Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, February 9, 2011

Nak menunjuk..

Sikit lagi nak penuh botol tu...
Hat ni hasil tenusu kul 4.05 pagi tadi..
Sebelah je pam.. sebelah lagi Hasya nak pakai segera..
So, takleh pam sekali.. takut nanti tak cukup..
Tuan punya susu naik angin..

Hehehehe.. kat sini laa nak menunjuk pun kan..
Kalau setakat snap gambor pastu tgk sorang2..
Tu nama dia syok sendiri..
Tapi... pe-pe pun syok laa..
Tengok susu makin lama makin banyak..

Watpe wat stok beku banyak-banyak?..
Aku pun belum tahu motif..
Sebab bukan aku keje pun skang ni..
Kalau pergi pun.. limit 4 hours only..
Selagi kome tak bayar gaji ler..
Selagi tu ler..
.
.
.

9 comments:

Mieja@Amiizaa2001 said...

Yeahhhhhh....aku happy tengok susu ko zel:) alhamdullilah....ko berjaya!!!! Bangganya aku :):)

Buat jerk stok byk2, tak pakai lain cerita, mana taou ada rezeki kerja kat tempat lain ko tak payah nak pening kepala, stok sentiasa cukup:):)

Caiyo caiyok zel....aku tumpang gembira.

MaMa aDaMaQiL said...

susah payah k.lang dh mule nmpkk' hasil..tulah xrugi kalo kite rajin pump even dpt ckit pn..lame2 jd bukit gak..hehehe..cayok2..k.lang pembakar semangat arah la ;)

My Family said...

Suka nak kongsi info from my Nursing Pit Stop ..sgt2 berguna, sbb wafiy sampai sekarang bf, dan susu semakin byk...


pengeluaran susu bergantung kpd supply-demand.semakin kerap breast dikosongkan semakin byk susu dpt dihasilkan. jenis pam manual atau elektrik, sbnrnya tidak mempengaruhi hasil pengeluaran susu sbb ada ibu-ibu yg lbh selesa perah pakai tgn dan mengatakan pakai tgn dpt lbh byk.

puan telah pun melepasi fasa penyusuan eksklusif selama 6 bulan dgn menggunakan pam manual ini bermakna puan bole meneruskannya dgn pam tersebut utk fasa seterusnya di mana bayi puan telah pun diperkenalkan dgn makanan tambahan.

sekiranya puan mendapati demand susu anak puan masih sama dgn demand masa dia belum mkn, cuba puan tambahkan sesi makan dia kpd 3x sehari.mungkin tidak perlu bg bubur utk ketiga-tiga sesi, mungkin puan bole bg buah-buahan utk slh satu sesi.

apabila bayi telah makan, mmg susu ibu akan berkurang sbb demand dia pun dah berkurang. ini tidak menjadi masalah, asalkan ia cukup utk anak puan.apa yg penting, puan kena pastikan perah-sampai breast kosong. bayi minum-sampai breast kosong...sbb dia dah mkn, mungkin dia x mengosongkan breast sepenuhnya. jd dicadangkan puan offer breast yg sama, 2-3x bg memastikan breast betul2 kosong, baru offer yg sblh lg.

utk makanan penambah susu, bergantung kpd individu, puan kena cuba semua dan tgk mana yg serasi dgn puan dan selamat utk bayi sbb ada bayi yg apabila ibunya minum nursing tea, bayi akan jd kembung.

selamat mencuba!

My Family said...

dan ini...

Bagi ibu bekerjaya utk maintainkan milk supply adalah cabaran yang besar. Rule of thumb:

1-Puan kena makan makanan yg berkhasiat
2-Puan kena makan bila rasa lapar hattan 2 jam sekali
3-Puan kena minum bila rasa dahaga hatta 2 jam sekali

dan yg paling utama
4-Puan kena pastikan yang puan memerah+menyusu bayi at least 8x dlm masa 24jam. Puan juga kena pastikan yg 8x tu breast betul2 kosong, jika cukup 8x atau lbh menyusu+memerah, tp breast tidak kosong dgn betul, maka bdn akan dpt signal puan tidak memerlukan susu yg byk. jd bdn produce sikit mengikut kuantiti susu yg diremove dr breast, bkn total kapasiti breast.

Jika dlm satu sesi perahan katakan dlm 15 min, puan rasa breast masih berat, berhenti dlm 10 min, dan sambung blk memerah dlm 10 min. ini bg memastikan yang breast puan betul2 kosong.

Mama Zara said...

syoknyaaa tengok, btw mama pon ada entry pasal EBM ni: http://familymoza.blogspot.com/2011/01/demi-zaquan.html

now pakai double manual pump, hasilnya syokkkk ja tengok, mencurah2... bila dah kerap pump serentak ni, time direct feeding, sebelah lagi pon mesti mengalir keluar jugak...

littlehumblelynn said...

zell

bravo!!!aku ada 6 bulan lagik nak graduate menyusu auni..doakan ok!!ko pun mesti boleh punya ..

noradzlina.kamdani said...

wow...congrats zel..
aku tumpang baca info2 ttg bf kt komen tu..

sity nurul asyadha said...

ehehhe kan sudah dibilang.. makin byk pam makin byk kluar.. aku ni lenguh kalau pakai pam manual.. aku ada pam mcm ko tu.. aku standby kalau balik keje lambat.. jalan jem.. nenen dah sakit ahhaha..so lam kete leh pam secara manual.. tapi di mana ada power point di situ la aku akan menjalankan operasi pam.. plus pam dua dua skali sgt senang ehhehe :)

all the best zel!!

Mia-Ina said...

alhamdulillah....bagus akak nie...menyusukan anak dgn susu ibu mmg menyihatkan anak