Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Friday, July 1, 2016

Macamana Kak Punjel mengorat Abe Jeman...


Sebenarnya ada entry tu dalam blog ni..
Tapi payah dah korang nak cari..
Entry dah ada 2k++

Gigih aku korek balik... tapi aku cut & paste jelah..
Direct ke point2 penting sudah..


Bila jumpa MIJ?
Jawapannya Jun 2001...

Cut & Paste dari entry asal..

"Time tu cuti semester dan aku kena laa balik Kalumpang..
Masa ni aku keje as cikgu ganti kat SK Hulu Bernam..
Adalah sangat bosan sbb time ni kat umah ada aku, mama & abah je.. 

Pada satu hari..
 
Aku g Pejabat Pos Tg Malim, mak aku suh beli money order..
 
Aku beratur kat kaunter no. 6..
 
Smpi kat kaunter.. ALAMAK !! cute nyer mamat jaga kaunter ni..
 

Nak jadi cerita.. lepas2 tu.. cam hari2 laa pulak aku mai post office..

Ni abih bil2, surat2, apa kebenda sumer..

Tak cukup sendiri punya.. umah atuk nenek..
Aku yang uruskan dengan sukarela nyer..


Klu dah takde sangat..
Stand-by je duit singgit... 

beratur kat kaunter 6.. 
BELI SETEM 3 keping..
 

Smpi laa satu hari.. balik sekolah aku terus p post office..
 
Kat tangan time tu ada surat..
 
Dalam tu tulis nama, alamat dan no.phone aku kat UPM..

Dengan nekad nyer.. aku p letak surat tu kat kaunter 6..
Dengan ucapan "Ini ada surat untuk awak !!!" 

Tapi.. lepas-lepas-lepas tu
 ADALAH TIADA RESPON LANSUNG..
senyap dah sunyi !!
 
So, aku budget laa mamat tu tak laki orang.. mesti dah ada awek..
 
Okay takpe.. aku teruskan pencarian jodoh aku..."

Ada sambungan....

"
Mmg dia senyap je pas bagi surat..
Tiba-tiba, 3 bulan lepas tu.. dia call aku..
Kebetulan time tu aku ada kat umah mak..
Dia ajak jumpa.. aku pun no hal..

Kitaorg jumpa kat Medan Selera KKB..
Tp time ni kitaorg mmg kawan biasa-biasa-biasa sangat2..
Lepas tu kitaorg kawan style tulis-tulis surat je..
Sebab aku kat UPM.. dia lak kat Tg Malim..

Lepas tu aku balik Tg Malim keje kontrak kat UPSI 3 bulan..
Ntah camne, jadi rapat pulak ngn mamat kaunter 6 ni..
Asal kul 10.00 pagi je.. confirm pi minum pagi sama-sama..
Yelah.. pejabat pun dekat..
lepas habis kontrak kat UPSI..
aku balik ke Shah Alam kerja sana..
Ada juga laaa 2-3 kali dia datang melawat..

Masuk laa tahun 2003... 
Time ni aku dah menganggur balik..
Setelah 13 kali benti kerja... :))

Aku balik semula ke Tg Malim...
Mamat kaunter 6 ni pulak.. makin hari aku makin senang dengan dia..

Mamat kaunter 6 ni lak jenis pemalu yg amat..
Declare camne tau..
Dia ajak aku p Cyber Cafe..
CC tu lak ada 2 bilik.. satu kat luar.. satu lagi dalam bilik
Dia suh aku masuk yg dalam bilik.. dia duduk luar..
Then, kitaorg On Yahoo Messanger..

Aku tak igt laa butir2 camne YM tu
Tapi dalam tu laa mamat kaunter 6 ni ajak declare secara rasminya..

Pasti jelah NO OBJECTION yang ariffff..."

Begitulah lebih kurang ceritanya..
Ayat2 di atas tu ampunkan daku kalau cam hipster benor..
Masa aku karang tu...
Umur aku 20-an lagi..

Jodoh sangatkan... :))

Nak pulak.. hujung 2003 aku dapat kerja SEBELAH PEJABAT POS!!!!


Nasib laaa Kak Punjel ni ada sifat berani tak terbendung..
Kalau tak pasal nekad letak surat atas kaunter..
Takde ler kot Mukolip dengan Mek Cha..


Dia mmg tak pandang rupa..
Tak tengok harta benda..
Tak tengok kerja pun (awek penganggur)..

Paling penting mama & abah aku suka sangat ke dia..




13/11/2005

.

.

.

4 comments:

Cik Puan Rann said...

Drama ni .... Hehehe kalau dh jodoh tak ke mana

myza said...

Nekad sgt kak punzel
Btw appy anniversary perkenalan
Yg penting hatinbudi ☺

Ika Sani said...

berani je kak! Ika x berani pun T_T... nak mengorat org pun x pandai huhu.... bujang sampai lani hhh

Zalia Hezlin Abolah Zawawi said...

Tak berani kang tak dapat :))