ada satu watak ni..
Memang sangat menyakitkan hati..



Hero ni jadi polis bukan pasal itu cita-cita dia..
Dia jadi polis sebab nak cari..
Kisah sebenar disebalik pembunuhan mak dia..

Mak dia seorang nurse sekolah..
Satu hari dia ternampak satu kes jenayah.
Seseorang telah membunuh pelajar sekolah..
Dan dia satu-satunya saksi kes tersebut..

Tapi sebenarnya pembunuhan mak dia tu..
Takde kena-mengena pun pasal dia jadi saksi..
Ada hal lain disebalik pembunuhan itu..


Mula-mula dia sangka ketua pasukan dia ni yang bersubahat dalam pembunuhan mak dia..
Tapi bila disiasat-siasat.. bukan dia..
Ada satu lagi misteri tentang siapa yg guna nama yg sama dengan ketua dia..

Ketua Pasukan ni pula adalah polis yg bertanggungjawab dalam kes yg mana mak dia kena jadi saksi..
Namun, dia gagal untuk melindungi mak hero dari dibunuh..
Hero pulak hilang sejak dari hari mak dia mati..
Dan akhirnya dia muncul dengan identiti baru..



Heroin mmg ada sorang je dalam drama ni..
Dia dengan hero berasal dari daerah yang sama..
Masa sekolah-sekolah.. depa dua  ni selalu bergaduh..
Sampai laa hari mak hero mati..
Lepas tu dia tak pernah nampak hero lagi..

Bila dia masuk dalam pasukan polis..
Dia cam terasa-rasa cam kenal hero..
Cumanya nama lain..

Ikutkan awal2 depa ni saling tak suka pun..
Tak sangka pulak..
Tiba-tiba hero suka pada heroin..
Aku igtkan heroin yang suka dulu...

Tapi.. drama ni takde laa banyak sangat pasal depa ni..
Wpun gitu tetap sweet and cute :)


Ni watak jahat yang sangat menyakitkan hati..
Nak tau apa kelaku buruk dia..
Kena ler menonton drama ni..

Tapi bukan dia paling jahat..
Ada yang lagi jahat...


Aku memang suka kalau drama-drama penyiasatan ni..
Sebabnya setiap episod akan ada jalan citer yang lain..
Dah episod akhir-akhir..
Baru laa betul2 menumpu pada kes mak hero sahaja..

Oleh itu..
Sapa mahu.. sila la order ;)