Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, April 7, 2014

Bercuti Medan Part XI - Istana Maimon


Tak habis lagi rupanya citer Medan aku..
Hehehe.. sket je lagi..
Dalam 2-3 part lagi habis laa..

Ni last day..
Pak Budi bawak kami pi Istana Maimon..
Ni Istana Kerajaan Melayu Deli..
Ikutkan kerabat ni ada kena mengena dengan kerabat Perak di M'sia..

Kalau dok jalan2 bandar Medan..
Istana Maimon ni kita akan lalu 9-10 kali..
Pasalnya tempat ni betul2 tengah town..


Istana ni sebenarnya memang kediaman..
Ada keluarga diraja duduk dalam ni..
Yang kita boleh lawat..
Ruang depan je..
Belakang2 tak boleh lawat..

Besar juga Istana Maimon ni..
Biliknya ada 30 buah..
Tapi.. menurut maklumat Pak Budi..
Keluarga Diraja ni dah tiada kuasa politik..
Mereka tak dapat elaun pun dari kerajaan..
Di Indonesia.. kerabat Diraja yang paling berkuasa..
Yang tinggal di Jogjakarta..



Dalam istana ni..
Kalau nak feeling lebih jadi kerabat diRaja..
Boleh sewa baju dalam tu..
Tak mahal pun.. RM10 = Rp30000
Saiz budak2 pun ada..







Ni salah seorang kerabat Kesultanan Deli..
Boleh tanya dia apa-apa info kalau nak tahu..
Masuk Istana Maimon  ni kena bayar..
Tak igt berapa.. tapi murah jelah..
Dalam RM1.50 = Rp5000

Sultannya takde duduk di istana ni..
Dia duduk dengan mak dia kat tempat lain..
Lagipun sultannya masih muda..
Dia ganti ayahanda dia yang mati kat Acheh..


Tak lama pun kamiorang dalam ni..
Kepanasan..
Air-cond tengah selenggara..
Lagipun aku dah moody time ni..
Sebab ada seorang ANAK itu buat perangai..
Dan aku tak boleh hentam sama dia..
Sebab nenek dia yg boleh menyebabkan aku masuk neraka ada sama..

Tgk gambar-gambar atas..
Tentu boleh teka ANAK yang mana yang meminta-minta..
Untuk dilempang!
.
.
.



1 comment:

Giadola Iris said...

salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan dan paling penting kami bawa ke restoren yang halal..korang cuma bawa duit shopping je =)
whatsapp/message ONLY: +6012-6047593
ig: @percutianbajet