Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Thursday, July 4, 2013

Phnom Penh Part 8 - Transport di Phnom Penh

Lebih kurang HCM..
Tapi sini lebih banyak kereta..

Kalau di Malaysia..
Kita punya iklan menyebut

PANDU CERMAT JIWA SELAMAT

Kat sana.. iklan dia lain..

BERTOLAK ANSUR SEMASA MEMANDU

Oleh itu.. simpang lima yang takde traffic light pun..
Boleh selamat melintas tanpa lihat kiri kanan..


Ini motor teksi..
Macam teksi.. tapi naik motor..
 

Yang ni tuk tuk..
Khaleef ngn mak aku merasa naik ni..
Aku tak berani..
Mana tau kang menjongkit lak motor tu nak tarik aku..
Depa pakai kapcai modified je untuk bawak tuk-tuk ni..

1 tuk tuk boleh bawa 4-5 orang ikut saiz..


Ni motor polis :)
MIJ minat sangat nak snap gambar..
Polis2 pun sporting...


Yang ni lagi dahsyat dari Tuk Tuk..
Boleh naik maksimum 30 orang..
Tapi kat town takde yang camni..
Kat belah2 luar bandar sket baru jumpa..

Kapcai depa ni..
Dah dimodified pada bahagian rantai dan spoket..
Satu lagi.. setiap motor2 ni ada tong air..
Yang fungsinya untuk menyejukkan enjin motor..



Sana memang takde kisah helmet ke hape..
Naik ramai2 pun takde hal..
Walaupun lalu depan polis sekali pun..

Tourist guide citer..
Kat sana depa tak wajib beli insuran kenderaan..
Wajib bayar roadtax shj..
Lebih kurang USD40 setahun ikut jenis kenderaan dan CC..

Pastu sana takde hutang2 sewa beli..
Kalau nak beli kereta..
Kena beli cash..
Harganya jauh lebih murah dari Malaysia.. as usual :)


Pemandangan simpang siur biasa kat sana..
Ada sekali tu..
Terserempak dengan motor ni..
Nampak cam pembonceng tu pegang kayu buluh panjang..
Rupanya bila dah dekat..
Tengah2 tu ada seorang budak yg tengah sakit..
Hujung buluh tu ada botol air untuk drip ke badan dia..
Tak mampu nak naik teksi..
Terpaksa bawak naik motor..


Kat sana jenama yang menjadi pilihan..
Camry, Hyundai dengan Lexus...
Kete manja2 cam Honda.. kurang nampak..
Kete buatan Malaysia.. pisang berbuah lapan kali pun takkan jumpa..

Sebabnya..
Jalan raya di sana..
Hanya cantik belah2 town je..
Bila jauh sket..
Jalannya beralun2.. berlubang..
So, kete2 manja mmg tak sesuai..



Kat sana.. traffic light kurang..
Kalau ada pun.. bukannya ikut sangat..
Pada pendapat orang sana..
Traffic light adalah punca JAMMED!!

Betul gakkan..

Sana jammed jugak..
Tapi still jalan wpun perlahan..

I okay je dengan traffic light M'sia  ni..
At least.. ada laa masa nak update status kat FB..

Hehehhehe :)
.
.
.

No comments: