Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Friday, April 11, 2014

Bercuti Medan Part Last - TIPS KE MEDAN




  1. Pastikan ada pen untuk isi borang arrival & departure. Kat dalam flight pun tak sedia pen.. kat Bandara pun takde.. So, kalau tak bawa.. kena la meminjam
  2. Tak payah pre-order makanan.. pasalnya mmg sekejap. Tak sempat nak habis makan.
  3. Pada pendapat aku.. better korang dah chattered seorang tourist guide sebelum tiba ke Medan. Boleh cari sama ada guna google.. atau tanya orang yang dah pergi ke sana.. Lebih mudah. Bincang harga terlebih dahulu sebelum sampai sana.

    Cth nyer.. korang dah boleh jimat tambang teksi ke Bandar Medan. Dari airport, tambangnya lebih kurang Rp200 000.

    Satu lagi.. minta quotation full dengan hotel, makan, tiket dan tips.. Lepas tu kena la study sket.. tgk mana untung.. mana rugi.. contoh bab makan.. kalau makan kat kedai biasa yang harga main sebut je.. kerat jari la.. kalau kita bayar sndr mmg mahal.. tapi kalau tourist guide yang setel.. harganya sangat lain.
  4. Kalau nak beli t-shirt, cenderahati, better beli kat Berastagi. Kat Medan ada juga, tapi harganya berbeza-beza. Ada murah.. ada mahal.. kalau terkena yang murah takpe la.. kalau terkena mahal.. kan dah rugi.
  5. Boleh tawar menawar kat sana.. boleh tekan sampai harga yang kita mahu. Tapi agak-agak la kan.. takkan pilih kain penuh manik dari hujung dada smpi hujung kaki.. minta RM10 untuk 4 meter..
  6. Kalau ada anak bawah 3 tahun.. rasa Danau Toba tu tak penting sangat.. tak payah pergi.. Jalannya berbelit-belit.. naik turun gunung.. pastu kenderaan dibawa dengan sangat laju. 5 jam ko pergi balik...
  7. Tak payah tukar banyak sangat duit rupiah.. sebab Ringgit Malaysia diterima dengan baik :)
  8. Kalau on the wat ke Danau Toba atau Berastagi.. bila nak berhenti makan, pastikan betul-betul kedai makan tersebut Halal.. Kat sana ada kod.. B1 = anjing, B2 = babi
  9. Kalau ramai orang mengekor suh beli macam-macam.. tolak je dengan baik kalau tak mahu beli.. Tapi.. kalau dah penat sangat.. geleng je dah cukup :)) Pasalnya.. sekali ko tertanya harga atau tersembang dengan depa.. Percaya laa.. mereka akan terus ekori dan paksa korang beli.
  10. Waktu malam.. elakkan keluar jalan-jalan kalau takde tourist guide teman. Bandar Medan ni agak bahaya juga. Banyak penyeluk saku dan pencopet.
  11. Boleh tinggalkan passport dalam safety box di hotel. Just snap gambar muka depan passport tu dengan smartphone korang. Pastikan kamu ada nombor telefon hotel.
  12. Elakkan beli makanan dan minuman tepi jalan.. Sebab Bandar Medan ni agak kotor. Bebas gila buang sampah merata kat sini. Tak kisah.. Kat sana.. aku lebih rela kasi anak aku minum air gas dalam botol.. pada minum air bancuh.
  13. Makan kat sana.. takde la murah sangat.. takde laa mahal sangat. Lebih kurang macam M'sia juga harganya. Tapi bab rasa.. seriyes kata AKU MASAK LAGI SEDAP!!!
  14. Cukai meninggalkan Indonesia = Rp75000 seorang. Jangan lupa pulak pi perabih semua duit rupiah :)
  15. Kat Bandara.. sampai je cepat2 ambik troli sndr kalau nak pakai.. Kalau ada yang sambut.. siap sedia laa kena bagi tips :)
  16. Kat sini memang budaya TIPS.. so, kalau rasa susah sangat nak dapat duit kecik Rupiah.. sediakan je duit RM1.00 dalam 20-30 dari M'sia ni. Bagi je sekeping setiap kali perlu bagi tips. Jangan laa sebal sangat hati tu.. anggap jelah sedekah amal jariah. Mereka ni banyak yang susah dari senang.
  17. Kalau pergi musim panas.. tak payah laa bawak sweater dari M'sia ni. Buat berat je..Sebab cuaca even kat Berastagi yang orang kata sejuk cam Cameron tu.. bidaah je semata.. Masa kami pi Berastagi.. situ lebih panas dari Tg Malim.
  18. Dalam menu depa susah jumpa sayur.. kalau ke Vietnam atau Cambodia.. makan apa pun.. sayur sejambak depa bagi.. Kat sana boleh jumpa sayur Chap Cai je.. So, kalau anda jenis sembelit.. minum laa fruit juice sebagai ganti fiber.
  19. Kalau nak beli kartu SIM untuk call atau sms keluarga di M'sia.. pastikan beli Kartu SIMPATI.. harganya murah. Boleh berinternet juga. Tapi tau tak.. internet data depa lebih mengiurkan dari M'sia.

    Cam aku pakai digi.. sebulan RM30 untuk 1G untuk 30 hari. Tapi kat sana.. kebanyakkan kartu untuk data = Rp100000 - Rp250000 = 10G - 20G = setahun. Gila bapak punya jimat. :)

    Namun, kalau nak pakai sim M'sia.. beli je Hotlink yang RM8.80 tu dari M'sia. Pastu top-up la RM30.00 dah cukup. Kat sana hotlink boleh auto roaming data internet & line phone.
  20. Kat sana plug letriknya lain.. so, kena beli travel plug. Kalau takde, boleh request pada hotel.



  21. Satu lagi pesanan... bawa laa semua bekalan ubat-ubatan. Yang penting.. ubat demam, batuk, sakit tekak, selsema, asthma, cirit birit, keracunan makanan. Aku pergi baru ni.. ubat-ubat je.. 1.3kg beratnya.

    Pasalnya.. jangan jatuh sakit di negara orang sebab MAHAL. Tapi.. orang luar.. u r most welcome to sakit in MALAYSIA. Sebabnya our country ni sangat generous. Kalau tidak.. takkan ler kat Klinik Kesihatan penuh warga asing.

    MALAYSIA BOLEH!!!

.
.
.

23 comments:

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



I want to lose weight said...

bisa aje :)

noradzlina.kamdani said...

bagus info ko ni zel... walau aku blm tentu lagi jejak negara luar. mgikn berguna pd org lain

aziman omar said...

Salam,
Entry yang menarik!! Nak berkongsi dengan semua pembaca…
Saya ada menyediakan ground pakej ke Medan atau seluruh Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia dan ianya lebih selamat,murah dan meyakinkan.
Pelbagai pakej ke seluruh Indonesia juga tersedia.Nyatakan destinasi anda dan kami sediakan semuanya.
Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
Sebarang pertanyaan akan kami layan.
Atau boleh juga ke Blog kami untuk pelbagai info:

http://freelancetour.blogspot.com/

nurul insyirah said...

Pakej ke medan paling murah , anda bgtaw berapa bajet anda, harga ikut anda!
Coll/ wassap 0175367426

Wan Shah said...

FULL PACKAGE MEDAN INDONESIA TOUR 3 DAYS 2 NIGHT
RM370 PER PERSON.
0124156404 IRWAN

lian Sumatera said...

yang nak Cari Tour Guide di Medan sila contact saya WhatApp : +6281376600485
email : lian_travel@yahoo.com Facebook : Lian Sumatera Torist Guide
www.liansumatera.blogspot.com

Terimakasih

7Lines Holiday said...

assalamualaikum,,,,
salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
contact person : firman
Whats app : +62 82390 797959
email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
blogger : 7linesholiday.blogspot.com
insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

Herry Cuti Bajet Medan said...

Sambil2 blogwalking...
Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Pergi ramai boleh dapat RM290 je. Hubungi:

Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
Instagram: herry_tour_medan
Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
MY:+6013 4618637 (Ina)

Norhafeza Mustaffa said...

