Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, February 4, 2015

Kota Kinabalu III - Part II Tamu Kota Belud

Plan asal..
2nd day nak pergi Labuan..
Tapi setelah dikaji-kaji..
Tak berbaloi dengan masa..
Maka kami ke Kota Belud..
Nak tgk Tamu Ahad Kota Belud


Tamu ni terletak di bawah lereng bukit..
Parking mmg cukup susah..
Aku lak dah pening pusing2..
Maka memilih untuk parking di atas..
Dekat dengan round about..
Jalan kaki ke Tamu..

Tamu yang aku pergi ni tamu biasa..
Tamu setiap Ahad...
Kalau betul kena waktunya..
Pergi TAMU BESAR...
Lebih meriah!!!



Tahun lepas Tamu Besar bulan Oktober..
Kalau Tamu Besar.. ada bermacam aktiviti selain dari jualan..
Ada pertunjukkan.. ada pertandingan ratu cantik..
Ada pameran.. Perarakan Kuda.. Sukan..

Kalau Tamu Ahad ni..
Lebih kurang cam pasar malam kat belah sini..
Cumanya Tamu ni bermula dari 6 pagi smpi tengah hari..

Kuih depa masak terus kat situ..
Ni kuih Penjaram..
Rasa cam cucur jawa tu kalau belah sini
Ada 2 perisa.. pandan atau gula melaka..
Wajib cuba kalau datang ke Kota Belud...
Memang sedap!!


Ni hasil2 berbudi kepada tanah ni..
Murah gila-gila-gila!!!
Tu sebeg besar tu..
Ada RM2.. RM3... RM1...


Kuih depa dah pack siap2 dalam plastik..
So, takde masalah lalat hinggap..
Lagipun.. kat Sabah ni susah jumpa lalat..

Seplastik tu RM1.00..
Dalam tu ada 4-5 ketul kuih..
Saiz besar lak tuh..


Ni ubat-ubatan tradisional..
Akar kayu... kulit kayu..
Ubat nak kurus pun ada :)



Mutiara kat sini tak banyak pilihan..
Harga pun mahal sket..
Lebih berbaloi beli kat Gaya Street kat KK..
Tapi dalam2 tu.. banyak gak aku ngn Hajah berabis kat sini..

Ada satu lagi benda murah kat sana..
Baju budak2..

Sawan akak sekejap!!



Kat Tamu ni ada banyak makanan sedap-sedap...
Banyak juga aku cuba makan..
Memang sedap..
Tapi tak ambik gambar..
Maklum laa tangan dah penuh makanan..

Ada satu tu rupa cam ketupat palas..
Tapi daunnya hijau..
Pastu ada tapai jagung..
Macam-macamlah lagi..
.
.
.


No comments: