Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Saturday, April 26, 2014

PANIK


Tadi petang ulang lagi tengok telemovie PANIK..
Kali ni tengok dengan MIJ dan Khaleef..
Sapa yang dah tengok..
Tentu tau ending telemovie ni yang agak potong mood..
Padahal dari awal.. smpi ke 5 minit terakhir..
Memang dah bagus jalan citernya..
Walaupun ada sket2 cam filem Flight Plan..

Wpun begitu.. citer ini penuh dengan pengajaran..
Kalau dengan anak2 umur 8 tahun ke bawah..
KECUAIAN.. KELEKAAN.. TIDAK PERASAN..
Boleh mengundang KECELAKAAN...

Pasalnya.. Takkan ada orang yang PERASAN depa..

Sapa yang dah lama baca LWC mesti dah tau..
Yang aku memang selalu kehilangan Khaleef..
Hilang kat kedai.. hilang kat mall.. hilang kat kenduri..

Tau dak kami pernah kehilangan Hasya..
Masa dia umur 2 tahun..
Lama jugak hilang tu..
Lebih kurang 20 minit..

Jadi kat Langkawi.. kat Komplek LADA..
Dalam tu ada Billion kalau tak silap..
Masa tu dah nak keluar..
Hasya ambik 2 botol M&M..
Abang Khaleef dah keluar ikut Papa..
Aku ngn dia je kat kaunter cashier..

Time tu Hasya berdiri belah kiri aku..
Handbag belah kanan..
Memula cashier tu punch harga..
Then dia tak masuk plastik..
Just bubuh tape pada botol M&M tu..

Aku toleh kanan..
Buka handbag nak ambik purse..
Bayar.. ambik resit..
Aku tengok balik belah kiri..
Hasya dah lenyap!!

Aku tanya cashier tu..
"Nampak anak saya?"

Dia jawab TAK NAMPAK LANSUNG!!

Aku tanya guard kat pintu Billion..
Dia kata TAK PERASAN!!

Aku masuk balik dalam Billion..
Cari dari lorong ke lorong..
Sambil2 tanya orang ramai..

NAMPAK TAK BUDAK KECIK UMUR 2 TAHUN JALAN SORANG-SORANG

Takde sapa nampak..

Lepas 10 minit tu aku lari keluar..
Cari Papa dengan Khaleef..
Dengan harapan Hasya ada dengan depa..
Dari jauh aku nmpk Khaleef sorang je..

Masa ni aku cam dah kena PANIC ATTACK!!
Tapi MIJ wat selamba je...
Dia kata mesti ada kat dalam..
Sebab dia tak nampak kat luar..

Aku takut sebab Billion tu 2 tingkat..
Kalau orang ambik dia..
Dan keluar ikut pintu tingkat atas macamana?

Masuk balik dalam Billion..
Aku ngn Khaleef dan terjerit2 panggil Hasya..
Papa dia cari gak sambil marah2 kat aku sebab cuai..

Dada ni rasa nak pecah dah..
Rasa bebila je aku boleh tumbang..
Kena heart attack..

Tetiba aku dengar suara kecik je...

"ABAM!! ABAM!! ABAM!!!"

Hasya lari dari arah mana aku pun tak tau dah..
Tapi aku mmg nampak dia..
Lari dengan M&M..
Rupanya dia masuk balik dalam Billion tu..
Cari abang Kalep dia..
Sebab nak bagi M&M tu satu pada abang..

Lega memang lega..
Tapi tetiba rasa cam darah menyirap..
Masa Khaleef hilang kat The Store dulu..
Rabit telinga dia aku tarik bila dah jumpa..
Ni nasib baik MIJ cecepat dukung Hasya..
Kalau tak.. tak tau laa camne kena jerit dengan aku!!
.
.
.

2 comments:

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Adei.... jangan la cuai sangat... kalau kena kat KL, hilang pulak kat area SOGO tu... mau masuk TV cari anak hilang....

Mimy Hamid said...

kak menakutkan....sy dengar nk pecah dada....sy pernah la fayel hampir nak langgar kete...pastu dia jatuh..nasib baik ..then dia nangis kt sy...sy nak menyirap sy jerit mcm hantu ..nangis giler bukan apa sy takut hehe