Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, March 26, 2014

Medan Part IV - Hotel Grand Sakura, Medan

Aku booking hotel  ni melalui agoda.com..
Aku pilih pasal hotel ni ada good review..
Yang penting lokasinya..
Dalam bandar Medan..
Tapi takde tengah-tengah sangat..

Cam Hotel Madani...
Betul2 depan Masjid Raya..
Dekat gila dengan jalan sibuk..

Kat Indonesia ni..
Sama gak cam Saigon.. cam Phnom Penh..
Pon!! Pon!! Pon!!!

Kalau kita driver M'sia ni kadang2 sebulan sekali pun payah nak tekan hon..
Tak tau pun kekadang hon tu berfungsi ke tidak lagi..
Tapi.. kat sana..
Tangan tu kat hon sesaja..

Oleh itu..
Amat penting memilih hotel yang jauh sket dari kesesakkan jalan besar...



Staff hotelnya friendly..
Wpun takde welcoming snack ke hape..
Kat sanakan ada budaya BERI TIP..
Sayang nyer masa baru2 sampai Medan..
Dalam purse aku ada paling kecik Rp 100000..
Masa tu tak tau lagi yg duit M'sia boleh guna..
Tak dapat laa nak bagi tip :)

Tapi staff nyer masih senyum jer..


Sebenarnya aku booked bilik superior..
Lebih kurang lepas tambah tax..
Dalam RM100 untuk 1 malam..
Aku booked 2 bilik untuk 2 malam..

Bila sampai.. bilik superior sumer dah habis..
So, hotel upgrade ke bilik deluxe FOC..
Dapat laa bilik luas betul..
Almari pun besar..
Bilik air pun besar..

Katil pun besar..
Cukup laa untuk aku ngn Hasya sekatil..
Khaleef dengan papa dia sekatil..

Ada wifi dalam bilik..
Tapi kalau jauh sangat dari pintu bilik..
Connection asyik lost je..

Yang tak bestnya..
Lampu dalam bilik nyer suram sangat..
Dah bukak semua lampu pun masih tak cukup terang..


Dalam semua OK tu..
Satu hal je buat slek..
Dari aku nak bagi 4 bintang..
Terus jadi 2 bintang..

Malam last tu..
Aku ngn MIJ turun bawah ke cafe..
Igt nak supper sambil tengok live band..
Kitaorang turun dalam pukul 10.00 malam..
Sampai jam 11.30 malam.. masih tak dapat makanan yang diorder..
Air pun takde.. makanan jauh sekali..
Waiter datang tanya sampai 2 kali..

Yang peliknya..
Order orang lain ok jer..
Order kitaorang je yang dia tak buat..

Last2 aku ajak MIJ balik bilik..
Aku cakap takpe laa..
Mungkin depa igt kita takde duit nak bayar kot..
Kena lak time tu Hasya dah start meragam..

Sekali tu MIJ pi dekat bar counter..
Dia panggil ketua waiter malam tu..
Dan... DIA NAIK ANGIN!!!

MIJ.. seriyes aku cakap..
Kalau dia naik angin.. hantu pun takut ngn dia..
Waiter tu terhangguk-hangguk minta maaf..
Alasan dia waiter yg ambik order tadi dah habis shift..
Dia tak hantar ke kitchen..

Mangkaq betui!!

Dia janji jap lagi dia hantar ke bilik..

Hilang selera dah aku!!
Ngan laki aku dah moody camtu..
So, baik masuk bilik dah tido..
.
.
.

1 comment:

Nota Cikgu Anum said...

Sy pun pernah tdo cni. Dek x bwk iron so mntk dorang ironkn. Tudung dlm 4 lai. Bj 2 psg. Berjanggut tunggu smpai ttdo. Smpai2 jer tgk tudung dh cantik hang. Baju pun. Tnye dia bp dia kate dlm rm +-6 kot. Ms kita org kira ikut list dlm bilik kne dlm rm20 ke atas la. Lps bwk msuk bilik br perasan satu pun x di iron nya. Just sangkut jer. Terbakaq iols