Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, May 29, 2013

Dalam hati ada kemahuan.. Tapi takde jalan...


Dulu-dulu.. masa aku kecik-kecik..
Dalam umur 10 - 15 tahun..
Aku rajin wat baju Barbie Doll..
Tak payah pakai2 pattern.. Aku gunting dah jahit je..

Bila ada anak pompuan..
Tetiba muncul balik feeling nak menjahit baju anak..

MALANGNYA..

Semua bakat seciput aku masa kecik tu dah hilang..


Dress yang kat atas ni..
Member aku masa kat MRSM buat untuk girl dia..
Dia ni dulu kat sekolah..
Ala2 stok kasar gak ler..
Tu sebab leh ngam dengan aku..

NAMUN..

Lihatlah dia skang sangat terer menjahit..
Baju anak2 dia elok lelaki.. elok pompuan..
Dia yang jahit..

Tambah point lagi..
Dia terer wat crochet..
Topi la.. kasut la.. doll la..

AKAK JELES HOKAY!!


Ni lak..
Member yang ada anak lebih kecik dari Hasya..
Pastu ada boboboi 3 orang..
Boleh ambik upah menjahit dress lagi..

Aku pernah sekali wat baju cam kat atas tu..
Resultnya..
Hazab kelautan longkang..

Dok tergantung kat tepi lampu tanpa ada sesapa boleh pakai..

Tetiba masa hari wat dress tu..
Angin bodo aku menyinggah..

Ukur pinggang hasya 20cm.. aku gunting kain pun 20cm..
Ukur dada 22cm.. aku gunting kain pun 22cm..
Pastu confident giler rasa betul sangat..
Dah siap jahit..
Kepala Hasya pun tak muat masuk..
Badan lagi laa..


Mak aku bagi cadangan suh berguru..
Tapi..
Berguru dengan profesional..
Tentu dia akan hangin dengan kelembapan aku ni..
Diibaratkan..
Sekapal dengan makcik2 yang datang PID..
Nak buat akaun Facebook..
Tapi komputer tak pernah pegang..

Nak kena cari tok guru yang ajar dari macamana nak pegang mouse..
Kalau aku ni..
Nak kena ajar daripada macamana nak jahit lurus..
Menjahit pun bengkang bengkok!!!

Pastu kena belajar baca pola..

Lepas beli mesin jahit hari tu..
Berkobar2 nak wat diapers stacker..
Siap gunting manila card..

Malangnya.. bila dah potong2..
Arahannya..
Sambung hujung A ke hujung B..
Terus aku blur tahap 3 malam tak tido..

Maka, peruk pola bersama kain dalam plestik Mydin..
Campak masuk stor..

Jangan syorkan aku belajar dengan makcik Rehan..
Aku dengan dia.. kalau dah berjumpa..
5 hari 5 malam kitaorg leh sembang non stop..
Confirm hancus kelas menjahit laa sangat tu :))

Apa-apa pun..
La ni aku dok hadap Pinterest..
Dok tercari2 benda yang paling mudah aku nak buat..
Harap2 raya ni dapat laa buat 1 benda untuk Hasya..
Dapat skirt bodo takde ropol2 tu pun jadi laa :)
.
.
.

4 comments:

umi alya said...

akak lagilah, langsung xde bakat menjahit

Adelina said...

niat tu ada....itu yg penting. Mesin pun dah bli. Takpe slow2.

leeja said...

Yup, buat skirt aja dulu. Bidang kain tu x yah potong, ukur labuh ja. Pas tu buh getah. Done.

leeja said...

Yup, buat skirt aja dulu. Bidang kain tu x yah potong, ukur labuh ja. Pas tu buh getah. Done.