Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Sunday, June 30, 2013

Phnom Penh Part 3 - Arrival & Departure Card + Declaration Form



Dalam flight.. yang bukan warganegara Cambodia..
Akan diberikan 2 jenis borang..

1- Arrival & Departure Card..
2- Declaration Form..

Hajah Norlia.. tak dapat...
Sebab muka dia cam orang Kemboja :))

Kami yang tak pernah gi Kemboja ni..
Menggigih laa mengisi borang atas flight..
Punya laa susah nak menulis sbb tergoyang-goyang..
Kena lak aku dengan MIJ duduk kat ekor kapal terbang..

Sebenarnya tak payah kelam kabut isi..
Dah sampai karang pun boleh isi :)


Pemeriksaan Imigresen Cambodia..
Sekejap je pun..
Cam Hajah Norlia.. orang tu siap snap2 gambor dia..
Kamiorang tak kena pulak..
Maybe dia takut yg iras2 Kemboja ni..
Datang situ tak balik dah kot :))

Kat sini cop ke sepuluh-puluh jari tangan akan diambil..
Jari kaki tak payah :)
Dewasa sahaja.. bebudak tak payah..


Declaration form dengan Arrival Card akan diambil..
Yang Departure Card akan di klip pada passport..

Aku suka sini banding Saigon..
Sebab pegawainya ramah tamah.. manis muka..


Pastu menunggu beg...
Dalam beg tu takde apa barang pun..
Hanya ada bekalan makanan seberat 13kg..

Siap ada nasi, rendang daging, sambal bilis utk dinner :)

Menjimat tau..
Kat luar airport..
Booth2 yang akan melengkapi keperluan anda di sana..
Ada money changer.. ada tempat jual sim card..
Nak melanggan internet prepaid.. murah dowh..
Pastu ada kaunter untuk mendapatkan Tuk Tuk atau teksi ke bandar..

Harga Tuk-Tuk = USD7
Harga Teksi = USD9

Oleh kerana aku tak yakin dengan Tuk Tuk..
Nak2 pulak dengan anak2 aku yang terebir..
Maka teksi jadi pilihan untuk ke town..
.
.
.

No comments: