Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Sunday, May 11, 2014

Bride Of The Century

Satu lagi projek Kdrama full sub in Malay..
:)


Satu lagi drama best 2014..
Wpun berkonsepkan cinta miskin kaya..
Tapi jalan ceritanya lain sket..

Mula2 aku tak tau gak drama ni..
Pasalnya tayangannya di Chosun TV..
Bukan mainstream punya TV.. yang ni cable TV..

Pastu ramai pulak yg minta aku download drama ni..
Aku pun download.. dan marathon tengok 3 hari 2 malam..
Habis 16 episod :)


Hero = Lee Hong Ki..
Dalam drama ni, nama dia Choi Kang Jo..
Dia adalah pewaris Taeyang Group..

Mula2 aku tak leh nak cerna gak dia jadi hero..
Pasalnya aku kenal Hongki ni dari umur dia belasan tahun..
Dari zaman FT Island debut..

Tapi.. makin tengok.. makin tengok..
Drama ni jadi makin best!!

Heroin yang belah kanan..
Belah kiri tu 2nd heroin.. heroin jahat...
Memang muka depa sama..
Tapi perangai lain-lain..


Asalnya.. heroin jahat ni adalah tunang kepada hero..
Depa ni bukan bertunang disebabkan cinta..
Tapi business marriage.. untuk kepentingan syarikat..

Memang depa dua ni tak saling cinta pun..
Dan hero melayan tunang dia dengan teruk..
Layan tunang cam patung takde perasaan..
Nak pulak time tu sebenarnya hero dah ada pilihan hati..
Namanya Lee Ru Mi..
P.A dia di Taeyang Group..

Keluarga hero pun sukakan Ru Mi..
Tapi disebabkan satu sumpahan..
Mak hero tolak Ru Mi..
Dan tunangkan hero dengan Yi Gyeong (heroin jahat)


Heroin baik.. namanya Na Du Rim..
Memang rupa dia sama habis dengan heroin jahat..
Asalnya.. abang heroin jahat terserempak dengan Du Rim..
Dia pun terperanjat camne rupa Du Rim sama sangat dengan adik tiri dia..

Mak heroin jahat (sebenarnya mak dia laa paling jahat)
Dia dah tahu rahsia kenapa mak hero tolak Ru Mi jadi menantu..
Dan bersungguh-sungguh nak kahwinkan hero dengan anak dia..

Rupanya..
Dalam family hero..
Ada satu sumpahan..

Menantu pertama bagi anak sulung lelaki pertama..
Akan mati sebagai korban penjaga keluarga mereka..


Inilah hantu penjaga keluarga hero.. keluarga Choi..
Dia sebenarnya mati dibunuh 100 tahun lalu..
Dan dia ada hubungan rapat dengan family hero..

Setiap kali hero dalam kesusahan..
Atau ditimpa bencana..
Dia akan muncul..

Hantu ni nak kata jahat sangat pun tidak..
Nak kata baik sangat pun tidak..
Dia sebenarnya ada dendam yang belum terbalas..
Dia dah menunggu sampai 2 kali kelahiran..

Tapi dalam drama ni..
Nasib baik laaa ada hantu  :)


Yang kiri mak hero..
Yang kanan mak heroin jahat..

Dalam drama ni..
Kalau benda jahat berlaku tu..
Depa 2 nilah punya kerja..

Sama-sama tamak..
Sama-sama ada udang sebalik batu..

Mak hero.. dia tunangkan hero dengan heroin jahat...
Supaya heroin jahat tu jadi korban..
Dan lepas tu boleh laa dia kahwinkan hero dengan pilihan hati dia.. Ru Mi..

Tapi paling dahsyat mak heroin jahat ler..
Dia sanggup buat apa saja walaupun membunuh..
Asalkan hajat dia dan anak dia tercapai..

Untuk pastikan anak dia tak jadi korban nyawa utk hantu penjaga tu.
Dia sanggup jadikan Du Rim sebagai mangsa..


Sebelah kiri abang tiri heroin jahat..

Bila adik dia (heroin jahat) hilangkan diri sebab tak nak kahwin dengan hero..
Dia minta bantuan Du Rim..
Untuk jadi pengganti atau penyamar adik dia..

Sebagai habuan, dia bagi duit dan sebuah kedai makan untuk heroin..
Penting untuk Du Rim ni menyamar..
Sebab kalau terputus hubungan dengan keluarga hero..
Syarikat pembinaan depa yang dalam masalah..
Akan terus hancur..

Masa ni laa Du Rim muncul dalam hidup hero..
Hero ni kan bangang sket..
Dia tak perasan pun yang tunang dia bertukar-tukar..
Du Rim dengan heroin jahat mmg rupa sama..
Tapi perangai lain sangat-sangat..

Ada satu ketika..
2nd hero ni tetiba jatuh cinta dengan Du Rim..
Sayangnya time tu Du Rim dah sukakan hero..



Depa dua ni.. dalam drama ni sweet sangat..
Heroin tu pandai berlakon..
Comel pulak tu..

Drama ni awal-awalnya lucu jugak..
Tengah-tengah tu agak stress..
Hujung-hujung.. masih stress jugak..
Tapi dah nampak jalan penyelesaiannya :)

Plot

Taeyang Group is the largest conglomerate in South Korea. The Choi family who runs Taeyang has supposedly been under a curse for a hundred years that the first bride of the eldest son will always die. When the wealthy heiress Jang Yi-kyung disappears right before her wedding to chaebol heir Choi Kang-joo, Na Doo-rim, a lookalike impostor, is brought in to take her place. But unlike the cold and calculating Yi-kyung, Doo-rim is sweet and sunny, and Kang-joo falls genuinely in love with her. As the wedding plans progress, Kang-joo and Yi-kyung's mothers both scheme and plot behind the scenes
.
.
.

No comments: