Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, January 16, 2012

Dah boleh ke bagi nasi keras?

Aku lupa dah time Kalep dulu bila start bagi..
Tapi rasanya lewat..
Sbb Kalep ni selera dia sama je..
Hari-hari bubur nasi sama sup ikan..

Hasya pulak..
Dia dah start muak dengan bubur..
Bila bagi.. ada laa 5-6 sudu kecik tu..
Lepas tu dia juah balik..
Tergeleng-geleng takmo makan..

Berat dia pun turun ni..
Dari 7.8kg ke 7.5kg..
Kalau lagi sekali check up turun lagi..
Kena hadap dietician laa kat spital..
Hazab laaa menunggu giliran dengan anak tengah melasak :(

Tapi.. dia ni, kalau bagi nasi keras..
Kemain makan lagi dia..
Nak-nak kalau ada lauk ikan @ ayam goreng..

Ada ke sapa2 yang baby dia pun makan nasi keras awal?

Setakat ni dia takde lak sembelit..
Sebab minah ni kuat minum air kosong..
Tapi berak jadi 2 kali sehari la pulak..
Kira ok ke tak ok tu?

Ada tanya nurse klinik kerajaan..
Dia kata ok..
Takpe laa tu..
Saja nak tanya for 2nd opinion dr kawan2 blogger plak.. :)
.
.
.


10 comments:

Mimy Hamid said...

mak sy baby sitter anak sebaya akak...10 bulan dah makan nasi keras tp tak la keras sgt...nasi lembik panas...so far tak sembelit...now dia dah setahun

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Ok la tu... Aisar pun hari tu makan nasi awal... Lauk yang dia suka, ayam masak kurma... Doc kata, kalau dia tak nak makan, lagi masalah... Kalau every thing OK, bagus la... balance kan dietnya dengan sayur-sayuran + buah-buahan... kalau sembelit, maknanya tak cukup serat laa tuu

I want to lose weight said...

Kat umah mmg dah bagi..
Tapi ngn mama Long & wan dia tak start lagi.. depa takut perut hasya sakit :)

besa laa.. duduk ngn wan manja lebih sket.. cam kalep.. smpi dekat 2 tahun baru benti makan bubur nasi

Kak Mah said...

anak aku lum setahun dah makan nasik dah zel...itu yang dia suka makan pun...makan cam orang beso lagik ada ler...so far okey jek..sama lah dia pun suka minum air masak...

I want to lose weight said...

Kira oklah kan..
Hasya pun banyak gigi..
Dah 7 batang..

2-3 hari ni masih makan bubur..
Sbb kak ipar aku masih takut2 nak bagi nasi keras..

Kat umah mmg aku tibai je bagi :)

Ina Hashim said...

zel,

dah boleh dah tu....tetambah lagi nampak dia dah jemu ngan bubur nasi...anak akak si Firas pun camtu....waktu nak masuk setahun aritu pun akak intro nasi keras n dia makan cam suka jek....as long as x sembelit ke kembung perut ke, oklah tu

SitiJay said...

Boleh diberi... tambah2 kalau dia memang minum air kosong banyak.

Jangan risau, teruskan ajer....

AIN NAZRI said...

adik ain umur 8-9 bulan dah start makan nasi keras..siap suap sendiri.. hehe

I want to lose weight said...

Hasya pun pandai suap sndr..
Sebutir-sebutir kutip dari pinggan mami

quezul said...

bg nasi lembik bole kot...anak aku dh bg nasi..gigi ada 4 bwh, 4 atas...asalkan berak ok..najis ok..ok la tu..