Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Sunday, November 30, 2014

Siri Jelajah hampir tamat...

Bulan 11 & 12 ni mmg penuh jadual...
Bermula dengan aku g Saigon hujung bulan Oktober..


Ni aku g berdua je ngn mak aku..
Tapi mak aku ada bawa 4 orang kawan dia..
3 hari 2 malam kami kat sana..
Mmg puas hati sbb dapat shopping smpi lebam...


Balik dari Saigon..
Selang seminggu lepas tu..
Terbang pulak ke Langkawi..
Annual holiday.. 3 hari 2 malam..
Setahun sekali wajib pi Langkawi..


Minggu pas balik Langkawi..
Selang sehari pastu..
MIJ pulak ke Bukit Jawi Golf Resort..
Ada PM Conference kat sana 3 hari 2 malam..

Mula-mula nak follow..
Tapi tetiba keje2 pejabat aku cam hujan turun dari langit..
Terus cancel nak mengekor..


Balik je MIJ dari Penang..
Selang 3 hari pastu..
Aku lak kena g Gambang..
Retreat tahunan PID..

Aku g Khamis..
MIJ dan anak2 datang hari Jumaat..
Kat sini 4 hari 3 malam..


Balik tu nyinggah pulak Bukit Tinggi..
MIJ tak pernah pergi..
Aku ngn bebudak ni dah pernah pergi 1 kali...
So, pergi laa berjimba2 kat situ..


Balik dari Pahang..
Dapat laa rehat 2 hari..
Tetiba dapat panggilan..
Suh outstation ke Tg Kling, Melaka 2 hari...

Oleh kerana mendadak..
MIJ tak boleh cuti..
Jangan suruh dia EL atau MC..
Sebab nnt Pos M'sia akan bangkrap.. :))

Mak aku pulak tgh jaga adik aku pantang..
Dah laa baby nyer dok kuning..

Takde pilihan.. adik bongsu aku kena ikut..
Aku pilih Everly Resort..
Seram tapi alhamdulillah okay takde apa2 yg jadi..

Aku gi Jumaat..
Sabtu petang balik ke Tg Malim..


Sampai lebih kurang jam 10.00 malam..
Sesak jalan.. nak2 hujan dari Melaka smpi Tg Malim..

Esoknya bangun tido..
Terus siap2 nak ke Karnival di Langkap..
Patutnya duk Langkap 3 hari 2 malam..
Tapi disebabkan kena pi Melaka..
Maka disingkatkan jadi sehari sahaja..
Staff2 PID Zon aku yg kena duk sana 3 hari 2 malam..

Ingat dah habis siri jelajah hujung tahun aku ni..
Tetiba dapat pula arahan meeting kat Putrajaya..
Esok kena pi dah..
Meeting pagi.. petangnya ada kursus pulak..

Balik tu aku nak singgah Amcorp mall ambik preview pass BBW..
Dah ambik.. esoknya tentu laa kena pergi BBW...
Tak sabor nak shopping buku cerita!!!

Pastu Jumaat aku cuti sbb nak buat persiapan kenduri Khaleef..
Sabtu pun gitu juga..
Ahad kendurinya..
Isnin malam sunatnya..
Lepas tu aku cuti 2 hari jaga Khaleef...

-n-

note : pasni makan 2 minggu lak tak hapdet blog

:))
.
.
.




Monday, November 24, 2014

Pokok Ros



Pokok bunga ini adalah pokok yang sama dalam entry ini
Tak sangka pulak umurnya panjang smpi 3 tahun lebih..
Sebenarnya pokok ros ni ada gak mati sekali sekala..
Tapi nanti lepas mati 3-4 bulan..
Kuar tunas balik semula..
Berbunga balik..
Tapi tak pernah banyak..
Paling banyak.. 2 kuntum..

Tapi kali ni cam lepas geram pulak..
Berbunga sekali 9 kuntum..
1 kuntum dah takde pasal aku dah petik..

Aku cakap dengan MIJ..
Ni berbunga lebat..
Tanda tak lama lagi  nak mati laa tu :))

Pokok ni mmg tak berjaga..
Takde sapa nak siram hari-hari..
Apatah lagi nak bubuh baja..

Tapi masih boleh mengeluarkan bunga banyak gitu..

Motif nak citer pasal bunga?

Saja nak bagi 1 update pasal dah lama blog ini sunyi sepi ;)
.
.
.

Tuesday, November 18, 2014

Lebah tengah sibuk



Tido pun takmo nyenyak dah wei...
Mandi basah lencun gak..
Makan... makin menjadi2.. pantang lapar!!!

Lusa dah nk pi retreat...
Tau lama dah..
Tapi awal2 asyik tunggu angin mai..
Angin nak wat report..
Nak wat SKT..
Nak wat perancangan..

Tapi tak mai-mai..

Ni lagi sehari nak pergi..
Baru muncul..
Muncul ASAP!!!

Kelam kabut wei!!!!!

Keje yang dok ada tu.. dok laa kena buat..
Tapi dalam-dalam tu...
Cam2 lak tugasan saat akhir muncul...

Jadi boss best kan..
Apa terlintas kat fikiran..
Zassss... hambek ko buat!!

Lepas tu aku menge"zassss" lak anak buah aku..

What I get.. I give back!!

Ada ke pepatah ni :))
.
.
.

Friday, November 14, 2014

Vietnam 3 Part VI - Pink Saigon 2

Boss 1 dah tutup..
Maka beralih la pula kepada Pink Saigon 2...
Banding dengan Boss 1..
Hotel ni lagi dekat dengan Benh Thant..
Juga dekat dengan Kedai Makan Basiroh..


Nak nginap hotel ni kena booking awal..
Online ke.. atau pesan kawan...
Sebabnya kalau walk in..
Memang takkan dapat bilik..

Hari tu sebelum balik..
Aku saja laa tanya..
Bulan berapa yang kosong..
Receiptionist tu bagitau..

Ikutkan dah fully booked smpi July 2015..

Tapi kalau book melalui Agoda..
Boleh tu dapat bilik..


Ni lobi...
Luas ler banding dengan Boss 1...


Ni bilik...
Ada yang bertingkap..
Ada yang cam duduk dalam kotak..

Aku dapat yang takde tingkap...
Lemaih perut weih..
Kalau dok Boss 1..
Aku boleh berdiri kat tingkat sampai 1/2 jam..
Tengok traffic Saigon yang berselirat..
Cam laa berselirat kabel letrik depa..

Hat ni..
Rasa cam bernafas pun sesak..


Bilik air pun luas..
Tapi aku tak dapat yang ada bath tub..
Yang bestnya hotel2 kat Saigon  ni..
Wpun Muslim hanya minoriti..
Tapi hotelnya kat mangkuk tandas ada getah paip..
Dan yang paling best..
Ada pulak paip lain untuk ambik wuduk..

Tandas2 kat sana pun banyak yang ada sedia paip..
Kecuali dekat airport...
Tapi ada tip & trick kalau nak kencing...
Sila masuk toilet OKU..
Pasalnya dalam tu ada singki..

Aku tiap kali ke Saigon..
Memang bawa cawan plastik..
Letak je dalam handbag..
So, senang tiap kali nak membuang..


.
.
.

Friday, November 7, 2014

Vietnam 3 Part V - Saigon Square

Ini tempat kali pertama gak aku pergi..
Nasib baik aku tanya Ezey dulu..
Kalau tak.. ada yg pi Saigon Square naik Vinasun :))



Saigon Square ni dekat je dengan Ben Thant..
Jalan kaki je..
Lebih kurang cam Taka Plaza..
Tapi lebih banyak kedai..
Dan lebih banyak barang..

Paling best..

Fully aircondition :)


Harga kat sini..
Lebih murah dari Taka Plaza..
Dan tentu sekali murah dari Ben Thant..

Pastu susunan kedai2 agak teratur..

Dalam ni juga lebih ramai penduduk tempatan membeli belah..
Tak cam Ben Thant..
Penuh dengan orang M'sia je..


Beg-beg pun lebih murah kat sini..
Pastu lebih banyak pilihan..
Cam kat Ben Thant ada Kipling sama Deuter je lebih kurang..
Sini ada macam-macam brand lagi..
Dan lebih lawa-lawa..

Peniaga kat sini juga lebih senyap..
Tak macam kat Ben Thant dan pasar malam..
Kakak!!! Makcik!!!

Ni aman damai je...


Tapi.. kebanyakkan depa tak tahu sangat cakap Melayu..
Tak cam kat Ben Thant..
Majoriti semua boleh berbahasa Melayu..

