Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, January 2, 2013

TIPS - SOALAN TEMUDUGA PENOLONG PEGAWAI SISTEM MAKLUMAT f29


Nasib baik laa semalam aku orang ke-13..
So, ada laa sket2 tips yang boleh dikongsi..
Semalam i duduk depan pintu..
So, sapa je kuar dari bilik temuduga tu..
Kena benti jap, sambung temuduga dengan aku pulak..

Soalan biasa dari akak yang ramah tamah ni..

CAMNE, OK?

APA DEPA TANYA?

LAGI?

DAPAT JAWAB TAK?

Hehehehehehe... kepochi punya kakak tua.. (dalam hati depa)

Antara soalan penemuduga

Wajib = TERANGKAN MENGENAI DIRI ANDA DALAM BAHASA INGGERIS

Soalan Pengetahuan AM

1- Apa itu Perlembagaan
2- Apa itu Parlimen  (smlm aku kena tanya Bung Mokhtar dari mana dan siapa Speakier Parlimen terkini.. senang :)) )
3- Parlimen ada berapa dewan dan jelaskan
4- Ceritakan mengenai Institusi Beraja di Malaysia
5- Apa yang anda tahu mengenai Agong
6- Apa beza akta dan dasar
7- Apa yang anda tahu tentang GTP.. NKRA.. dan pelbagai shortform dalam Kerajaan Malaysia ni..
8- Apa fungsi MAMPU
9- Terangkan mengenai MOSTI (rasanya depa tukar2 agensi.. lain orang kena lain)
10- Kalau anda penjawat awam.. make sure Perintah Am... Pekeliling di hujung jari anda


Soalan Berkenaan BIDANG (cam aku kena ICT laa)

1- Rangkaian - segala mak nenek topologi, peralatan cam bridge, router.. etc
2- Database - jenis data.. keselamatan data.. (kalau ko kerek.. jawab je INI VENDOR YANG JAGA)
3- Antivirus - kelebihan, kekurangan, fungsi
4- Server - keselamatan... jenis2 antivirus.. ancaman server
5- Open Source - sila google untuk maklumat lanjut
6- Programming - semalam aku kena soalan numeric & php yg senang-senang
7- Apa job scope F29
8- Soalan favorite.. semalam 5-6 orang kena soalan ni..
    DALAM SEMINGGU INI, APAKAH BERITA BERKENAAN ICT YANG ANDA BACA DI
    AKHBAR?

Yang penting otak korang tu kena up to date dengan benda2 ICT ni.. nama pun memohon nak jadi pegawai IT... kalau kepala penuh dengan laporan Aset.. laporan retreat.. anak nak sekolah.. bila gaji ek.. terima laa nasib JAWAPAN SELAMAT cam akak semalam :)

Kalau tak tahu.. dan dah blank.. jawab sahaja

SAYA TIDAK PASTI

SAYA TIDAK TAHU

Jangan laa jawab cam bagus je..

Cth :

SAYA DAH BACA TADI, TAPI SAYA LUPA

Last sekali, mereka akan tanya

ADA TAK APA-APA AWAK NAK TANYA PADA KAMI

Ini adalah PELUANG!!

Ramai orang akan jawab - Tiada Soalan!!

Rugi anda.. sebab ini masanya dia nak tgk keberanian kita..
Tanya laa benda2 yang berada dalam ruang lingkup SPA dan bidang F29 itu..

Antara soalan yang boleh ditanya

1- Sekiranya saya diterima, berapa lama notis yang akan diberi oleh pihak SPA
2- Sekiranya saya mengandung dan hampir bersalin atau sakit kuat apabila tawaran tiba, adakah saya boleh menangguhkan penerimaan tawaran tersebut.
3- Berapa lama tempoh sah jawatan
4- Apakah kemahiran programming yang perlu saya mahir untuk jawatan ini

dan tanya laaa apa2 yang berkait..
depa suka je nak jawab..
kalau anda perasan.. masa ni laa depa sibuk tanda kat kertas..
atau tekan2 laptop depan depa tu..
bagi markah extra la kot.. :))
.
.
.

26 comments:

Ashikin Sauid said...
This comment has been removed by the author.
Ashikin Sauid said...

Assalam sis.. sy dpt i/view pptm jgk tp belum tahu bila.. terima kasih utk tips kt atas.So sis berjaya tak..?

I want to lose weight said...

F29 tu tak dapat..
sebab akak dah menjawat F41 secara kontrak

shaifudin said...

Ashikin bila interview?

I want to lose weight said...

mesti dpt interview 27hb..
akak pun kena panggil sekali lagi

shaifudin said...

Sy kena 26hb.sape yang masuk awal bley share soalan k.

aya said...

Sy 22hb...nebes sgt..huhu

shaifudin said...

SIAPA YANG PERGI INTERVIEW LEBIH AWAL TU KONGSI LA SOALAN2 YANG DITANYA TU

aya said...

Insyaallah. .diorg kata interview kt putrajaya lg susah compare ngn state..btol ke?

shaifudin said...

Kalau bernasib baik,panelnye kat putrajaya dato mahmood adam ex ksu kdn.

shaifudin said...

Pembetulan tan sri mahmood adam

I want to lose weight said...

sama je kat mana-mana pun..
yang penting mesti confident..
tak tau pun jawab dengan berhemah..

pengetahuan mesti up to date..

baca perintah Am..

mohd shamzari salleh said...

ada yang jual soalan temuduga kat blog2 tu..btul ker?

I want to lose weight said...

tak pasti sbb saya tak pernah beli

aya said...

Tan sri mahmood adam ni ok ke die?

aya said...

Perintah am? Owhh..nnti sy google n bce..

Shofian Osman said...

interview dkt putrajaya lg susah ker... omg, abis la harapan interview 22/5 ni hahahaha

shaifudin said...

Dah dua hari berlangsung temuduga,xde sape2 nak bagi soalan yang diorang tanya ke?

aya said...

Sy pon kt putrajaya 22hb..kol 2pm

shaifudin said...

Abis interview trus post soalan

Shofian Osman said...

sya interview pkul 10pagi aya.. myb saya otw balik terselisih dgn awak la hahaha... skg juz takot dgn soklan pengetahuan am/isu semasa.. mmg otak zero je ni.. kalo programming xlah takot sngat sbb mmg keja bidang tu.. pape pn.. cuak tu ttp ada hahaha

I want to lose weight said...

Start hari ni.. baca paper..

Nanti ada satu soalan

APA BERITA ICT YANG TERKINI KAMU BACA?

I want to lose weight said...

Akak tak pergi kot..
Penat..
Baru balik KK 26hb tu..
Kasut pun xde

Good Luck la untuk adik2 semua

Shofian Osman said...

juz nk share kpd yg akn interview.. xde langsung soklan bagai2 juz pengalaman kerja n job scope.. duduk pn xsmpat nk panas bontot sbb average juz 10minit.. got feeling the interview is juz bg cukup syarat

aya said...

Yup...same goes to me..masuk dlm bilik lame..tp just borak psl keje skg n exp kje je...rase diorg da ade org yg diorg nak..:(

I want to lose weight said...

akak malas pergi