Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, January 12, 2015

Tips - Bila anak menangis ke sekolah..

Saja guna gambar2 lama Khaleef..
Kita throw back sket..
Nak buh gambar Hasya..
Dia tak menangis pun hari ni..
Sikit pun tak kisah mami tak tunggu dia...


Tapi ini budak....
Masuk tadika tahun 2010..
Masa ni umur dia 3 tahun lebih..

2 minggu baq ang!!!

"MAMI.. JANGAN CHINGGAI!!!! *mami jangan tinggal

Sambil meraung-raung..

Lepas seminggu takde perubahan..
Mami hampir juga putus asa..
Dah nak berhentikan dia sekolah..

Luluh hati tau tengok dia meronta-ronta tak mau sekolah..


Nak pulak family2 tak bagi sokongan emosi..
Aki suh fikir balik..
Katanya Kalep kecik sangat lagi..

Mak aku pun sama..
Dok kata bentikan laaa..

Apak dia..

Aku tak igt dia kata apa..
Mungkin dia kata..

HADE AKU KESAH!!


Stress tau..
Duit dah habis beratus-ratus..
Bila bentikan tak boleh minta balik..
Siap yuran bulan November pun dah bayar..

Akhirnya mami dapat idea!!


Ni semak-samun ni..
Agak jauh dari sekolah dia..

Bila mami hantar dia pergi sekolah..
Mami akan parking kat bawah pokok celah semak samun ni..

Lepas tu aku bagitau dia..

PASAL KALEP NANGIS JE..
MAMI BUAT KEPUTUSAN TUNGGU KALEP DALAM KERETA..
SAMPAI KALEP BALIK SEKOLAH...
SINI REDUP.. SEBAB ADA POKOK..

Baru laa cerah sket muka dia..
Takde dah drama menggegar gate sekolah..


Jadinya hari-hari berikutnya gitu laa..

Bentikan kete bawah pokok..
Hantar dia g sekolah jalan kaki..
Kata kat dia mami tunggu dalam kereta..

Dia hilang je masuk kelas..
Terus aku melingkup pi keje cepat-cepat..

Tepat jam 1.00 tgh hari..
Aku park balik kereta di tempat yang sama..

Maka..
Dengan fikiran budak 3-4 tahun dia tu..
Dia sangat percaya yang mami nyer..
Tunggu dia dalam kereta bawah pokok..
Dan tidak lansung meninggalkan dia kat sekolah..

Lama kelamaan...
Dia dah tak kisah mami kat mana pun..
Sebab dia dah mula seronok sekolah..

Itu laa tip nyer ;)
.
.
.

2 comments:

Ika Zulaikha said...

Teringat kawan perempuan kalep masa tadika... siti ke namanya..hehe..

Mummy said...

hahaha...masa tgk kat fb xfaham pasal naper park kete bawah pokok...baca kat blog baru faham...mami sgt bijak...sel2 otak mami sedang berhubung