Harga juga ditawarkan dalam Vietnam Dong..
Kalau kat Ben Thant..
Tgk kita orang M'sia.. depa bagi terus harga dalam RM..

Depa juga tak berapa cekap dengan tukaran duit..

Aku ada beli baju Hasya..
Harga letak situ VND 120000..
Lebih kurang RM17.00

Bila aku tanya RINGGIT?

19..

Bila aku tanya DOLAR?

5...

Tentu jelah aku bayar dalam USD..




Dalam ni rambang mata tengok baju budak..
Murah-murah pulak tu..
Sayangnya aku dah banyak beli baju Hasya dengan Kalep..
Maka.. beli sikit2 je lagi baju Hasya dalam ni..

Next trip..
Baju bebudak ni aku nak beli kat Saigon Square ni je..
Puas hati.. murah, cantik dan berkualiti..
.
.
.

Thursday, November 6, 2014

Vietnam 3 Part IV - Melawat kilang



Ni je gambar yang aku snap..
2 keping :))

Aku.. kalau tak bawa anak..
Memang payah tul nak snap2 gambar..

Yang ni jauh dari Ben Thant..
Sebenarnya tak masuk dalam perancangan pun..
Tetiba terpergi..

Pergi balik..
Tambang Vinasun lebih kurang 500,000 VND...
Kalau RM = RM80.00..

Tapi nasib baik..
Masa balik.. tokey kilang ni dengan baik hatinya..
Telah belanja kamiorang 200000 VND..
Kami hanya bayar selebihnya sahaja..


Tempat ni besar dan luar..
Terbahagi kepada dua bahagian..
Bahagian depan untuk beli-beli..
Boleh borong atau beli sikit..

Separuh bahagian pulak..
Bahagian production..
Kat situ ada orang tgh jahit baju..
Tengah jahit manik..
Jahit telekung.. potong kain..
Boleh tengok.. tapi tak boleh masuk :)

Harga?!

Lebih kurang sama je dengan Ben Thant kalau beli sedikit..
Kalau beli borong banyak untuk bisnes..
Boleh laa dapat murah sket..

Cam telekung.. area Ben Thant..
Paling2 murah boleh dapat 3 pasang = RM100.00
Tapi kat kilang ni.. sepasang mmg dah rege RM30.00..

Baju budak boleh tahan banyak juga..
Tapi dia cam jual bukan final product..
Baju-bajunya masih kosong..
Maknanya belum lagi ditambah manik atau border lace..
Yelah.. nama pun kilang..

Kalau beli kain ela..
Sini lebih murah..
Cam cotton sateen..
Kat Ben Thant paling2 murah boleh dapat RM9.00 semeter..
Kat kilang ni dia boleh bagi Rm7.00 semeter..
Banyak gak tu kan bezanya...

Sayangnya aku mmg tak igt lansung nama kilang ni..
Dan di mana alamatnya..
Aku cuma tau..
Tempat ni jauh dari Ben Thant..

:)

Wednesday, November 5, 2014

Vietnam 3 Part III - Bank kepala rimau

Mula-mula nak bagi nasihat paling berguna..
Apabila nak ke Ho Chi Minh..
Sila laa bawa 1K ke atas..

Kecuali..
Kalau anda bukan kaki shopping..
Tak suka Ben Thant..
Tak suka cotton.. lycra.. chiffon... etc
Tak suka membazir..

Maka... bawa jelah seperlunya anda..

TAPI!!!

Kalau tetiba hilang pertimbangan..
Cam akak sorang ni..
Sampai Ben Thant dalam kul 12.30 tgh hari..
Tiba jam 5.00 petang..
Hampir kesemua duit yang dibawa sudah hampir lenyap.. :))

Mood pun dah hilang..
Muka pun hilang seri..
Senyum pun dah tak manis..


Jangan risau...
Kat sana ada kawan baik..
Bukan setakat bank kepala rimau ni..
Cimb pun ada..

Tak jauh pun dari Ben Thant..
Tapi.. tak payah laa cuba berjalan kaki...
Sat gi sesat barat pulak dalam bandar tu..

Ambik teksi..
Bagitau je nak pergi Maybank / Citibank..
Dari Ben Thant tu dalam 10 minit naik Vinasun..




Tapi ada caranya..
Bukan boleh cucuk sebarang cam kat M'sia..

