Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, September 30, 2009

TBL dah abih....

Aku baru terperasan hari ni yg TBL dah abih..
Maknanya pencapaian terbaik aku ialah 5kg shj dlm 3 bulan..
Jadi laa kan.. pada naik 5kg..

Tak sabar nak tgu result akhir..
Tgk sapa yg paling berjaya sekali turunkan berat badan..

Denda yg berjaya aku kumpulkan ialah RM30.00
Plus yuran penyertaan RM20.00
So, sumbangan yg akan diberikan utk gathering adalah RM50.00
.
.
.







As bad as it look

Semlm sangat lapar sbb tak sempat beli sarapan..
Camne nak sempat.. kul 8.40 pagi baru tersedar..
Smpi pejabat dah dekat 9.30 pagi..

Nak masak nasi & lauk cam malas ler pulak..
Nak kena defrost ayam apa bagai..
Lapar dah naik ke kepala ni..

So, aku pun berani-beranikan diri ler masak bihun goreng..
Ye..ye.. jemput rasa sedih.. sbb Pn Zel tak pandai masak bihun goreng..

Buka website trymasak.com..
Pastu aku pun wat ler cam tu, tp takde air rebusan ayam..
Campak ni.. campak tu...
Konon-konon cam jadi ler..

Banyak sangat air.. sbb lupa tapis bihun..
Maka bihun pun sangat lembek..

Tambah pulak dengan rasa yg bercampur-baur...
Masa panas takde terasa sangat tak sedap..
Bila dah sejuk.. baru perasan ntah hape-hape rasa..

Kata orang.. kalau masakan tu hodoh..
Rasanya mesti sedap..
Tp hat aku punya ni...

As bad as it look hokay...
.
.
.






Tuesday, September 29, 2009

Kejutan,,,,,,

Raya ke-5 aku dah balik Mambang kan..
Sambung cuti kat sana pulak..

Pagi Jumaat tu.. saja ler bawak Khaleef pi Chiko (tesco)..
Jln punya jln... tgk jam dah kul 12.00 tgh...

Sampai umah.. tgk laki aku muka menggelabah je..
Dia cakap family dia satu rombongan nak mai raya kat umah Mambang..

Apa ?!!!
KEJUTAN.... (peberet word Khaleef)

Mengkelibut laaa aku masak..

MASAK ?!!!!

Yelah.. terpaksa ler.. sbb masa call 12.30 tgh tu depa dah smpi Bidor..
Takkan datang tengahari nak hidang roti gardenier sapu peanut butter..
Ikutkan SIL aku dah sms awal lagi dlm kul 11.00...
Tapi laki aku lak tak cek sms..
Kalau tak konpem aku tapau siap2..

Aku adalah sangat takut...
Sebab masakan aku tidak pernah dirasai oleh sesiapa..
Kecuali Khaleef & Inche Izman...
Termasuk ler family aku sendiri..
Ni nak bagi family mentua lak mai rasa dulu...

Pastu kat Mambang.. bukannya ada apa...
Peti ais sana kecik.. utk survival je..
Nasib baik pi tesco ada beli tenggiri 3 potong..
Pastu aku ada bawak ikan bawal 3 ekor dr Tg Malim..
Pastu ada kacang botol sket..

Inche Izman adalah tidak dibenarkan pi smyg Jumaat hari itu..
Aku dah berselirat tangan nak masak ni..
Ngn budak Ahmad mengacau lagi..
Pastu pakai dapur portable 1 penunu..

Akhirnya.. utk lunch berjaya masak
1- Sup ikan tenggiri
2- Ikan bawal goreng kunyit
3- Kacang botol goreng berlada udang kering

utk dinner
1- Ayam goreng kunyit
2- Telur masak kicap

KOMEN ?!!

Tak berani tanya pun...
Hahahaha.. sedangkan laki aku pun jarang memuji..
Sendiri mau paham2 ler...


Gambor Khaleef ngn YB Khusairi..
Wakil rakyat DUN Slim
P open house YB ni.. tgh2 aku makan..
Tiba2 anak aku berlari beratur paling depan lak tuh..

Padahal dia teruja ngn sampul duit tu je...
Belum mereti duit lagi si Khaleef ni..
.
.
.





Sambal Bacang + Ikan Sepat Masin


gambor ihsan google.com.my



Mak aku call petang.. suh dtg ambik duit..
Bukan dia bagi aku duit.. wpun aku tgh nazak ni takde duit..
Dia suh ambik utk di bank-in dlm akaun sekolah..

