Kalau aku yang punya resepi..
Memang dijamin mudah..
Bahan
12 biji cili kering.. gunting dan rendam & air panas.. blend
2 biji bawang besar.. hiris
udang & petai.. ikut suka laa
Cara
Memang dijamin mudah..
Bahan
12 biji cili kering.. gunting dan rendam & air panas.. blend
2 biji bawang besar.. hiris
udang & petai.. ikut suka laa
Cara
- Panaskan minyak (jgn sikit sangat)
- Tumis bawang hiris smpi naik bau
- Masukkan cili kisar tadi.. tgu la smpi cili masak & garing
- Masukkan 1 sudu garam + 2 sudu gula
- Asam jawa (hujung sudu) + belacan sikit = bancuh dgn air panas sikit je bg larut
- Tuang masuk kuali
- Masuk petai.. masak lagi...
- Agak2 kaler sambal dah cantik.. masuk udang..
- Kacau la sampai udang masak
Itu sahaja..
Masa masak.. kurang 20 minit..
Yang lamanya.. nak kopek petai :)
.
.
.
1 comment:
memang..nk kopek petai makan masa...jenuh
Post a Comment