Ni kan...
Sambil pejam mata pun boleh masak :))
Kalau dalam pantang..
Mak aku selalu masakkan ni..
Nak naikkan selera makan..
Bagi ada masam2 sket..
Kalau tidak... indoh mau tolen nasi campur lada hitam..
1- Goreng sebarang ikan laut - perap dulu dgn kunyit dan garam - ketepikan
(kalau ikan sungai tak sedap kot)
2- HIRIS - sebiji bawang besar, seulas bawang putih, seinci halia, serai 2 batang, 3-4 biji cili kering
3- Panaskan sikit minyak dalam kuali.
4- Masukkan semua yang dihiris tadi dalam kuali.. tunggu sampai wangi
5- Bancuh 1/3 sudu besar asam jawa adabi dengan secawan air
6- Bila bahan tumis dah wangi.. masukkan air asam jawa tadi
7- Masukkan 1/2 biji tomato hiris (sebiji pun boleh.. tp tadi aku nak guna 1/2 lg utk masak merah ayam)
8- Perasakan gula & garam
9- Masukkan ikan goreng tadi
10- Tunggu mendidih... dan siap
.Sambil pejam mata pun boleh masak :))
Kalau dalam pantang..
Mak aku selalu masakkan ni..
Nak naikkan selera makan..
Bagi ada masam2 sket..
Kalau tidak... indoh mau tolen nasi campur lada hitam..
1- Goreng sebarang ikan laut - perap dulu dgn kunyit dan garam - ketepikan
(kalau ikan sungai tak sedap kot)
2- HIRIS - sebiji bawang besar, seulas bawang putih, seinci halia, serai 2 batang, 3-4 biji cili kering
3- Panaskan sikit minyak dalam kuali.
4- Masukkan semua yang dihiris tadi dalam kuali.. tunggu sampai wangi
5- Bancuh 1/3 sudu besar asam jawa adabi dengan secawan air
6- Bila bahan tumis dah wangi.. masukkan air asam jawa tadi
7- Masukkan 1/2 biji tomato hiris (sebiji pun boleh.. tp tadi aku nak guna 1/2 lg utk masak merah ayam)
8- Perasakan gula & garam
9- Masukkan ikan goreng tadi
10- Tunggu mendidih... dan siap
.
.
.
2 comments:
Oh, mcm masak cuka / taucu ye kak.
aah sama..
aku mmg suka jenis yg hiris2 pastu lebuh sume dalam kuali.. cepat & sedap :)
Post a Comment