Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, December 7, 2011

Tegarkah aku bersama Cloth Diaper?

Ramai yang tanya..

Jawapannya tidak :)

Selagi harimau m2u masih mengaum..
Selagi tu laa tak tegar kot..

Aku pakai ikut suka je..
Yang pasti.. malam mesti pakai DD..

1- Tak koser nak bangun tengah2 malam tukar CD..

2- Hasya tido mengiring (menenen)...
kadang2 leaking sbb kencing kuar ikut getah sebelum sempat meresap.

3- Time wajib Hasya berak adalah antara 6.00 pagi - 8.00 pagi..
Maka, dah ada jalan mudah, buat apa nak susah payah ye tak?!!

Tapi, dapat laa juga menjimat dalam 1-2 keping DD sehari..
Selalunya kalau dia memerut awal jam 6,30 pagi..
Lepas cebuk tu aku tak bagi pakai DD dah..
Pakai CD jer smpi laa waktu dia mandi jam 8.00 pagi..

Mandi petang pun gitu..
Pakai la CD smpi malam nak tido..
Baru ganti pakai DD..

Jadi laaaa tu..
Menjimat gakkan..

Tapi, baru2 ni MIJ kompelin..
Apsal bil air sampai rm18.00 +..
Selama ni dalam rm6...paling dahsyat pun rm10.00..

Ni CD laaa punya pasal..
Aku selalu jer letak CD dalam singki bilik air..
Nak bilas laa konon..
Buka air.. pastu g mengangkang tengok TV..
Tau2 dah sejam air terbuang begitu sahaja :))

Untuk yang tidak tahu..

CD - cloth diaper @ lampin moden yang boleh dibasuh dan ulang pakai
DD - dispose diaper.. drypers, mamy poko.. pet pet.. pampers.. etc
.
.
.

6 comments:

Mimy Hamid said...

patutkah sy pakai CD kak...rasa macm malas la

I want to lose weight said...

kalau malas tak payah gatai nak beli..

membazir jer.. nak jual balik bukan senang ;)

amal said...

huuu saya nak try pakaikan cd untuk baby nanti. risau jugak kalo malas. tapi insyaallah, nak cuba jugak. moga2 berjaya. tak fully cd pon takpe kan? asal dapat save duit bli dd tu ehehe

aimaniman said...

salam kenal dan dofollow sini

yuppp akak x pakai cd lagi sbb anak akak memang habis bocor, bukan takat baju abis tilam bantal, so akak pakai dd je sbb bio la duit abis sikit x perabis tenaga nak menjemur tilam time ujan2 nieh...

ibh said...

Manis seyuman hasya..Cumei ja..

adelina said...

kalu nak pakai cd mai beli kat saya. Alaa, akupun zel. bukan pemakai cd tegar walaupun aku jual cd. Malam sure dd (malas bangun). Keluar soping, balik kampung...DD. Tui la, ikut suka kita la, kita yang nak cuci lampin kan? jimat tang dd tapi bazir kat air pula. Tapi anak aku lebih suka cd sebab cute.