TRIP AND TOUR TO MEDAN INDONESIA
-BERPENGALAMAN
-HARGA YANG BERPATUTAN
-MUSLIM DAN HALAL
CALL OR WHATSAPP
0124156404 -IRWAN-
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008715035638

Giadola Iris said...

salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan..selain itu ada juga pakej ke aceh, padang-bukit tinggi..
boleh whatsapp: +6012-6047593 :)
fb/instagram @giadolairiscollection

aziman omar said...

Salam,
Entry yang menarik!! Nak berkongsi dengan semua pembaca…
Saya ada menyediakan ground pakej ke Bukittinggi, Medan,Pekanbaru atau seluruh Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia untuk lebih selamat..,murah.. dan meyakinkan.Urusan tiket kapalterbang juga boleh saya uruskan.
Pelbagai pakej ke seluruh Indonesia juga tersedia.Nyatakan destinasi anda dan kami sediakan semuanya.
Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
Sebarang pertanyaan akan kami layan.
JAMINAN KEPUASAN WANG DI KEMBALIKAN UNTUK ANDA!!!
Atau boleh juga tinjau-tinjau Blog kami untuk pelbagai info:

http://freelancetour.blogspot.com/

zulkhairi napiah said...

Please email quotation for 2 person to zulkhairi886@gmail.com.

zulkhairi napiah said...

Please email quotation for 2 person to zulkhairi886@gmail.com.

medantouristguide said...

Info medan Please call/wa +6281269251222
Guaranted service

Percutian Medan said...

Tour In Medan
- Makan Sedap .....
- Tidur Nyenyak .....
- Shopping Banyak .....
- Harga Murah .....
Nak Tengok Harga Budget dan Standard
Semua ada disini .....

Dapatkan penawaran khusus untuk paket grup / corporate
Call/WhatsApp : +62821 6201 7001
Email : tourinmedan@gmail.com
Atau Harga And Itinerary Boleh Tengok Di
http://agentpelancong.blogspot.co.id/2015/05/pakej-muslim-medan-4-hari-3-malam.html

ENJOY HOLIDAY MEDAN said...

bila bercuti kat indonesia,especially kat bandar medan & tasik toba, MAKE SURE agency tuh LEGALLY REGISTERED or NOT!!! jangan ambik pakej dari freelancer pulak bila nak cuti-cuti akak lancar dan takde kendala. sebab NOWADAYS dah ada aturan pulak EACH & EVERY TRAVEL AGENTS MUST BE LEGALLY REGISTRED AS COMPANY!!
NOT INDEPENDET OR FREELANCER!!

PT.ENJOY HOLIDAY MEDAN TOUR AND TRAVEL
Add : Medan,North Sumatera - Indonesia
Telp : 06180019762
Fax : 06180019782
Mobile : 085270126984 (Whatsapp)
Email : enjoyholidaymedan@gmail.com
Web : http://www.enjoyholidaymedan.com/
Web : http://www.enjoyholidayindonesia.com/
Blog : http://discover-medan.blogspot.com/
Blog : http://enjoyholidaymedantravelandtour.blogspot.com/

Giadola Iris said...

salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan dan paling penting kami bawa ke restoren yang halal..korang cuma bawa duit shopping je =)
whatsapp/message ONLY: +6012-6047593
ig: @percutianbajet

Wan Shah said...

PERCUTIAN KE MEDAN DENGAN HARGA YANG MURAH DAN BERBALOI
IRWAN
0124156404
BUMIPUTERA
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008715035638

Hamzah Saragih said...
This comment has been removed by the author.
Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106.Email : hamzahsaragih@ymail.com
Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com
Facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih

TIARA TOURS said...

Melawat ke Medan dan tasik toba , sila dicuba layanan dari TIARA TOURS
Harga pakej sangat murah dengan layanan best

Sila contact wa : +62 853 5898 2828 atau hantar email tiaratoursindonesia@gmail.com

Sila click www.tiaraasia.com

Traveling Sumatera said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan/ Puan numpang promotion
Kami menawarkan Pakej Melancong Ke medan Dan sewa kereta di Medan yang mesra dalam mengendalikan pelancong.
Sila hubungi Kami Untuk Harga yang Berpatutan.
Call : +62 812 6433 2925
WhatsApp: +62 812 6433 2925
Email : travelingsumatera@gmail.com
Visit My Blog http://melancongmurahkemedan.blogspot.com
http://percutianmedan.blogspot.com