Aku smpi kul 7.30 mlm.. ngam2 mak aku tgh bukak puasa..
Konon-konon takmo makan nasi mgu ni..
Al maklum ler pas raya..
Kain pun dah terasa ketat siot...

Sekali tgk lauk
Sup ikan merah + Hati goreng kicap + Sambal bacang + Ikan sepat masin
+ ulam petai, kacang botol + rebus pucuk paku + ikan kembung rebus goreng berlada

Tentu sahaja aku harus makan..
2 kali tambah nasi tak tengok kiri kanan wei..
Khaleef berak penuh diapers smpi ke pinggang pun..
Aku hold dulu.. suh dia main lagi..
Kang basuh berak, lansung hilang selera makan..
.
.
.





Monday, September 28, 2009

PEMENANG CONTEST KAD RAYA

Dalam 8 penyertaan.. hanya ada 3 yang terbaik paling hampir..
Paling tepat.. NON ADA

JAWAPAN SEBENAR

HAI SAYANG
SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR & BATIN
ABANG DI PERANTAUAN SENTIASA MENGINGATI MU
DAN KHALEEF DI SANA... BUKAN NAK PERLI
TAPI KAD RAYA DAH HABIS... KAD NI JE ADA!
Hehehe... I LUVE U MAMI... MUAHH.


weeda333@yahoo.com


HAI SAYANG.....
SELAMAT HARI RAYA...
MAAF ZAHIR & BATIN.
ABANG DI PERANTAUAN SENTIASA MENGINGATIMU DAN KHALEEP DI SANA...
BUKAN NAK PERLI
TAPI KAD RAYA DAH HABIS.....
HAD NI JE ADA!
Hehehe.... I LOVE U MAMI...MUAHH

Komen - 2 huruf je salah.. F dan U

__________________________________________________________

kaseh

Hai sayang
Selamat Hari Raya
Maaf Zahir & Batin
Abang di perantauan Sentiasa meyayangi mami
Dan khaleef di sana.. BUkan nak perli
Tapi kad dah habis.. Kad ni je Ada
He he he.. I love u mami.. Muah

komen - ada 1 salah wording.. yg lain salah huruf & spacing

______________________________________________________

http://ayschaanur.blogspot.com/

HAI SAYANG .....
SELAMAT HARI RAYA ...
MAAF ZAHIR & BATIN.
ABANG DI PERANTAUAN SENTIASA MENGINGATIMU
DAN KHALEEF DI SANA... BUKAN NAK PERLI
TAPI KAD RAYA DAH HABIS ...KAD NI JE ADA
Hehehe .... I LOVE U MUAH ... MUAH

Komen - 1 salah huruf (U) + 1 salah perkataan (MAMI)


OLEH ITU

Pemenang ialah - weeda333@yahoo.com
Sila bagi nama, alamat dan no. phone di ruangan komen
Hadiah anda akan diposkan ASAP

TQ utk semua yg sudi menyertai contest LWC
.
.
.






Our Raya Pictures












Tak Sangka...

gambar sebenar produk

Td g TF Value Mart beli kipas..

Ternampak lak Ayam Barbeque Segera ni..
Lama dah nampak.. tp baru hari ni teringin nak beli..
Maklum ler anak aku hantu ayam..
Kalau g KFC nugget 12 ketui tu dia sorang je..

So, mlm ni sbb aku tak masak nasi..
Dalam kul 11pm aku goreng ler dalam 3 ketui utk suap Khaleef..
Sambil-sambil dia tgk Barney..
Curi-curi gak sket suap mulut aku..

Tak sangka.. sedap rupanya..
Sangat iras ngn Barbeque Chicken Wing kat Pizza Hut..
Yang mahal berdentung tu..
6 ketui rege RM18.00..
Pastu dah ler saiz wing nyer.. besar sket pada wing burung puyuh je..
Tapi sbb Khaleef, Inche Izman dan Pn Zel suka makan..
Pejam mata jelah order 12 ketui = RM36.00 tnp tax..

Berbalik kepada ayam yg digoreng tadi...
Akhirnya.. lebih banyak suap mulut aku dari mulut anak..

Terpaksa goreng 2nd batch sbb Khaleef tak kenyang...

Chicken Wing Pizza Hut


Oleh itu.. selepas ini.. bye-bye Pizza Hut..
Dah ada replacement yg lazat serta marbeles..
RM36.00 tu aku leh beli 3 1/2 peket barbeque chicken ni..
.
.
.





Tempat Baru....

Hehehehe...
Sudah boleh bertenet menggunakan meja..
Sebelum ni.. aku bertenet sambil meniarap je..
Smpi rasa leper dada.. ops !!!

Dulu bilik ni ada sliding kayu cam rumah Jepun tu..
Skang aku dah bukak itu pintu dah letak meja...
Siap pi TF Value Mart beli kipas lagi...
Kira skang boleh bertenet secara sihat ler..


Paling penting...
Aku leh monitor Khaleef dari tempat bertenet ini..
Sebelum-sebelum ni..
Sebab ada pintu tu.. aku dok sebelah dalam..
Tak nampak apa dia buat..
Itu yang JADI INI...
Dan satu lagi pasal dia tuang air ke TV smpi meletup..







Sunday, September 27, 2009

Layan ni dulu...

Belum ada mood lagi nak hapdet apa-apa..
So, layan dulu gambar Asyraf anak Makcik Rehan..

Aku belum pun g melawat lagi..
Maybe esok @ lusa..
MR dah keburingan duduk umah MIL dia la ni...
Hehehehe..

Tu ler.. kalau aku ler..
Berdesup balik umah mak sndr pantang kat sana..
Kan senang.. ada orang jaga makan.. jaga kita.. jaga anak....
Pilihan masing-masing ler...
.
.
.





Dah Rindu Dier....



10 hari dok sama..
Pi mana-mana sama..

Hari ni, Inche Izman dah balik Mambang sorang-sorang..
Sbb budget ada sikit larik..
Mgu ni tunggu Jumaat baru dia balik..
So, kena tunggu lagi 4 1/2 hari baru leh jumpa balik...

Agak jiwang di sini...
Huhuhuhuhu....

RINDU !!!!
.
.
.






Thursday, September 24, 2009

TBL - Week 15 dan Week 16 (BACK DATED)

Sorry ek Kaseh.. lambat giler aku hapdet berat..
Ni utk 2 mgu sudah..
Minggu 15 dan minggu 16..
Minggu raya ni (minggu 17)
Nanti aku balik Tg Malim baru hapdet..
Aku tak bawak timbang balik Mambang...
Yang pasti...

PASTI NAIK punyer..
Maklum ler raya-raya ni..
Kalau turun tu nmpk sgt ler pembuhung nyer..
Namun hari terakhir puasa..
Tak sangka lak berat tinggal 115kg..



Minggu 15 (5/9 - 11/9)


Mgu ke 15 is naik hokay

116.4kg - 115.9kg = +500 gram



Minggu 16 (12/9 - 18/9)

Turun pulak... i like..

115.0kg - 116.4kg = -1.4kg
.
.
.





Satu Hari Sebelum Raya...

Budak Ahmad antara orang yang paling sibuk..
Pantang lepa je.. dia pi main hujan..


Papa dapat 1/2 day..
So dapat ler dia sama-sama melemang..
Marbeles tau lemang laki aku jaga api ni..
Takde bhgn mentah lansung..
Elok cantik je dari atas sampai bawah..


Ni lak potong ayam nak wat masak merah..
Hari raya nak buat nasi minyak..
Biras aku ler yg masak..

Aku ?!!! sumbang perut jelah..
Aku mana tau masak apa-apa sekali pun..
Setakat nak masak takat halwa tekak laki aku sndr buleh ler..



Rendang daging kawan lemang..
Aku mmg hantu lemang..
Mmg puas hati ler makan lemang kali ni..

Tapi kat umah mak aku..
Mak aku wat rendang hitam daging + paru + hati..
Lagi 10 kali marbeles..
Aku dok korek paru je..
Smpi lupa nak snap gambor..
.
.
.





Belum Ada Mood....

Sambung cuti raya kat Mambang pulak..
My Inche Izman dah mula kerja hari ni..
So, smpi Sabtu.. is bertapa kat Mambang jelah..

Tengah risau kaw-kaw punyer..
Aku tertinggal handbag bersama purse..
Dalam tu ada CC.. ATM Card.. Cash..
Siap ada buku ASB & ASD aku dan Khaleef..
Kalau mak aku tahu ni.. mst kuar ayat keramat dia tu..
"Kalau "tut" ko tu boleh tanggal2.. agaknya merata tercicir"

Dah masuk parking kat pej. pos Mambang..
Baru aku perasan handbag takde..
Kalau ler ada pencuri masuk umah..
Menangis tak berlagu ler..
Rumah aku ni.. ikutkan rekod.. dah 2 kali kena pecah..

