Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, June 5, 2013

The 3rd Hospital


Lama aku peram drama ni..
Ingatkan tak best..
Sekali masa wat timing subtitle..
Best rupanya..

Dah 2 kali khatam tengok drama ni.. :)

Drama ni fokus utamanya tentang pertembungan 2 jenis perubatan..
Perubatan Tradisional dengan Perubatan Moden..

Belah kiri, Kim Seo Hyun..
Dia ni pakar dalam Oriental Medicine..

Belah kanan, abang tiri dia Kim Doo Hyun..
Dia seorang neurosurgeon yang genius..
Kira dia bi belah Western Medicine..


Ayah depa ni.. Kim Ha Yun seorang doktor yang handal..
Kira cam legend laa dalam dunia perubatan..
Tapi disebabkan perselisihan dengan ayah dia..
Pastu tambah pulak awek dia mati sebab brain tumor..
Kim Seo Hyun ni lari dari rumah..
Dan meninggalkan keje doktor dia semasa tuh..

Dia pi cari rumah yang mak dia tinggal sebelum mati..
Kat pergunungan Jiri..
Mak dia pun mati sebab brain tumor jugak..

Kat situ, mak dia tinggal dengan seorang pengamal perubatan oriental..
Lama-lama hero ni pun berminat nak belajar..
Dan akhirnya dia jadi pakar yang diiktiraf..

Lepas 9 tahun, dia diterima jadi doktor oriental utama..
Di Soehan Hospital yang menawarkan 2 jenis perubatan..
Western dan Oriental..


Ni abang tiri dia..
Ayah hero kahwin dengan mak Kim Doo Hyun..

Dia ni seorang yang sangat cengil dan sangat tegas..
Dan dia tak suka adik tiri dia..
Yelah.. masa dia kecik2..
Ayah depa ni agak pilih kasih laa jugak..
Kim Seo Hyun tu anak betul..
Kim Doo Hyun ni anak tiri..

Walaupun dia anak tiri..
Tapi, apa ayah dia nak.. dia ikutkan je..
Dia minat art.. tapi ayah tirinya nak dia jadi neurosurgeon jugak..


Ni pulak doktor residen bawah Kim Doo Hyun..
Bakal neurosurgeon jugak..
Dia ni sebenarnya diminati oleh Kim Doo Hyun..
Malangnya.. KDH tak pandai nak tunjuk suka..
Dia caring.. tapi tunjuk dengan marah2..

Akhirnya..
Dr Jin ni terminat pulak kat adik tiri KDH..
Iaitu doktor Kim Seo Hyun..
Lagi laaa tambah2 benci dia kat adik tirinya..

Nak pulak masa tu hospital tempat depa kerja..
Tengah buat kolaborasi..
Oriental med + Western med..
Untuk menghasilkan ubat anti-cancer..

Kim Doo Hyun ni baik..
Tapi dia agak keras orangnya..


Ni pulak adik angkat Kim Seo Hyun..
Depa kenal masa KSH dok kat Pergunungan Jiri..
Dia ni bukan doktor..
Dia pemain biola utk Korea Orchestra..
Manja kemain dengan KSH..
Tapi bukan bercinta..

Sampai laa satu ketika..
Tetiba dia ni pun kena brain tumor..

Hampir putus asa sebab tumor dia relapse..
Tapi dengan paduan kajian western & oriental..
Akhirnya dia dapat diselamatkan..

Tapi, cam2 hal laa jadi..
Persengketaan.. pergaduhan.. selisih faham..


Dr Jin.. wpun dia dah berterus terang dengan KSH..
Malangnya lamaran hati dia telah ditolak..
Sebab KSH mmg tak sedia nak bercinta lagi..
Selepas kematian kekasih dia dulu..
Yang jadi lebih tragik..
Makwe dia dulu mati bunuh diri terjun bangunan..
Bila dapat tahu brain tumor dia tidak dapat diubat..

Bila KSH suruh dia tanya hati betul2..
Barulah Dr Jin ni rasa..
Sebenarnya dia mmg suka pada KDH..
Tapi sebab KDH suka berkasar dengan dia..
Tu yang dia jadi tak nampak kebaikkan KDH..


No comments: