Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, August 17, 2016

Teknik-teknik Mendapatkan Penapis Air Dari Suami

Bukan nak ambik SPM je ada teknik ye..
Semua benda dalam dunia ni..
Kalau betul tekniknya..
Pasti mendapat!!

Namun,

Teknik yang akan diberi di bawah khas untuk suami saya..
Suami kamu..
Pakcik Sepol ke... Abang Ajemi ke.. Abe Rosman ke...
Mungkin kena adjust atau tambah atau tolak mana2 yang patut ;)


1- Sila kenal pasti motif kenapa perlu penapis air
Jawapan saja-saja. sebab jiran ada.. sebab trend terkini.. sebab duit melambak..
SILA TOLAK KETEPI..
KEMAM DALAM MULUT..

Cari alasan2 konkrit & padu
Untuk kesihatan..
Air rumah kita berkarat..
Nak galakkan anak2 minum air kosong..
Untuk kuruskan badan (logik meh?!!! bantai :D)


2- Kaji brand-brand yang ada di pasaran

Dalam kes kak Punjel ni..
Akak pilih 2 brand sahaja..
Sama ada Air Kokok.. atau pun Air KoJalan (nama sebenar dirahsiakan)

Jangan pilih banyak2 smpi 5-6 brand..
Selain ko akan pening sendirian..
Laki ko pun akan ikut pening..
Dan akan menghala kepada fed up..
Kesannya.. terus tak dapat


3- Tanya pendapat rakan-rakan FB dan Tag suami anda

Kadang2..
Sang suami ni tak suka kita bebel bercerita mengalahkan salesperson..
Biar dia pilih masa sendiri..
Bila dia nak baca...


4- Pastikan anda berpengetahuan aras tinggi dengan brand2 pilihan

Lepas dia dah baca..
Dah google apa bagai..
Mungkin dia akan tanya anda soalan..

Pastikan pengetahuan anda sama level dengan agen jualan..
Kiranya maklumat semua di hujung jari..

Akan ada soalan..
Apa beza air kokok dengan air kojalan?
Kenapa air kojalan gini?
Kenapa air kokok gitu?

Jangan jawab ENTAHLAH..
Ini menyebabkan si dia akan membuat kesimpulan..
Anda tidak serius!!
Mungkin juga anda sebenarnya tak mahu!!

5- Perhalusi perbezaan harga

Bab harga ni paling penting...
Sebab yang nak membayar nyer dia..
Jadi pastikan anda tahu jawapan..
Kenapa ni mahal?
Kenapa tu murah?


6- Perhalusi juga skema-skema pembayaran yang ditawarkan

Ada dua mode bayaran untuk penapis air ni..
Sama ada secara tunai
Atau secara hutang sewa beli

2-2 ada pro and con

Cash.. takkan terlarat nak keluarkan 4-5 K sekali harung..
Cukuplah aku murung seminggu sebab lump sum PTPTN dulu..

Sewa Beli...

Ikutkan lagi berbaloi kerana...

Ambik kaedah pembayaran 5 tahun

CASH
RM4XXX + Servis 2 tahun percuma anggaran rm6xx setahun
Tahun ketiga hingga kelima RM6xx setahun x 3

Maka selepas 5 tahun yang anda belanjakan ialah

RM4xxx + RM18xx (duit servis) - RM12xx (servis 2 tahun percuma)

HUTANG
RM120 x 36 bulan = rm4320
RM100 x 24 bulan = rm2400

TOLAK duit servis percuma selama 5 tahun x rm600

Mana lagi untung?!!


7- Apabila suami anda membuat pilihan, ITULAH DIA

Seminggu juga aku melobi itu ini itu ini..
MIJ diam je..

Namun, ada sekali dia whatsapp..
ICON lah

That's it...

Ko tak payah nak mengada-ngada nak yg lain..
Yang ni lagi best..
Yang dia pilih tu tak best..

HENTIKAN!!

Kemungkinan lansung tak dapat tu amat tinggi...


8- Akan ada tempoh sunyi

Selalunya selepas pilihan dibuat..
Suasana krik krik akan muncul..
Mainkan peranan anda..

Silalah hubungi sendiri agen2 yang berkaitan..
Buatlah temujanji ke hape..
Kesungguhan anda akan membuahkan hasil..


9- Bawa dia lihat actual product

Cam aku hari tu..
Aku bawa dia g NSK Rawang..
Sebab kat situ aku tau ada agen kokok.. ada agen kojalan..

Tapi dia tak hiraukan lansung kojalan..
Maka jalan jelah terus menghala ke kokok..
Diri sendiri tu jangan banyak hal..
Ikutkan je..

Pastu situkan ada Fusion Top dan Icon..
Cerita pasal 2 ni sudah...
Kalau ko pandai dari sales person tu..
Ko je cerita biar dia dan suami ko dengar sama-sama..

Aku buat camni tau..
Last2 sales person tu ajak aku wat part time weekend buat sale cuckoo..

Laki aku cakap apa tau...

DIA NIKAN... UBAT KURUS DIA JUAL PUN BANYAK LAKU
WALAUPUN DIA GEMUK!!

Okay SENTAP!!!

Tak payah.. lupakan soal2 sentap di saat-saat akhir ni..
Tak payah nak rosakkan keadaan yang bakal menjadi manis sebentar lagi..
Ko memang gemuk.. apa yg nak feeling tarik sangat :))


10- Jangan berlengah lagi

Bila suami anda kata OKAY!!

Jangan nak cakap pulak.. balik dululah fikir..
Tarik balik otak yg dah smpi lutut tu..
Buh balik kat tempat asal..

Perkara yang perlu anda buat..
Ajak dia duduk untuk sain kontrak..

Jauhkan perjalanan Kak Punjel nak dapat penapis air..

Alhamdulillah.. tadi dah pasang...

Anda bila lagi?!!!
hoye hoye ;)

.
.
.

No comments: