Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Saturday, May 31, 2014

Kota Kinabalu Part II - Sup Jagung



Ni pun aku 1st time cuba..
Masa kawan aku from S'wak order ni..
Aku terbayang.. sup jernih dalam tu ada putik jagung...
Pastu akak kedai tu cakap.. sup ni ada isi ketam..
So, rupanya cam sup jernih.. ada putik jagung.. ada isi ketam dikorek...

Suspen juga nak tau apa rasanya..

Aku tanya sekali lagi..
Jagung ke putik jagung?
Kawan aku kata jagung..

Masuk lak dalam imaginasi aku..
Rupa cam bubur jagung..
Yang penuh dengan biji2 jagung :)

Sekali dah sampai..
Cam kat gambar tu ler rupanya..

Sekali hirup..

UMANG..  SODAP!!! bak kata orang Rawo..

Kuahnya pekat..
Ada telur pecah..
Jagung ada.. tapi takde laa banyak...
Isi ketam tu.. rupanya crab stick.. yg kaler merah putih..

Rasa memang best!!

Aku ada tanya resepinya..

Dah dapat.. tapi belum buat..
Barang2 dah beli :)

CARA
  1. Tumis bahan2 cam biasa kita buat sup tu..
    (bawang, bawang putih, halia)
  2. Masukkan air
  3. Masukkan crab stick (boleh tambah ayam kalau mahu)
  4. Jagung (beli je yg dalam tin tu).. jangan banyak sangat.. sup ni mmg kurang jagung wpun namanya sup jagung :)
  5. Bancuh tepung jagung.. masuk periuk.. kacau..
  6. Dah pekat tu.. pecah telur
  7. Last.. perasakan garam + lada sulah + sos tiram

.
.
.

1 comment:

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Bila dah masak nanti, jangan lupa hantar kat rumah... nak jugak rasa Sup Jagung Lin... :)