Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Friday, February 4, 2011

Masih lagi...

Hasya masih menyusu badan..
Mami dia masih lagi mengepam susu..
Mula berdebar-debar sbb mgu depan mami akan mula keje..

Kat pejabat.. mmg takde tempat nak pam-pam..
Kecuali dok menyorok dalam toilet..
Lagi tkde tempat nak simpan susu..

Tkpe.. tu kang tgu ler time dah keje apa jadi..

Dedulu.. 2oz utk 2-2 belah nenen..
Skang sudah ada peningkatan..
2.5oz utk sebelah sahaja..

Kalau bernasib baik... sebelah lagi boleh menyumbang gak smpi 1.5oz..
So, simpanan skang dalam 5-6 oz utk 1 hari..
Malam skang Hasya jarang pakai susu simpan..
Kadang2 je.. kalau siang dia banyak tido..
So, malam dia ada banyak masa untuk mengamuk yg bukan-bukan..
Masa ni laa susu simpanan digunakan..
Sbb sumpah aku tak larat wei nak layan klu tiba time baran dia..
Cam nak barai puting aku dia kerokoh..

La ni masih mengamalkan minum air longan..
Pastu mengepam sebelah.. dan sebelah lagi Hasya hisap..
Baru susu pam mencurah-curah..

Selalunya aku tak pam kedua-dua belah..
Sebab takut nanti aku dah abih pam 2-2..
Tetiba Hasya bangun tido kelaparan yang amat..
Susu lak kuar slow..
Harus dia mengamuk smpi merah padam..

So, sebelah lagi selalunya aku pam selepas dia selesai menyusu..

Ke.. teori aku ni salah?
.
.
.

7 comments:

Wanita Mutalib said...

kak zel,
minum air longan yang tin tu boleh ker?
ke kena buat sendiri?

I want to lose weight said...

Beli kat kat kedai ubat cina..
Murah je.. sekilo dalam rm12.00

Sekilo tu.. leh laa masak dalam 30 kali..

Tapi tak leh minum bebanyak sangat.. Nanti cerry berry

Wanita Mutalib said...

baby takde cerry the berry ye kak?

sity29 said...

zel...boleh je ko pam pas baby nyusu.. satu lagi cara.. ko pam sebelah sambil nyusu sebelah.. kalau nak ajar susu kuar serentak.. ko kene pam dua dua belah skali.. nanti let down dua dua kuar saing.. banyak nanti.. kalau slalu pam and slalu kasi baby isap.. nanti makin lama makin banyak :) minum air logan pun aku penah try dulu.. lagi satu minum horlicks :) takde la ko boring asyik minum logan.. hhehehe
gud luck ek!!

ps: aku pun meneruskan peladangan eheheh mengepam dah menjadi karier baru aku..
oh lupa.. kalau opis ko takde peti ais.. ko beli ais kering .. simpan susu ngan ais kering.. ko google "reusable ice packs" .. aku kat opis pun simpan pakai ice packs ni je.. letak lam bag simpan susu.. kawan aku letak lam bekas coleman je :)

I want to lose weight said...

TQ sity..

Skang ni mmg wat Hasya isap sebelah.. sebelah lagi pam..

Tapi nak kena betul2 wat balancing.. kalau tak kang jatuh hasya dari bantal :)

Horlick minum gak.. wpun tak lalu sbb bau tak sedap..

Skang ni nak cuba horlick campur dengan oat.. org kata nanti susu lebih pekat dan baby cepat kenyang..

Skang ni ngempeng 1 jam pun lum tentu baby kenyang.. nak kena top-up lak susu perah dalam 2-3 oz

cikbedahlaser said...

woooo excited baca cite k.zel pam2 ni... good luck kak.. dh smkin byk susu tu.. go go go... good luck

Adwawa3 said...

Salam,

Sll baca dok dendiam ja, tp bl psl BF ni gatal tgn nk taip.hehe...
Better buat cam Sity29 cadangkan tu,cari ice pack n cooler bag. Wawa kat opis wat camtu jgk...

pam 2@3 kali kat opis then simpan dlm cooler bag. Wawa ada 3 ketul icepack brand MLO yg tahan nearly 12hours, sempat la blk umah simpan dlm fridge bl dh blk keje tu...

psl tempat pam, Zel leh check kat susuibu.com camne ibu2 lain pam susu. Ramai gk yg xde mothers room n pam kat tempat keje sdr...blh tgk experience dieorg. Cam wawa alhamdulillah, leh pam kat surau (ekceli blk fail..haha)

All the best Zel, teruskan BF hasya k...