sedapnye la mee bandung...
takkan la tak sedap kott..saja jer abg akak tu tauuu...mar tgk kat sini nmpak menyelerakan betul
ala kak.. tgk pun dh terliur.. mesti sedap.. sje je tuh nk sakitkan hati...!!~~ ;)
tgh lapo ni cam sedap jek aku tgk..
jujur sungguh cik abg menjwb soklan.. huhu...
ki ki ki. Dia gurau tu. ki ki ki.Kak gerau rasa sebab cair sikit kot. Tapi dia jujur. Jujur tapi sakit hatiiiii. Sabar, sabar.
bapak sedap mee pojaaan ku adalah mee bandung....sedapnyer..paling sedap yg kat zul yahya punye kedai..perghh sedap woooo mmg sedap..aku telan air liur skang...
Ooo.. kuahnya kena pekat ek..Igtkan kena buat cam kuah mee sup tu..Yelah tu.. mmg tak sedap pun..Aku makan sbb sayangkan daging ngn udang yg sungguh mewah..
Sedap la zel...hubbymu saje je ngusik tu hihi...
mia pun kak zel klu masak kat rumah..ada je mak ayah komplen...tp pd mia, mia amik positif....takpe..takpe...next time, akak mesti buat lg sedap....
wah nmpk sedap..kebetulan smlm pun ma masak mee rebus :) bantuan perencah!sat lg nk menepek pixc..yummyyy
sabo je la cik abg akak ni...hehehe....
kak zel...sy nih tak terer masak mee bandung pun..tapi lepas masak dan bagi org makan..sume kate sedap..(hahah,tak reti nak merendah diri betul~!)mcm ni nak buat mee bandung (MUAR) :1)air rebusan daging2)200 gram udang kering (rendam semalaman)3)udang + sotong4)TELUR!5)kacang tumbuk kasar(utk pekatkan kuah)6)cili kering7)beberapa ulas bawang putih8)gula + garam9)meemule2 rebus daging utk dptkan air rebusan..lepas tuh daging tu hiris nipis2..blender cili kering (dah rebus) dgn bwg putih dan udang kering..lagi banyak udang kering lagi sodap...pehtu tumis cili tersebut dgn minyak sikit..tumis smpi masak...bau akan jadik sgt harum~dah masak cili..masuk rebusan daging...tunggu smpi mendidih masuk gula + garam secukup rase..kalu nk manis tmbh lebih gule..masuk udang + sotong (potong kecik) + hirisan daging + kacang tumbukmasuk sayur sawi (kalu nak letak..) LAST SEKALI JGN LUPE TELUR...jgn kacau telur tersebut..biar jer masak mcm masak megi...DAH SIAP...hidang dgn mee yg dah dicelur... :)selamat mencoba~~
Post a Comment
13 comments:
sedapnye la mee bandung...
takkan la tak sedap kott..saja jer abg akak tu tauuu...mar tgk kat sini nmpak menyelerakan betul
ala kak.. tgk pun dh terliur.. mesti sedap.. sje je tuh nk sakitkan hati...!!~~ ;)
tgh lapo ni cam sedap jek aku tgk..
jujur sungguh cik abg menjwb soklan.. huhu...
ki ki ki. Dia gurau tu. ki ki ki.Kak gerau rasa sebab cair sikit kot. Tapi dia jujur. Jujur tapi sakit hatiiiii. Sabar, sabar.
bapak sedap mee pojaaan ku adalah mee bandung....sedapnyer..paling sedap yg kat zul yahya punye kedai..perghh sedap woooo mmg sedap..aku telan air liur skang...
Ooo.. kuahnya kena pekat ek..
Igtkan kena buat cam kuah mee sup tu..
Yelah tu.. mmg tak sedap pun..
Aku makan sbb sayangkan daging ngn udang yg sungguh mewah..
Sedap la zel...hubbymu saje je ngusik tu hihi...
mia pun kak zel klu masak kat rumah..ada je mak ayah komplen...tp pd mia, mia amik positif....takpe..takpe...next time, akak mesti buat lg sedap....
wah nmpk sedap..kebetulan smlm pun ma masak mee rebus :) bantuan perencah!
sat lg nk menepek pixc..yummyyy
sabo je la cik abg akak ni...
hehehe....
kak zel...
sy nih tak terer masak mee bandung pun..tapi lepas masak dan bagi org makan..sume kate sedap..(hahah,tak reti nak merendah diri betul~!)
mcm ni nak buat mee bandung (MUAR) :
1)air rebusan daging
2)200 gram udang kering (rendam semalaman)
3)udang + sotong
4)TELUR!
5)kacang tumbuk kasar(utk pekatkan kuah)
6)cili kering
7)beberapa ulas bawang putih
8)gula + garam
9)mee
mule2 rebus daging utk dptkan air rebusan..lepas tuh daging tu hiris nipis2..
blender cili kering (dah rebus) dgn bwg putih dan udang kering..lagi banyak udang kering lagi sodap...
pehtu tumis cili tersebut dgn minyak sikit..tumis smpi masak...bau akan jadik sgt harum~
dah masak cili..masuk rebusan daging...tunggu smpi mendidih masuk gula + garam secukup rase..kalu nk manis tmbh lebih gule..
masuk udang + sotong (potong kecik) + hirisan daging + kacang tumbuk
masuk sayur sawi (kalu nak letak..)
LAST SEKALI JGN LUPE TELUR...jgn kacau telur tersebut..biar jer masak mcm masak megi...
DAH SIAP...hidang dgn mee yg dah dicelur... :)
selamat mencoba~~
Post a Comment