Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Tuesday, June 3, 2014

JIWA KACAU - EPISOD TORA TERBANG "NO MORE"


Malam tadi aku tido..
Sampai termimpi-mimpi Tora Terbang ni tau..
Kejap aku mimpi pergi laut..
Tetiba nampak tora terbang lalu dalam laut..
Terjaga!!
Terus ingat balik... Tora Terbang DAH JUAL!!

Lepas tu tido balik..
Aku mimpi perompak..
Tiba-tiba Tora Terbang lalu lagi..

Huhuhuhu sedih pulak..

Semlm..  bila orang kedai tu kata nak dtg ambik..
Aku terus pi kemas..
Penuh korang... satu tong sampah kecik tu..
Macam2 khazanah ada..

Lepas dah kemas..
Aku start enjin..
On aircond... duduk berteleku dalam tu..
Nak hirup udara tora terbang buat kali terakhir..

Sejarahnya Tora Terbang ni..
Aku beli masa Pak Lah naikkan harga minyak tahun 2008..
Beli cash.. RM8000.00

Time tu orang sumer bersungut.. tumbuh sungut...
Merungut pasal minyak..
Aku steady hokay...
Honjah RM40.00 = Full Tank

Full Tank cc 660..
Bersamaan 2 kali pergi balik Tg Malim - Kuala Lumpur..
+ boleh ulang alik gi keje - rumah dalam seminggu
Baru laa habis RM40.00 itu..

Zaman tu.. aku tengah sibuk meniaga brooch..
Seminggu memang 2-3 kali turun KL..
Tak berkudis pun :)

Tup2... MIJ kena pindah ke Mambang di Awan...
Syukur sangat-sangat...
Sebab time tu mmg dah pakai 2 biji kereta..
Kalau tidak.. kan dah pening..
MIJ tentu kena bawa kereta Wira balik ke Mambang..
Abih tu.. takkan aku dok Tg Malim ni naik bas...

Wpun hanya 660...
Sebulan sekali dua..
Lepas juga Kancil tu sampai ke Mambang di Awan kat Kampar nun..
Terer tak terer nyer..
Wpun kelajuan maksimum yang boleh dicapai ialah 90km/j...
Itu pun jenuh bergegar stereng...

Tak pernah wat masalah..
Sikit-sikit tu biasa la..
Tukar timing belt... tukar drive shaft..
Padan laa dengan umur dia pun..
Kancil tahun 1997 tu...

Namun, masuk 2014...
Makin banyak masalah muncul..
Bermula dengan aircond rosak..
2 kali pulak tu... jahanam duit aku rm647.00...
Lepas tu cable plug rosak.. kena lagi rm250.00..
Lepas tu battery kong pulak..
Lagi air dalam radiator asyik kering... 2-3 hari kena isi air..
Pastu kalau bawak.. dari gear 1... terus kena masuk gear 3..
Tak boleh masuk gear 2.. keras..
Dah hantar tukar minyak gear.. servis.. tetap masalah yang sama..

Awal bulan Mei..
Muncul pulak masalah handbrake lekat..
Bila nak jalan.. kena tekan minyak kuat sket..
Baru lepas dari brek tu..

Kemuncaknya.. hari Isnin..
Aku tak boleh reverse kereta..
Masuk gear reverse boleh... tapi kete tak mengundur..
Tayar pusing.. mmg berasap laa tayar belakang..

Jammed terus gear kat posisi reverse..

*bab beli kereta baru nnt citer bila kereta dah smpi

Tapikan... lepas aku order kereta baru..
Dan jual Tora Terbang..
Petang Isnin tu mekanik kedai aku trade in tu dtg cek kereta..
Tetiba elok je dia boleh ke depan.. boleh kebelakang..

Goyang dah aku..
Nak jual ke tidak..

Tapi mak aku cakap..
Jangan mengada-ngada..

Aku pun bagi ucapan 2nd last pada dia..

"TAK PAYAH NAK TUNJUK MENYESAL.. DAH TERLAMBAT"

Cam ternampak-nampak lak aku Tora Terbang mengalirkan airmata dengan kata-kata aku tu..
Tapi apa nak buat..
Minyak jernih dah jadi minyak hitam...

Ucapan last aku..

"TERIMA KASIH SAYANG... BYE-BYE BABY"
.
.
.

6 comments:

Mimy Hamid said...

episod tora terbang dah takde..sy lak sedih tp kelakar hehe

Syikin said...

setiap kali baca akak nyer post memang senyum je sorang2..sedih pon versi kelakar gak

FARAH deeb said...

Kahkahkah.. tak tau nak sedih ke ketawa bace cite ni :P Jom Tambah Saham Akhirat yuk!

Min Aina Ila Aina said...

Akak memang setia!

Fara Dilot said...

hahahha.. hahahhaha kepiluan apekah ini.. hahahahha

I want to lose weight said...

Pilu weih.. smpi demam2 aku kerinduan