Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, October 17, 2012

Vietnam Part X - Saat mendebarkan...


Melompat sket citer..
Ada lagi bab2 shopping kat Betnam..
Tapi aku terus nak citer bab balik..

Ok, kalau ada beg banyak seperti gambar di atas..
Saat nak balik ke Malaysia adalah sangat mendebarkan..
Sangat.. sangat.. sangat...

Tip.. kalau korang kali pertama g sana..

Kata laa korang  beli luggage 100kg..
Sila laaa timbang dah bawak balik 95kg sahaja..
Lagi 5 kg tu reserved laa mana terlebih mana terkurang..

Sangat menakutkan hokay!!!


1kg terlebih, jumlah mesti dibayar ialah USD18..
Convert duit Malaysia bersamaan RM55.00 sekilo..

SANGGUP?!!!

Kalau tak sanggup..
Sila laa beli berpada-pada dengan luggage yang telah dibeli awal :)

Nak senang.. bawak penimbang digital yg kecik tu..
Lepas balik shopping, terus timbang sebelum meneruskan shopping lagi..

Kalau tak.. sila contohi tindakan MR dan Ezey..
Meninggalkan barangan berpuluh kilo di Betnam..
Pada kat airport korang kena campak barang2 tu masuk tong sampah..

Kalau ada rezeki.. next time boleh ambik barang2 tuh..


Nampak tak bilik 2 pintu belakang Hajah Norlia tu..
Itu bilik paling menakutkan..
Bilik PAU YIK MUN :))

Kalau tak paham.. boleh PM aku tanya..

Ezey mmg ada citer dah pasal ni..
Tapi kami mmg harap2 laa tak kena..
Namun, malang itu tidak berbau..
Mangsa.. ialah Makcik Rehan..

Kriteria pilihan? RANDOMLY SELECTED!!

Lebih kurang pada pengamatan aku.. ciri-ciri pilihan..
Group perempuan semua..
Tak pun perempuan yg travel sorang-sorang..
Luggage yang suspicious..
Tak payah laa korang nak kunci.. wrap sangat beg tu..

Kalau boleh elakkan lalu situ.. takpe pusing jauh nak check in..

Tapi ni semua bergantung pada nasib laaa..

Nasib baik Makcik Rehan..

Kalau aku ngn mak aku atau salah sorang yang kena?!!

Kami ni dah laaa pertama kali ke sana..

Tips seterusnya..

Time nak balik Malaysia..
Sila kosongkan purse..
Tinggalkan dalam RM30-RM40...
Atau USD10 - USD20..

Yang lain-lain SOROK!!
Sorok laa kat mana-mana patut..
Dalam bra ke.. dalam spender ke..
Janji tak nampak duit banyak tersebut..

Faham dahkan apa maksud aku..
Nak cerita jelas-jelas tak boleh..
Maklum laa ini melibatkan negara lain..
Kang tak pasal-pasal..

Paham2 laa kalau dah kata PAU YIK MUN tu :))

Lagi satu.. tak payah laa nak stylo sangat..
Pakai handbag designer..
Usung DSLR kat leher..
Baju vogeh2 cam nak wat runaway..

Itu dah kira cam menyerah diri untuk menjadi insan terpilih..

Ok.. ni part kat sana..

Next time aku citer lak bila tiba Malaysia..
Tak tamat lagi..
Ada lagi nak kena hadap.. :))
.
.
.

8 comments:

meera said...

Tuk apa kena pau lak? Klau xde kesalahan pun kena gak ker? Kira nasib lah ni ya kak zel..

Aiza Haris said...

waaaaa... iskkk3... takott gakk ehh... suka suki nak pau2 penampauu.....adehh

Suliana Sulaiman said...

kena pau kah..share please..mana la tau kan

Mrs Nazar said...

hahaha..kelakar la kak zel bab pau yik mun tu...

org tg malim paham joke tu.. pau mengepau! haha.. ada betul gak tip2akak tu ...yer..

kita blakon jadi org miskin walaupun sememang nya memang miskin kan...baru x kena pau!! mahal giler harga for xtra luggage

elan edora said...

salam..apa pau yik mun tu...kat tg malim adalaa..

elan edora said...

apa pau yik mun..kat tg malim ade la..he he

elan edora said...

salam..brp ya kos hotel n flight ke sana?

I want to lose weight said...

Kos ke vietnam.. yang wajib lebih kurang RM180 (TAX AIR ASIA)

pastu yg selebihnya tgk laa bape hinggit tiket yg dapat beli..

Hotel.. sana murah2 je..
tapi selesa