Kali pertama.. sapu bersih.. apa tak tinggal..
Brg2 kemas.. brg2 letrik.. duit2...
Kali kedua.. sbb kali pertama dah sapu bersih...
So, tinggal penyapu jelah kat umah tu..
Tak nak pulak perompak sialan tu sapu lak..

Nak balik ambik.. masalahnya aku takde lesen..
Laki aku lak keje..
Boleh je nak gamble..
Tapi kata orang.. selalu nak kena.. time takde ler..
Time ada lesen tak pernah pun polis nak cek..
Tup-tup time lesen ngn ic tertinggal ni lak ler polis nak cek..
.
.
.







Sunday, September 20, 2009

Sticky - Slmt Hari Raya...

lagu pertama ciptaan Khaleef Aisy

SERAM


Lirik - Seram

Takut dia tak boleh malam
Tapi mata saya bangun
Tapi tak boleh tak takut
Tapi mesti gitar rock
Tapi kita rock.. uuuuuuuu
Eeeeee

Saya, Khaleef dan keluarga mengucapkan

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR BATIN

Kepada semua pembaca LWC

TQVM
.
.








Wednesday, September 16, 2009

Sakit tekak gilerrrrrrr...

Gambor megi ni hiasan je semata-mata..
Dulu semalam.. sblm tido teringin lak nak makan megi asam laksa

Semalam aku tak sahur pun wpun dah bangun..
Tiba2 sakit tekak tak hengat punya sakit...

Semlm buka puasa... lambat sket sbb aku tido smpi kul 7.10..
Dengan tak masak apa... pastu tak g lak pasar ramadhan..
Bila berbuka.. tak sempat dah nak bancuh air apa..
Terus tuang je air sejuk dalam peti ais..

Malam tu tido cam ok lagi..
Bangun sahur tadi ler perit bebenor..
Lepas tu aku pun kulum laaa.. strepsil yg relief pain..
Tup-tup aku terus tertido balik ngn gula2 dlm mulut..
Sedar semula.. dah pukul 7.25 pagi..
Subuh ntah kemana..
Pastu siap dalam mulut ada gula-gula lagi..

Hari ni patutnya ada temujanji pasal crowning gigi tu..
Tapi mintak posponed ke esok..
Hari ni cam nk bukak mulut pun tak sanggup..
Punye perit rasa tekak..

Eee nak raya-raya ni pulak laa baru nak sakit..
Jgn demam sudah.. silap2 kang kena kuarantin dok umah sorang2..

Huwaaa !!!!
.
.
.





Suker tengok...






Mungkin....


Tadi time tgh gossiping dgn my Inche Izman..
Bertalu-talu waiting call & sms masuk..

Tapi aku wat bolayan je..
My abang is lagi penting...

Sebab bukan selalu dia ada mood nak sembang2..

Kadang2 kena time dia takde mood..

Sembang tak smpi 10 patah perkataan..

Dah nak letak phone..


Elok letak je.. call dari kak ipar aku masuk..

Aku angkat je... terus dia kata
"Kak Chik dah masuk hospital nak bersalin"
Terkujat aku.. sbb aku baru sangat jumpa dia weekend lepas..

Takde tanda nak bersalin lagi pun..

Perut tinggi lagi..

Due dia pun lmbt lagi.. lebih kurang 4 mgu lagi..


Oooo.. lupa lak.. Kak Chik ni biras aku..
Isteri adik kepada Izman..
Aku terus tanya.. baby apa ?

Kak ipar aku kata tak tau sbb tiap kali scan tak nmpk jantina..

Tapi aku teka hari tu baby boy sbb perut dia cam perut MR, lonjong..

Cam perut adik aku hari tu.. elok je bulatnya..


Smpi skang belum bersalin lagi..

So, lum tau adakah baby girl yg aku mimpi2 kan tu..

Tanda nak dapat anak sedara baru..

Atau aku sendiri punyer coming soon...
. . .
.
.
.

Tuesday, September 15, 2009

Apakah ?!!!!

Sejak beberapa menjak ni...
Ada beberapa perkara aneh yg berlaku..

Aku kerap mimpi satu baby girl ni..
Bulat badan & kepala tak berambut..
Dalam bulan puasa ni dah 2 kali mimpi yang sama..
Malam tadi aku mimpi lagi.. utk kali ke-3..
Kali ni aku mimpi dia duduk dalam perut aku..
Pastu aku pimpin tangan dia..

Camne gaya tu ?
Nama pun mimpi...
Sedangkan buku cerita pun selalu tak logik..
Ni pulak mimpi..

Orang kata mimpi dalam bulan puasa ni tkde gangguan setan..

Pastu si Khaleef pulak..
Dua tiga menjak ni..
Apa sket merajuk...
Sket2 menangis...
Cam bukan perangai dia..
Sebab dia ni sangat jarang menangis..
Sedangkan dia hantuk gigi aku smpi luka kepala pun tak nangis...

Apakah tanda-tanda tersebut ?!!!
Apakah Khaleef bakal dapat adik ?!!
Maklum laa skang ni aku tak makan apa pil perancang dah..
Perancangan sndr pun selalu kantoi je..
Al-maklum ler.. jarang-jarang jumpa..
Bila jumpa.. pantang terkena.. on je
(
heheheh nyuruk balik katil.. malu)

Oleh itu, hari ni aku beli test kit yg berkenaan..
Dlm hati tu mmg berharap sangat dah..
Siap kira.. klu betul bulan ni... bulan Mei depan dah ada anak baru..

NAMUN.....









Sangat Sembelit..... huhuhuhuh

Dari sahur tadi dok sakit perut..
Smpi ler skang...

Dah ler hari ni banyak keje..
Nak ke TM Point ambik bil streamyx PID..
Nak ke bank bayar duit kete..
Nak ke bank satu lagi bayar CC..
Nak ke pejabat pos.. pos brooch..
Nak ke Grand Union tolong adik aku belikan diapers...
Nak ke Kedai Megat beli susu kambing utk baby Khayra...

Sakit wei !!!!
Toilet duduk sudah..
Toilet cangkung pun sudah...
Sumer takde keputusan yg melegakan..
.
.
.






Sangat Terharu...... ada contest dihujung rancangan...


Wpun kad raya ini agak berbaur
"SIAPA MAKAN CILI DIA TERASA PEDAS"

Tapi.. sebab dari Inche Izman terchenta..
Aku adalah sangat suker dan sangat terharu..

Selalu orang kata pompuan yg lebih2 igt bab sentimental ni..
Tapi aku mengaku bhw aku lnsg tidak terfikir pun nk kasi laki aku kad raya..


Pasal abang yg bagi..
Jangan kata 100... 1000 kali pun ayang sanggup
Setakat buka tutup je apalah sangat kan...
(sila jangan muntah depan pc ye kawan-kawan)

RM400.00 ni dpt masa dia balik weekend lepas..
Rupa-rupanya..
Pos Mesia yg kedekut kedahak tu pun bg kakitangan bonus
Kira nyer.. aku jelah ni yg tak dapat bonus..

Terima kasih ye abangku sayang..
Wpun 4R bagi sesetengah orang cam apa laaa sangat
Tapi bagi aku sangat-sangat besar.. cam dpt 40K
Bukan nilai yang aku hadapkan...
Tapi keikhlasan seorang suami terhadap isteri...

~ZALIA HEZLIN SANGAT SAYANG IZMAN HAIDIL~


___________________________________________________

CONTEST TIME


Tulisan kaler pink tersebut...

SILA E-MEL APAKAH YANG TERTULIS
PADA KAD TERSEBUT
(huruf dan ejaan hendaklah sama sebijik)

Sapa-sapa yg pandai photo editor
takkan bermasalah nak baca apa yg tertulis tersebut

JANGAN TULIS JAWAPAN DI RUANGAN KOMEN
PESERTA PALING TEPAT DAN PALING CEPAT
AKAN MENERIMA HADIAH SPT DI BAWAH

cincin dan gelang kristal sumbangan BROOCHBIZZ


Syarat Penyertaan

1- Follower LWC
2- Tidak pernah memenangi sebarang hadiah dr LWC
3- Warganegara Malaysia... Indon yg nak ganyang Mesia - HARAM
4- Tarikh tutup penyertaan 17 september 2009 jam 12 tgh.
5- Sila emel jawapan ke spiderx_woman79@yahoo.com.
(Call, SMS, Comment, chatbox apa sumer tidak dilayan)