Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, July 1, 2013

Phnom Penh Part 4 - KHR - USD - RM

Jangan bimbang kalau kat sana kehabisan duit..
ATM Maybank ada di merata-rata tempat..
Selain Maybank.. ada CIMB dan Public Bank..

Kalau kita draw duit..
Duit yang keluar tu dalam USD..
So, takde hal kalau ada emergency apa kat sini :)


Pasal tukaran duit pulak..
Phnom Penh tak cam Ho Chi Minh..
Sanun tak payah pening2 tukar duit..
Bawak je RM.. laku yang amat..
Kat PP ni.. secara amnya.. guna USD..
Sebagai nilai tambah.. boleh laa tukar ke Riel dalam RM50 pun cukup..

Pendapat aku la kan..
Kalau ke luar negara..
Pilihan paling bijak dan menjimatkan..
Adalah menggunakan matawang negara tersebut..

Sebabnya bila guna USD..
Paling kecik baki yang depa boleh bagi..
Ialah USD0.50 = KHR2000

Cth :

Kat kedai makan.. total= KHR54000
Dalam Dolar = USD13.20 dan selalunya akan di caj USD13.50

Convert USD ke MYR = RM42.65

Convert Riel ke MYR  = RM41.50

Walaupun hanya sen-sen..
Tapi kalau dah 8 kali pergi makan..
10 kali membeli barang..
Last2 nyer banyak juga kita rugi :)

Tapi aku tak tukar banyak pun..
Takat RM50.00 jer..
Lain-lain guna USD juga cam orang-orang lain..

Siapa yang rajin nak berjimat..
Bila pergi Phnom Penh..
Boleh laa amalkan penggunaan Riel..
Kat HP jangan lupa install money converter..
So, senang nak cek.. yang mana rugi mana untung..

Akak Zel IS malas :)
.
.
.

No comments: