Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Tuesday, August 2, 2011

Kemeruduman Tahap Melampau...

Bukan hari-hari penuh camni..
Sejak puasa, nilah kali pertama..
Kalau tak.. 1oz pun seksa kemain..

Ikut hati nak je aku buka puasa..
Hasya minum EBM.. lepas minum dia bantai muntahkan balik..
Dah 3 hari berturut dia wat perangai camtu..
Tak sedap ler tuh...

Hari pertama 4 kali pam dpt 6.5oz..
Hari kedua paling kuciwa, dpt 4oz sahaja..
Hari ni cam mantop sket..
Pagi tadi dapat 1.5oz..
Tgh hari dapat 5oz.. :)

TAPIKAN...

Bersesuaian laaa dengan apa aku hambek semalam..
Air longan setengah jag..
Air soya 1 kotak..
Coklat 1 bar kecik tu..
Sup sawi satu periuk kecik..
Nasi 2 pinggan berbuka.. sepinggan sahur..
Air masak.. setiap sejam = 500 ml sepanjang malam..

Baru laa buleh mencapai 5oz tersebut..

Tak pedulik dah PDR ke hape..

Susah jugak puasa sambil menyusu ni..
Siang tak minum air.. so susu kurang..
Malam banyak minum air.. tp baby lak asyik nak ngempeng..

Inche Izman punya cadangan..
Bagi je FM.. aku pun ada terfikir gak..
Tapi tunggu dulu..
Selagi leh bertahan.. tahan ler lagi..
EBM ada la lagi takat utk 10-15 hari lepas lagi..
Kalau dah habis.. baru laa dipertimbangkan apa harus buat..
.
.
.

10 comments:

noradzlina.kamdani said...

mgkn kene tingkatkan pemakanan kot...

makcik rehan KJB said...

mencabarrrrr

Mama Zara said...

mama pun dah terasa ni...tp hasil perahan tak effect, hasil yg mlm2 tu terasa betul kurangnya. sbb mlm kita makan kan, so susu siang untuk diperah tu ada la...kuantiti pon cam biasa setakat ni, tp bila malam...kerap sungguh baby menyusu...tak puas gamaknya...smpai rasa kosong sekosongnya B ni :(

mungkin kalau hari cuti terus tak leh puasa since direct feeding lebih kerap...apa2 pon, masih cuba bertahan. badan pun lemah semacam (1st day)

semalam saya minum lebih dari 8 gelas air...makan nasik 2 pinggan jugak. alhamdulillah rasa ok sikit badan hari ni. tp production mlm nti tak tahu lah macamana.

Shima Md. Zahar said...

perghh sangat mencabar betulkan .. bertahan zel...makan jerk.. berat tu... caiyok..caiyok

Shima Md. Zahar said...

# berat dugaan tu...

I want to lose weight said...

Mama Zara - siang, sekali je dpt banyak masa lunch hour.. yg lain sumer hazaaabbb...

pagi tadi dpt 0.5oz je

nasib baik semlm ambik baby awal, so kat umah BS ada baki 9oz

Adwawa3 said...

Zel, jgn la give eh...chaiyookk...
go girl go...demi hasya :-)

wawa pun nyusu anak gak, bb boy 2 bulan lebih mmg direct feeding & kakak dia 2 tahun 6 bulan EBM...Alhamdulillah, posa pun still leh supply. Sahur air soya + kurma, berbuka pun make sure minum soya + kurma. Menu mkn nasi mmg akan ada milk booster e.g, kari (sbb ada halba), Ikan2...stim ke, kari ke, goreng ke...then sup ayam + lobak putih.

try la ek...wawa mkn cam biasa ja, tp ada milk booster in each meal...wish u all the best...

Nieza Ishak said...

FM pun nanti silap2 dia takmohhh ...

I want to lose weight said...

Wawa - skang pun mmg pastikan tiap kali makan ada milk booster...

Tapi dalam banyak2 tu.. halba paling tak tahan sekali.. wpun dah campur milo ke hape.. Bau halba tu keluar lepas tu..

Skang ni tengah makan alfalfa shaklee.. buleh ler tahan, tapi malam2 tido berpeluh2

I want to lose weight said...

Nieza - dia suka kot FM.. kalau nmpk kalep menyusu.. laju je dia pi hijack susu abang dia :)