Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, August 6, 2012

Janji sedaplah sangat...




Ni ler cistat yang menjadi kejian ramai semalam :))

Tokei cictat smpi  kejang perut gelak..
Tak padan dah dekat nak sampai hari..

Sebenarnya..
Kelazatan cistat Tg Kling laa membuatkan aku
teringin nak makan cistat lagi..
Nak suh dia buat.. tak sampai hati..

Kelopak luar tu..
Kali ketiga baru menjadi tau..

Kali pertama..
Aku gentel dah laa tebal2..
Pastu suhu 180 darjah celcius + 20 minit..
Aku pi tido balik lepas sahur...

Bangun2 tido tengok dah rupa cekodok pun ada..

Kali kedua..
Tebal jugak..
Smpi takde ruang nak bubuh filling sama cheese..

Takpe.. tak mengalah gak lagi..

Kali ketiga.. baru dapat sarung yang cantik..

Pastu tiba masa membuat inti dalam..

Mula2 aku terus kaut filling blueberry tu masuk piping..
Nampak keras je..
Aku google.. rupanya kena buh air panas sket..
Ah, MALAS!!

Aku picitkan jugak masuk sarung..
Seketul2 masuk..

Pastu nak process cheese pulak..
Ikut resepi kena tunggu 30 minit selepas kuar peti ais..

TAKDE MASA LAA..

Aku biar dalam 10 minit..
Terus putar dengan gula dan telur..
Cam jadi je.. i suke.. i suke..

Lepas tu masuk dalam piping..
Terus picit..
Tak sampai 20 biji pun lagi yang berisi cheese..
Tetiba cheese dah mula mengental..

Last2 aku isi pakai sudu je..
Dengan harapan nanti bila bakar..
Cheese tu akan cair dan jadi elok cam cheese2 orang lain..

Rupanya..

Camtu ko tenyeh.. camtu laa kuar balik..

Amboi.. panjang nyer citer cheese tart yang tak seberapa tu..

Namun, malam tadi lepas berbuka aku makan sebiji..

SEDAP!!!

Sarung pun rapuh elok je tak keras..

Kalep yang mula2 kata tak sedap.. tgk aku makan ngap.. ngap..
Dia pun join sama..
Tak abih2 puji.. SEDAP LAA MAMI..

DAH-DAH.. KO MAKAN 4 KETUL SUDAH..

Tu laa.. sapa suh awal2 tadi menghina kuih mami dengan lari masuk dalam almari..
Kan mami dah sentap lebih..

Namun, sentap jugak..

MIJ takmo makan..

Katanya..

NANTI PAPA SAKIT PERUT!!
.
.
.

4 comments:

noradzlina.kamdani said...

kejamnya papa..xmo ke support isteri.

AIN NAZRI said...

wah gigih kak.. seb baek sedap.. tetiba aku plak teringin nak makan..

ibh_sue said...

Ok la tu...Menjadi juga..Haku sampai la ni x berani buat lg..Takut tak menjadi...Makan aku pandai la..

mia-ina said...

at least ada juga usaha akak buat kan?para suami, hargailah isteri..kesian isteri..