Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Sunday, April 5, 2009

KonSert 4 - AF7

Kritikan minggu ini juga bukan secara lansung.. Tiba2 inche lakiku cam dah lupa lak jalan p umah mak dia sndr.. nak gak paksa aku ikut pi sana wpun anak dah tido. Sanggup angkat KHaleeF bawak masuk gak dalam kete.. padahal budak tu baru tido 10 minit. Aku tgk 1st two performance kat umah.. then yang lain2 tu tgk kat umah MIL.. yang aku missed tgk persembahan Claudia. 1 tu je.. explained, betapa dekat nyer umah MIL aku tu yg laki aku hadap sangat nak ajak aku pergi jugak.

KOMENTAR


1- Aishah - Mentari Merah Di Ufuk Timur
Opening masa ballad tu yg sangat2 menarik. Suara jelas dan kawalan suara yang baik. Confident level juga meningkat berbanding dgn mgu2 sebelumnya. Namun, cam ada part II lak kan lagu ni. Masuk part II terus selera aku utk terus memuji dia merudum. Suara cam boleh terima lagi.. tapi pergerakan kucar-kacir menjadikan aku pun ikut kacau bilau jugak. Lagu sedap dah jadi cam lagu HORROR lak. Tapi, kalau minah ni tak kaber2 agak nyer leh meleps kot performance dia malam tu. Nak all out tapi malu2. Cute apa badan comei2 camtu nak lompat2 lebey2 sket. Kalau aku yg lompat.. don't ever imagine hokay !!!

(***/*****)

2- Qhaud - Di Taman Teman
Adoyaiiiii... ape laaa yg hazab sangat pakaian ko ni. Tak matching lansung dengan lagu ni. Kalau dia pakai cam Azwan Ali time p wedding mawi pun aku rasa lebih sesuwei... Pasal nyanyian.. sedap.. aku suker. Iras sore mawi pun ada gak. Gaya lak takde.. itu2 jelah gaya nyer... mengingatkan aku pada Khai AF1. Pasal penghayatan lagu.. aku pun tak paham lagu ni, so kira aku terima seada nyer ler.
(****/*****)


3- Claudia - Suralaya Dalam D Major
Ni tak tengok laa.. Aku tak komen la ek. Nnt dia tak dapat komen yang adil lak kalau aku tgk melalui youtube.. Tp aku ada dengar mp3 nyer di blog2 lain.. bunyi nyer sedap. Suara Claudia dirasakan amat sesuai mendendangkan lagu ini. Tapi lagu suralaya ni aku tak suker.. so aku dengar sket je.

4- Aril - Lakaran Kehidupan

Apsal sumer orang cam dengki je dengan ngko. Tiap2 mgu ada je nak hantam budak ni cukup2. Padahal kalau ikut perkataan TRANSFORMASI... dia ni bagi aku menepati perkataan tersebut. (Ni komen ikhlas hokay tanpa mengimagine kekiutan dia). Bagi aku dia ni entertainer.. nyanyi so-so je. Tapi showmanship kelasss.. akak suker. Dia ni mengingatkan aku kepada satu group ni.. X-FACTOR. Igt tak ?!! depa ni nyanyi mmg hancus tahap pembentung Indah Water.. Tp kenapa ramai gak yg minat ?!! termasuk aku ler tu.. sanggup taw, lari gotong-royong Blok Enggang Kolej Ke-2 UPM semata2 nak p showcase depa nih. Eleh.. Eddry & Adlin.. krang dengkikan... ngaku je.

5- Yazid - Aku Cinta Padamu

Kalau Aishah tadi dah horror.. ni 10 kali lagi horror.. Huwaaaaa.... kot ye pun lagu adalah pilihan tenaga pengajar dan produksi, hagak-hagak laa wei. Nasib baik aku tak ngandung tau.. Kalau tak, mau terkenan rambut kerinting tebal si Yazid ni. Bila kala dia berlakon cintan giler ngn dancer.. bukan nak tekup dia taw.. aku rasa nak tekup muka aku sendiri ngn bantal !!!! Buat aku mengigau malam je budak ni. Luckily, dia tak joget ala2 ballet sama2 ngn dancer.. kalau tak, laki aku pun aku tekup sama ngn bantal nak hilangkan rasa geli perut aku.
(**/*****)

6- Akim - Destinasi Cinta
Kacak pulak budak ni malam ni. Dalam akademi selekeh malaun je. Persembahan yang bagus. Peningkatan vokal. Cuma ada byk kesilapan dalam tarian. Tak syncronise ngn dancer. Mula2 tu ok je.. nak abih2 tu.. dia mula belasah je.. janji abih nyanyi. Lupa step ler tuh.
(****/*****)

