Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Saturday, November 1, 2014

Vietnam 2 Part I - Ada ada dengan Deuter Betnam

Jenuh tau nak membawa balik beg ni..
Pasalnya ia tak boleh dilipat-lipat..
Dan juga agak berat..

Kalau kome kirim saja..
Memang aku takkan belikan..
Ni sebab bisnes..
Aku tabahkan jiwa bawa balik 12 biji!!


Ni Deuter Eiger 50L...
Tali yang kat tengah tu.. boleh diketatkan..

Sebenarnya Deuter ni ada kilang kat Vietnam.
Lama dah kilangnya pindah ke situ dari German..
Sebabnya tenaga buruh di Vietnam lebih murah dari German..

Maka.. wpun ini Deuter ayam..
Tapi keserupaan dengan original..
Sangat mirip..


Menggunakan material kain tebal..
Tempat galas tebal dan selesa..
Ada klip utk badan dan klip tali ke badan..

Ada juga besi penyokong beg..
Ia mmg melengkung dalam beg tu..
Kalau korang rasa tak selesa..
Besi tersebut boleh dicabut..

Tapi bila buang besi..
Beg akan jadi lembik sebab dah takde supporter..


Besi ni terletak di luar beg..


Cara nak keluarkan besi ni..
Cabut dari belah atas..
Kemudian baru cabut yang bawah..

NAMUN.. PERINGATAN..

Mencabutnya mmg mudah..
Tapi kalau nak pasang balik memang SANGAT SUSAH!!

Silap2 tak boleh nak pasang dah..
Sebabnya besi ni mmg dicipta untuk dipakai secara melengkung..
Mengikut lengkungan badan manusia..

Itu yang jadi susah kalau nak dimasukkan balik..

So, sebelum cabut.. fikir panjang-panjang..


Di bahagian bawah beg...
Di belakang... ada zip kecik..
Dalam tu ada material water proof..

Tali yang pink dalam gambar tu..
Digunakan untuk ikat material tersebut...
Kalau tak suka..
Boleh dikeluarkan juga..



Kain waterproof tu tugasnya untuk elakkan beg dari basah kena hujan...

Sebenarnya ada Deuter Original yang dijual di Vietnam..

Dan jauh lebih murah dari Deuter ori kat KL..

Tapi aku tak buka order..
Pasalnya duit aku tak cukup..

Camne nak kena beg tu ori ke tidak?

Original Deuter menggunakan zip YKK..
Kemudian di bahagian dalam ada no. siri..
Pastu pembuatannya lebih kemas..

Aku ada gak beli sebiji utk Kalep..
Harap-harap tahan pakai sampai darjah 6 :)
..
.
.

No comments: