Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Thursday, April 10, 2014

Bercuti Medan Part XII - Masjid Raya Al Mashun



Masjid Raya ni betul-betul kat tengah Bandar Medan..
Selalunya kalau ke Medan..
Ni antara salah satu tempat wajib singgah..

Usia masjid ni dah lebih 100 tahun.. (1906)

Selalu masjid cam 4 segi..
Tapi masjid ni bentuknya segi bulat..
Dalamnya banyak menggunakan batu mar-mar..
Wpun dalamnya ada sikit sangat kipas siling..
Tapi suasana dalam tu sejuk..
Maybe disebabkan batu mar-mar tu..



Sebelah MIJ tu tourist guide..
Belakang MIJ tu.. yang bertangga tu..
Tempat azan..

Yang lainnya.. selalu orang azan kat depan..
Tapi tempat azan dalam masjid ni duduk kat belakang..
Kat bahagian jemaah perempuan..



Sebelah jam tu tempat imam mengimamkan solat..
Dalam masjid ni juga ada sebuah Al-Quran tulis tangan..
Aku ada snap gambar..
Sayangnya kabur la pulak..










Nilah tempat terakhir lawatan kamiorang..
Sebelum berangkat ke Bandara Kuala Namu..

Secara keseluruhannya..
Best juga pergi Medan ni..
Tapi kalau dengan anak2 kecik..
Memang elakkan laa pergi ke Danau Toba..
Selain perjalannya jauh.. lama..
Jalannya juga merbahaya..

Orang-orang kat sana memandu mmg tak ikut law..
Ada sekali tu..
Ambulan betul2 belakang kereta Pak Budi..
Tapi.. jangan harap laa ada sapa-sapa nak ketepi..

Next entry aku kongsikan semua tips kalau ke Medan..
Last entry aku citer pasal Bandara Kuala Namu yg sangat cool :)
.
.
.

2 comments:

Giadola Iris said...
This comment has been removed by the author.
Giadola Iris said...

salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan dan paling penting kami bawa ke restoren yang halal..korang cuma bawa duit shopping je =)
whatsapp/message ONLY: +6012-6047593
ig: @percutianbajet