Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Tuesday, March 31, 2015

Vietnam 4 Part II - Geng Nelopak Keelopak



Happy giler kalau dapat berjimba dengan kawan-kawan..
Ni kali pertama aku g Betnam tinggalkan Hajah...
Bukan aku yang tak nak bawa..
Dia yang tak nak ikut...

Kiri sekali tu..
Personal tailor aku..
Mampu kooo... pi shopping bawa tailor!!!

Hahaha..

Banyak kelebihannya tau..
Selain daripada membantu aku memilih kain main...
Dia terus bagitau.. bape meter yang sepatutnya aku beli..
Kalau nak sedondon dengan Hasya..
Bape meter pulak..
So, penjimatan di situ sbb aku takkan terlebih atau terkurang beli..

Yang kedua dari kiri tu..
Need no introduction..
Diva tersohor.. tuan punya Jolly Cotton..
Last aku travel dengan dia... 2012..
Dia ni pulak terer bab2 jenis kain..
Dan pemilihan corak yang cantik...
Yang paling kanan...
Sebelah aku tuh..
Kawan lama...
Kawan masa aku sekolah kat BBGS dulu..

Lama gak kami tak jumpa..
Last.. ntah raya tahun bila..
Tetiba dia nak follow..
Aku okay je... JOM!!!

Harap2 dia enjoy ler travel dengan aku, MR dan Kak Ngah..
Maklum ler.. kami 3 ni mmg dah biasa jumpa..
Biasa comolot2...

Kat Saigon..
Aku ambik bilik 4 orang sebilik...
4 orang bertemu!!
Apa lagi...

Tu nasib baik kat Saigon..
Bukan dekat Seoul..
Kalau kat Korea.. agaknya kena halau kuar hotel dah kot..
Membising tak tentu waktu..

Oh.. ada next trip..
29-30 September..
Tapi.. kali ni bukan dengan geng..
Bawak orang... geng Hajah pulak..

Agaknya kalau aku dah benti keje..
Mahu sebulan 2 kali pi Saigon..
Aku nak jadikan kerjaya ni..
Bawa shopping trip ke Saigon..

So, aku dah berangan..
Korang pun berangan laa sama ;)
.
.
.

Friday, March 27, 2015

Vietnam 4 Part I - Kopi Kopi version Tan Son Nhat International Airport



Ada yang tanya..
Wujud lagi ke kejahanaman kat airport Saigon ni..

Jawapannya...

Dah kurang...

3 kali kebelakangan aku pergi ni..
Takde kena pun..
Kecuali 1st time aku pergi dulu..

Kali kedua tu hampir..
Tapi selamat juga akhirnya...


Pastu baru aku perasan...
Masa aku booking utk kawan2 mak aku..
Ada bayaran tambahan..

Tetiba ada caj untuk Passenger and baggage security screening...
Yang baru-baru ni RM5.00

Tapi sebelum ni.. RM15.00 per person..

Agaknya itu pasal ler..
Dah kurang aktiviti mengopi kat airport Saigon ni..
Sebab dah ada bayaran tambahan utk handle luggage..
Flight ke negara lain takde pulak..

Yang gambar bawah ni flight ke Krabi..
Takde pulak caj camtu..



Tapi kat sini..
Jangan over confident..
Selagi pintu flight tak tutup..
Selagi flight tak reverse..
Kemungkinan nak kena tu masih ada...

Igt lagi kes aku bawa kotak kapal..

Tipnya kalau naik Air Asia dari Ho Chi Minh..

1- Hand luggage bawah 7kg
2- Saiz hand luggage seperti ditetapkan
3- Spare 1-2 kg utk total cargo luggage
4- Handbag perlu seperti handbag
5- 1 orang = 1 hand luggage + 1 handbag

Senang kata.. ikut peraturan!! :)
.
.
.

Monday, March 9, 2015

Jiwa Kacau edisi Perodua Axia



Musim meroyan aku sudah tiba kembali..
Selepas Che Merah cedera parah kiri kanan..
Aku mula mengintai madu Che Merah...

Kisahnya bermula dari aku kat Sabah..
Kat sana aku sewa Axia ni la..
Hari sampai tu aku isi RM50.00..

Round.. punya round.
Naik gunung.. turun gunung...
Pecut.. pelan..
Semua ada laa...

Meter dah tunjuk yang perjalanan aku 3 hari..
hampir 1000 km..

Magic nyer...

Minyak tetap tak habis2..
Masa aku pulang balik kereta..
Masih ada balance minyak 1 takuk..

Penjimatan yang sungguh mengiurkan..

Aku ni jenis tak pandang rupa.. kelas.. status apa bagai..
Yang penting.. save minyak :))



Namun..

Lepas cam aku dah buat keputusan...
Ada je yang cuba menggoyahkan aku..
Macam masa aku beli Saga la...

Antara persoalan-persoalan yang sering ditanya..
Meh aku jawab kat sini supaya takde yang tanya lagi..

1- Kenapa Axia?
Jimat minyak hoi!!!! 1 liter = 21.6 km..
MIJ ulang alik ke Slim River.. lebih kurang 40km..
Oleh itu kalau dia pakai Axia.. sehari 2 liter sahaja..
RM50.00 = lebih kurang 25 liter..
Lebih kurang 12 hari...
Dahsyatkan!!!

2- Apa nasib Che Merah
Bukan Che Merah yang dijual..
Tapi Wira Baju Hitam..
Tak kisah pun.. pasal kete tu pun dah umur 10 tahun..
Dah banyak masalah

3- Kenapa manual? Kang masuk bandar kan lenguh kaki...
Ini bukan masalah.. Selama ni pun aku mmg pakai kete manual..
Masuk bandar?!!
Yang haruk pakai Axia tu dah kenapa..
Saga kan ada :)

4- Kan Axia tu  kecik..
Anak aku 2 je..
Sorang dok tingkap kiri.. sorang dok tingkap kanan

5- Kenapa bukan Honda? Bukan Toyota?
Kalau kete2 yg tersebut di atas bulan2nya bawah RM200.00
Aku pun nak ;)

Kesimpulannya...

Order ke tidak?!!!
.
.
.

Thursday, March 5, 2015

Vios hitam yang mistik..

Lamanya tak update blog..
Aku igt hari tu dah berakhir musim OS aku..
Rupanya tahun ni lagi dahsyat..
Non Stop woi!!!!

Balik dari Penang ni.. rehat 1 minggu..
Pastu nak ke Teluk Kemang pulak..
Balik situ.. terus ke Vietnam..
Balik Vietnam.. pi Kedah pulak...

Dan... berakhir laaa bulan Mac..


Jom masuk citer segham pulak...

Ni citer malam tadi aku kat Balik Pulau ni..
Malam tadi.. geng2 PID Balik Pulau nak belanja makan..
So, berangkat laaa 4 buah kete pada awalnya..
Kemudian jadi 3 buah kereta..

Awal-awalnya aku dok follow kete vios member ni..
Sampai satu tahap..
Aku sesat pasal ketinggalan..

Pastu aku call tuan rumah..
Katanya set GPS Taman Manggis..
Dah set..
Tengah jalan tu sambil ikut GPS..
Tetiba muncul Vios hitam sebiji cam kawan aku punya tadi..
No. Plat je aku tak pasti..

So, aku tak dengar GPS dah..
Aku terus follow kete vios hitam tu..

Tetiba GPS aku dok memekak..

"YOU HAVE ARRIVE AT YOUR DESTINATION"

Tapi sbb aku tengah dok follow..
Aku tak pedulik!!
Dah laa Vios tu bawa pecut gila..
Aku pun terpaksa jugak laa pecut..
Sampai kecut perut mak aku dan suh aku slow down..
Kena lak time tu minyak dah bagi menyala oren..

Aku suh mak aku perati betul2 Vios tu..
Perjalanan rasa jauh betul..
Tak sampai-sampai..

Tiba2.. ada sign board Pantai Acheh..
Cuak dah aku..
Rumah kat situ dah jarang-jarang..
Gelap.. takde lampu jalan..

Tapi aku terus gak follow..

Pastu ada satu jambatan..
Vios tu lalu jambatan tu.. aku ikut..
Lepas jambatan tu..

PUSSSSSS!!!!! (sound effect aku buat sndr)

VIOS TU HILANG MACAM ASAP!!!!!!!!

Aku terus slowkan kereta..
Tanya mak aku.. Mama nampak tak apa Along nampak?!

Mak aku cakap.. dia pun nampak..

Aku terus brek benti tepi..
Terus meremang semua bulu..

Mak aku cakap patah balik..
Cuak dah wei.. terus kenyang perut aku..
Rasa tak mau pergi makan dah..
Nak balik homestay terus tido..

Tetiba member aku call..
Dia suh ikut GPS..
Aku pun on balik GPS ke Taman Manggis..

Kurang 5 minit..
Aku sampai balik kat Taman Manggis tu..
Yang tadi perjalanan rasa 20-30 minit..
Rupanya aku mmg ada sekitar-sekitar situ je..

SEGHAMMMMMMM !!!

Apa pun malam tadi aku tido nyenyak juga :)
.
.
.