7- Isma - Kerja Gila

Best ek dia ni nyanyi.. Aku cam rasa tak sesuai je & suara dia cam over do it. Gaya pun over gak. Mike-mike ni pun sbnr nyer terpengaruh ngn persembahan lepas2 gak. Tak rasional seperti haku (clap..clap..clap...). Ngan baju mengarut kaler biru kat bawah tu lagi laa menghilangkan keterujaan aku. Tapi bukan salah dia la kan. Bukan dia pilih lagu & pilih baju.
(***/*****)

8- Rubisa - Tiada Lagi
Lagu kegemaran aku... Ada kenangan di sebalik lagi ini.. Tiba2 mode jiwang masuk lak. Minah ni kuar ke? Aku smpi skang tak tau sapa yg keluar sbnr nyer.. Rubisa ni masih memberikan persembahan yang biasa sajerk. Tiada apa yg menyentuh jiwa dan perasaan aku utk terus mengingatkan dia pernah nyanyi lagu ni. Vokal yang baik tapi takde impak. Aku masih teringatkan saat Fiq Mentor nyanyi lagu ni.. gerek sehhh...
(***/*****)

9- Hafiz - Cinta Ini
Siyes aku tak pernah dengar lagu ni. Adakah aku katak bawah tempurung. Ke ni lagu baru ? Tapi normal laa sbb aku tak minat lansung Siti Nurhaliza ni. Boleh laa... biasa je persembahan dia ni. Cam mgu lepas jugak.. takde apa yg menarik selain vokal dia yang sedap di dengar telinga. So, skang leh nmpk tak beza antara Aril ngn Hafiz ?!! Setakat sore sedap je tak menjamin apa pun lagi. Ramai je orang leh nyanyi sedap tapi tak kemana pun. Bias ?!! helloooo.. jgn laa mare peminat Hafiz, ni blog Ai okay dear.
(***/*****)

10- Sidi - Ku Milikmu
Wahai pengundi2 yang buta seni suara sekelian.. hape sebenar nyer korang2 harapkan si Sidi ni untuk kekal smpi ke Konsert ke-5 nnt. Dia dah kahwin.. hensem pun tidak sangat.. so apa yang menyebabkan dia dapat kekal?!! Takkan bini dia ngundi 1K semgu kot. Sepatut nyer masa lagu kukoo dulu tu dia dah out. Unplugged ek ?!! Sore pecah kaca pecah gelas hokay dekat2 nak abih2 tu.. dah takde voice control.. ni kalau artis mst kuar statement haram jadah ni "SAYA TAK BERAPA SIHAT, SAKIT TEKAK, TEKAK BERDARAH, SELSEMA, BATUK KOKOL, TIBI, KANSER PETI SUARA dan sebagai nyer"

11- Zizi - AKu Dah Bosan
Aisey.. time dia nyanyi sedap lak tersingkir. Sian wei... ni laa nasib orang yang berbakat tapi dilahirkan sebagai perempuan. Intonasi suara selari dengan expression muka aku dah bosan. Kira dia ni laa yang paling outstanding & all out tanpa kaber2. Anugerah Pelajar Cemerlang aku bagi kat dia. Tenaga pengajar pun naik syeh tgk performance minah ni. I like !!
(*****/*****)


Reaksi terkejut tenaga pengajar.. tulah pasal, sapa suh korang tak AFUNDI pelajar kegemaran.

Sian makcik ni tau... Ni sumer salah.. salah sapa ek?!! AFUNDI ke tak AFUNDI ke.. yang kena keluar dah pasti ada. Aku salah tak ?!!

GESTURE !!! please laa Adlin.. Tak usah laa ko hulang-hulang perkataan yg aku rasa ngko sorang je yang paham. Kalau dah smpi.. dari AF5 smpi ke AF7 ni.. tiap2 mgu nak ulang perkataan yang sama.. makna nyer apa yg ko sebut tu tidak laa lansung memberi kesan kepada pelajar-pelajar tersebut. Ko patut cari perkataan lain yang lebih mudah difahami dan diaplikasikan.
.
.
.

1 comment:

aLiYaHaRiZ said...

Fuhhhh...cayalah..komen yang menepati jiwa wany...Wany nak komen mcm ni tapi x retilah nak buat ayat cantik2...Mmg x adil kan. Ade ke patut zizi terkeluar..tu lah wany bg tau kat hubby wany yg SIDI si panjang tu yg patut keluar awal2 dulu...Ape lah sms..sape lah dok sms kat si panjang tu sampai dok kekal kat ctu..suara mcm lori sampah dok angkat tong sampah...