Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, December 14, 2011

Sesi pencerahan.. Nikon d3100

Sapa yang terjengah kat FB malam tadi..
Tau dah kot baby baru join family aku :)

Akhirnya..
Setelah ditimbang tara..
Tolak tambah apa bagai..
Saya telah memilih Nikon D3100 untuk dibeli..

Aku beli kat Tg Malim ni jer..
Wpun setelah disurvey harga..
Kat KL nun boleh dapat jauh lebih murah..
Tapi aku memikirkan customer service yang lebih mantop..

Kalau beli kat sini..
Apa-apa hal.. aku terjah Vzoom tu jer..
Petang  ni pun dah janji dengan anak tokei tu..
Dia nak ajarkan camne nak pakai camera ni..
Sebab dia pun ada yang sama jugak..


Kenapa bukan Canon 1100D?

1- Aku dah setia dengan Canon agak lama.. 1st digital camera aku pun Canon.. Sampai ke la ni.. dah 3 kali menggunakan Canon sebagai compact camera. Memang puas hati.. So, kali ni nak berubah angin guna jenama lain pulak..

2- Dari segi design.. d3100 nmpk lebih profesional berbanding 1100d.. AKAK NEWBIE?!!! hape aku pedulik.. gaya mesti lebey.. wlu pun pegang DSLR masih cam pegang Powershot.. Tak reti lagi nak pegang satu tangan tampung lens.

3- Video d3100 lebih mantop dari 1100d. Boleh auto focus.. Untuk yg lembs sket bab2 gadget ni.. auto-auto ni sangat penting hokay :)

4- Pixel d3100 lebih tinggi dari 1100d. Wpun harga depa ni di pasaran adalah sama. Cumanya skang ni d3100 mahal sket sbb stok tarak di pasaran.

5- Lagi d3100 ada self cleaning sensor.. so, abuk2 leh dia bersihkan oleh camera itu sendiri :) Akak kan rajin sangatttttt orang nyer..

Lain-lain bab sensor.. ISO.. Noise... focus point... color depth..
Akak tak boleh laa sentuh di sini..
Kerana AKU PUN TAK PAHAM!!!


Namun, bagi yang berhajat memiliki Canon 1100D..
Exceli banyak jugak kelebihan Canon ni berbanding dengan Nikon ni..
Lebih ringan sket... Pastu 1100d ada built focus motor..
So, senang la nak tukar2 lense..
Yang Nikon ni.. mahal sket la lens nyer nanti..
Bab ni aku tak kisah.. sbb rasanya sampai ke sudah..
AKu takkan ada beli lens lain..

Lagi...
Canon 1100d ada 3 warna pilihan..
Lepas tu battery nyer lebih tahan lama dari Nikon..

Lain-lain feature.. cam lebih kurang je kot..
Masing2 ada 1 jer slot memory card..
Pastu slow max shutter speed..
Takde image stabilizer.. (camera cabuk aku tu ada taw)

Hehehe.. nak best2..
Ambik la Canon 7D ye tak Abg Chik?!!

P/S: Abg Chik adalah adik ipar i yang ada 7D.. ko mampoooo?!!!
.
.
.

11 comments:

Mimy Hamid said...

kak zel rege baper...mampu milik x

I want to lose weight said...

kat belah2 KL nun.. RM1.8K
akak beli kat sini 2K

kakngah said...

ok la.. xjauh beza. kang g KL, campo minyak, tol, jajan kalep.. sama gak harga tanjung..

-iLLa- said...

kak, ari tuh illa pakai canon d tuh..warna maroon...utk ila x best!!! bertukar balik pada nikon.amik..d3100 neh....dan upgrade lens saja.....~ just my opinion ~

I want to lose weight said...

2-2 ada pro and con

I want to lose weight said...

betui Kak Ngah..
aku malas nak pi KL..
pastu kalau rosak ke hape..
mana aku nak cari depa balik..

Nazariah said...

Kak Zel, sy pun baru berjinak2 dgn dslr ni...sy beli Nikon D5000...kalo yg ISO tu kalau siang akak boleh set ke 200 atau 400, mlm pulak 1000...yg lain2 tu msh belajar...hihi..

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Bila laaa teman nak beli satu nie... angan2 nak amik macam acik... leh le pijam2 lens tu....

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Kat Tanjong Malim berapa harga 7D?
Tabung Nuffnang teman tak cukup budget lagi nie... huhuhuhuhu.... bila laaa agaknya tabung Nuffnang utk camera tu penuh...

I want to lose weight said...

7D tak payah la.. utk unpro cam kita ni.. dah laa berat.. besar gabang..

abg ngah ambik 1100d pun dah ok..

dah boleh tukar2 lens jugak..

Arifah said...

Nanti gambar2 kak zel ambik mesti cun2..:)