Jangan risau takut tak faham nak guna..
Maybank ni kepunyaan Malaysia..
Maka, mesin ATM nyer lebih kurang sama je..
Ada juga menyediakan pilihan Bahasa Melayu..

Mula-mula kena apply temporary oversea transaction..
Just masukkan tarikh dari berapa hb ke berapa hb nak validkan kad atm..

Lepas tu tekan continue..
Dah boleh laa keluarkan duit..


Wang yang keluar tu dalam matawang Dong Vietnam..
Pada slip pengeluaran..
Akan diberitahu.. berapa nilai tukar wang..
Cam akak ni..
Dia pinjam atm card mak aku pasalnya dia tak bawa dia punya..
Nak transfer ke acc mak aku..
Dia punya hp tak roaming.. so tak leh terima TAC..
Maka.. pinjam ler dulu..

1K lebih kurang 6.2 juta duit dong..

JUTAWAN NGKO!!! :))


Namun begitu..
Kalau tak jumpa Maybank..
Korang boleh juga keluar duit di ATM sana..
Pastikan ada logo Visa Plus..
Cumanya hat ni ada service charge..
Tak macam kita kuar direct kat ATM Maybank..
Takde service charge..
.
.
.



Sunday, November 2, 2014

Vietnam 3 Part II - Kabel Berselirat di Saigon City






1st time gi saigon..
Aku tak perasan kabel ni..
2nd time..  MIJ tunjuk.. baru aku nampak..
Tapi tak teringat nak wat entry..
Kali ni baru sempat snap2 gambar..

Ni permandangan biasa kat sana..
Wayar letrik depa memang berselirat birat camni..
Tak tau apsal jadi gini..
Ke depa ni wat pendawaian sndr je..
Tak yah tunggu TNB..
Janji ada letrik..
.
.
.

Saturday, November 1, 2014

Vietnam 2 Part I - Ada ada dengan Deuter Betnam

Jenuh tau nak membawa balik beg ni..
Pasalnya ia tak boleh dilipat-lipat..
Dan juga agak berat..

Kalau kome kirim saja..
Memang aku takkan belikan..
Ni sebab bisnes..
Aku tabahkan jiwa bawa balik 12 biji!!


Ni Deuter Eiger 50L...
Tali yang kat tengah tu.. boleh diketatkan..

Sebenarnya Deuter ni ada kilang kat Vietnam.
Lama dah kilangnya pindah ke situ dari German..
Sebabnya tenaga buruh di Vietnam lebih murah dari German..

Maka.. wpun ini Deuter ayam..
Tapi keserupaan dengan original..
Sangat mirip..


Menggunakan material kain tebal..
Tempat galas tebal dan selesa..
Ada klip utk badan dan klip tali ke badan..

Ada juga besi penyokong beg..
Ia mmg melengkung dalam beg tu..
Kalau korang rasa tak selesa..
Besi tersebut boleh dicabut..

Tapi bila buang besi..
Beg akan jadi lembik sebab dah takde supporter..


Besi ni terletak di luar beg..


Cara nak keluarkan besi ni..
Cabut dari belah atas..
Kemudian baru cabut yang bawah..

NAMUN.. PERINGATAN..

Mencabutnya mmg mudah..
Tapi kalau nak pasang balik memang SANGAT SUSAH!!

Silap2 tak boleh nak pasang dah..
Sebabnya besi ni mmg dicipta untuk dipakai secara melengkung..
Mengikut lengkungan badan manusia..

Itu yang jadi susah kalau nak dimasukkan balik..

So, sebelum cabut.. fikir panjang-panjang..


Di bahagian bawah beg...
Di belakang... ada zip kecik..
Dalam tu ada material water proof..

Tali yang pink dalam gambar tu..
Digunakan untuk ikat material tersebut...
Kalau tak suka..
Boleh dikeluarkan juga..



Kain waterproof tu tugasnya untuk elakkan beg dari basah kena hujan...

Sebenarnya ada Deuter Original yang dijual di Vietnam..

Dan jauh lebih murah dari Deuter ori kat KL..

Tapi aku tak buka order..
Pasalnya duit aku tak cukup..

Camne nak kena beg tu ori ke tidak?

Original Deuter menggunakan zip YKK..
Kemudian di bahagian dalam ada no. siri..
Pastu pembuatannya lebih kemas..

Aku ada gak beli sebiji utk Kalep..
Harap-harap tahan pakai sampai darjah 6 :)
..
.
.