Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, April 1, 2013

Khaleef & Hasya


Penatnya dengan bebudak demam ni..
Nak-nak Hasya..
Mami dia ni... nak pi kencing pun susah..
Apa lagi nak pi berak..
Hilang kejap pun tak boleh..
Pastu dia nak beriba panjang..
Kalau baring atas tilam..
Mami kena baring sama-sama dengan dia..
Dah tu tak boleh gerak pi mana-mana..

Hasya ni jarang sakit..
Tapi kalau sekali kena demam..
Memang makan berminggu baru baik..

Semlm.. memula tu cam malas je nak pi hospital..
Lama-lama.. pergi jugak..
Tak jadi pi KKB.. pi spital Slim River..

Sebelum pergi tu dah kasi Hasya makan ubat sesiap..
Sebab bila duduk lama dalam kereta..
Suhu badan dia akan cepat panas..

Sampai spital dalam kul 6.30 petang..
Terus masuk dekat Red Zone Emergency..
MA cek apa bagai.. pastu doktor pun datang cek..
Depa kata tak payah warded dulu..
Sebab bebudak demam ni lagi senang jaga kat umah..
Dari kat hospital..

Itu sangat tepat..
Bayi-bayi ni kalau masuk hospital..
Ada 2 kemungkinan je..
Sama ada tambah sihat..
Atau tambah sakit..
Tau jelah hospital ni penuh dengan penyakit...

So, doktor just naikkan dos ubat Hasya...
Mana yang makan 2.5ml.. jadi 6 ml..
Kecuali ubat batuk..

Uwaaa.... nak bagi 2.5ml pun sangat laa susahnya..
Ni pulak dah smpi 6ml..
Dah tu ada satu antibiotik ni.. dah laa pahit..
Pastu kena bagi makan 8ml..
Memang banyak keluar mulut dari masuk..

Khamis kena pi balik..
Ada check-up dengan pakar ENT..
Tu bape jam pulak berjanggut kat situ tak tau ler..

Khaleef pulak..
Demam dia dah 100% ok..
Cuma perut dia je masih belum OK lagi..
Maybe sebab masa demam dia takmo makan..
So, bila la ni dah boleh makan..
Dia cepat je nak termuntah balik..

Pening gak aku ni..
Sabtu ni dah nak pi Kota Kinabalu..
Bebudak ni pulak tak menentu lagi sihatnya..

Doa-doa laa semoga bebudak berdua ni..
Sihat secepat mungkin..

:)

No comments: