Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, September 24, 2012

Edisi Jiwa Kacau - KFC, BHP Tg Malim


Kebiasaan mak-mak rural area nih..
Tak masak lunch..
Pastu malas berlengit ketiak kat kedai mamak..
Maka, KFC ler paling senang nak kasi anak  umur 6 tahun makan tengahari..

Jangan speku aku hari2 bawak Kalep makan KFC lak..
Dua tiga minggu ada laa sekali bawak..
Lebih2 hari gaji cam hari ini..

Sampai KFC lebih kurang 12.30 tgh hari..
Saja awal supaya tak bergenut dengan org kuar lunch kul 1..
Suasana biasa jer..
Ada student tiga empat meja tgh makan.. sembang.. wifi..

Kalep pilih meja dekat dengan TV..
Nak tengok bola katanya..
Sambil makan tu..
Tau jelah mulut Kalep..
Pot Pet Pot Pet..
Ada je nak citer..
Biasa laaa.. bebudak tadika baru balik sekolah..

Mula2 cerita pagi tadi baca Iqra'
Pastu sambung waktu rehat dia makan roti canai kuah kari..
Pastu lepas rehat belajar Matematik..
Dekat2 nak balik belajar buat ayat..

Suara dia cam nak bagi manager KFC yg tengah kira duit dalam bilik tu dengar sekali..
Tapi bagi aku itu biasa..
Budak2 umur baya dia memang normal bercerita dengan suara kuat penuh excited walaupun hanya menyampaikan cerita biasa-biasa je..

Tiba2 seorang gadis yang aku syak student IPT mendengus mendesah..
Meja betul2 mengadap meja aku ngn Kalep..
Muka kelat semacam..
Depan dia ada buku tebal..
Ada i-pod ke.. mp3 player ke.. tak tau laa mende..
Berkerut2 macam tengah menghafal..
Dan membuat muka tenuk seolah2 suara Kalep mengganggu kosentrasi dia yang amat..

Mungkin perasaan aku je macam dia tak senang dengan Kalep..
Tapi.. kalau dah situ anak aku je membising..
Tentu laa tekaan aku sangat tepat...

Tapikan.. bukan ke bebudak U berdekatan ni baru 1-2 minggu bukak sem baru ke?
Apsal ko study maut sangat cam esok ada final paper?
Ke dia budak program lain cam DPLI ke? KPLI ke?
Ke buku tu cover je.. sedangkan ko tengah frust kena tinggal dengan boyfren?

Tak kisah laaa ko study ke hape..
Menghafal ke.. mencapup ke...

Tapi..

Wahai budak U yang bijak bistari pandai laksana sang kancil menipu sang buaya..

Pernah tak ko dengar nama satu tempat ni..
Tempat ni paling afdhol untuk study..
Sunyi sepi.. takde kanak2 bising merampus..



Nama tempat tu.. PERPUSTAKAAN!!
.
.
.

3 comments:

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

hahaha... itu ke kisahnya...

zatie_izzati said...

penah skali tu kat playground Jusco.. biase la budak2.. main x menjerit mmg x sah.. ade 2 org bangsa yang jenis x mandi pagi tu tgh discussion buat isyarat soh anak sy diam.. sy ckp "ade peraturan xleh bising ke kat sini?" trus diam mangkok 2 ekor tu

I want to lose weight said...

Tulah.. depa ni ikut jiwa sendiri je.. tak tau jiwa kita ni jenis rebel tanpa sempadan :))