Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, March 9, 2015

Jiwa Kacau edisi Perodua Axia



Musim meroyan aku sudah tiba kembali..
Selepas Che Merah cedera parah kiri kanan..
Aku mula mengintai madu Che Merah...

Kisahnya bermula dari aku kat Sabah..
Kat sana aku sewa Axia ni la..
Hari sampai tu aku isi RM50.00..

Round.. punya round.
Naik gunung.. turun gunung...
Pecut.. pelan..
Semua ada laa...

Meter dah tunjuk yang perjalanan aku 3 hari..
hampir 1000 km..

Magic nyer...

Minyak tetap tak habis2..
Masa aku pulang balik kereta..
Masih ada balance minyak 1 takuk..

Penjimatan yang sungguh mengiurkan..

Aku ni jenis tak pandang rupa.. kelas.. status apa bagai..
Yang penting.. save minyak :))



Namun..

Lepas cam aku dah buat keputusan...
Ada je yang cuba menggoyahkan aku..
Macam masa aku beli Saga la...

Antara persoalan-persoalan yang sering ditanya..
Meh aku jawab kat sini supaya takde yang tanya lagi..

1- Kenapa Axia?
Jimat minyak hoi!!!! 1 liter = 21.6 km..
MIJ ulang alik ke Slim River.. lebih kurang 40km..
Oleh itu kalau dia pakai Axia.. sehari 2 liter sahaja..
RM50.00 = lebih kurang 25 liter..
Lebih kurang 12 hari...
Dahsyatkan!!!

2- Apa nasib Che Merah
Bukan Che Merah yang dijual..
Tapi Wira Baju Hitam..
Tak kisah pun.. pasal kete tu pun dah umur 10 tahun..
Dah banyak masalah

3- Kenapa manual? Kang masuk bandar kan lenguh kaki...
Ini bukan masalah.. Selama ni pun aku mmg pakai kete manual..
Masuk bandar?!!
Yang haruk pakai Axia tu dah kenapa..
Saga kan ada :)

4- Kan Axia tu  kecik..
Anak aku 2 je..
Sorang dok tingkap kiri.. sorang dok tingkap kanan

5- Kenapa bukan Honda? Bukan Toyota?
Kalau kete2 yg tersebut di atas bulan2nya bawah RM200.00
Aku pun nak ;)

Kesimpulannya...

Order ke tidak?!!!
.
.
.

8 comments:

gebu's fairy tales said...

oder kak

Mimy Hamid said...

kak akwan sy beli axia montly 500 gak....

I want to lose weight said...

Dia ambik Axia Advanced ler tu..

Aku ambik yg paling cokia sekali.. Pilihan warna pun takde..

Axia Manual GL Metalic = 25K OTW
D/P = 10K (trade in Wira 6K)

Interest 3%

Pinjam 9 tahun

Bulan-bulan RM180.00 sahaja

Adikchiek said...

So sekarang ambik saga. Ke axia?

I want to lose weight said...

Ambik dua-dua..

Jual tora terbang ambik saga

Jual wira baju hitam ambik axia

fair & square laki bini pakai kereta baru

mohd azmi zainol said...
This comment has been removed by the author.
Adikchiek said...

Awak ambik axia yg paling cikang tu ...radio and speaker tu dah pasang sendiri ke? Klu dah pasang berapa kos nye? Selesa ke tempat duk pemandu ? Sebab tempat duduk type e nie tak leh adjust Mcam type g dan SE tu...

I want to lose weight said...

saya tak drive pun axia nih