Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, August 31, 2016

Legoland Part 1 - Budget Legoland 3 hari 2 malam

Anak2 aku sebenarnya merempan nak ke Legoland ni dah lama..
Lama sangat... 4-5 tahun sudah..
Rasanya cam sejak Legoland ni muncul..

Bila aku buat kajian di internet..
Tak berbaloi nak pergi..
Sebabnya Hasya tak cukup tinggi..
Tinggi dia baru lepas 100 cm tahun ni..

So, kalau anak anda bawah 100 cm..
Lagi tak cukup 4 tahun...
Tahan sabar dulu nak ke Legoland..
Sebab tak banyak benda yang boleh dia main..

Nanti aku tulislah pasal tu..
Ni nak cerita bab budget dulu..



1- Cari tiket yang ada diskaun...

Ada 2 pilihan time aku pergi ni...
1 - tempah awal 7 hari dapat 20% off
2 - guna baucer TM Rewards dapat 30% off

Tentu jelah pilih yang 30% kan...

Aku ingatkan nak kena bawa bil apa bagai..
Tak payah pun..
Print je voucher dari laman web..
Present kat ticket counter..

Dapat laa diskaun 30%

Dewasa = rm180 x 2 = rm360
Kanak-kanak = rm145 x 2 = rm290

Tolak 30% = rm650.00 - rm195.00

Total = rm455.00


2- Hotel

Tentulah aku pilih melalui Agoda..
Apsal tak trivago?

Sebab aku ada account dengan Agoda..
Dan point aku banyak..

Apsal tak Hotel Legoland?
Lagi tak berbaloi sebabnya bayar mahal..
Siang tak duduk bilik pun..
Setakat nak tido malam..
Hotel biasa2 sudah..
Janji ada kolam renang..

Aku pilih Hotel Sentral sbb dah pernah menginap sini..

Family room = rm158 per night inc 16% tax x 2 malam

= rm316

tolak = 25000 point agoda = rm203.40

Total = rm112.60 untuk 2 malam



3- Tol + minyak

Tol dari Tg Malim - JB - Tg Malim = rm110.80

Minyak 3 kali isi x rm50 = rm150.00 (tak habis pun.. ada baki lebih kurang rm30)


Total = rm230.80



4- Makan

Yang ni agak banyak... over budget pulak tu..
Budget dalam rm300
Tapi melajak sampai rm380

Tengok badan laa kan... :))

Total = rm380.00


TOTAL KEMUSNAHAN = RM1178.40


Masih in budget lagi sebenarnya..
Sebab aku kumpul rm1.2k,,
Lagi tolak no.3 laki aku bayar sepenuhnya..
no. 4 pun laki aku juga...adalah sikit cam goreng pisang..
murtabak.. abc yg bini dia bayorkan :))

Maka, jumlah bersih yang mak habis sebenarnya dalam rm600 shj..

Ada lagi rm600.00

Bolehlah bawak ke next trip bulan November nanti..

Tak kisahlah..
Janji anak-anak aku happy to the max :D















2 comments:

Alida Ali said...

Mmg tak berapa berbaloi juga sebenarnya dgn harga mcm tu, aritu saya pergi pun sbb dpt tiket free hehehe..lagi berbaloi msk USS.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)