Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, January 4, 2012

Susu untuk Hasya sudah sampai penghujung...


Ni ler perkara yang membuatkan aku stress 2-3 menjak ni..
Susu EBM sudah habis..
Pagi tadi dah pakai lagi sepek..
Tinggal laaa 2 jer..

Susu perah pun dah tak meriah..
Dulu leh capai 12oz sehari..
Skang paling2 boleh pergi 7oz..
Hasya pulak minum banyak skang ni..

Esok Hasya genap 1 tahun..
Ikutkan dapat dah Degree dalam penyusuan ibu..
Namun, tak dapat dah nak teruskan smpi dapat PhD..
Kemungkinan besar bermula minggu depan..
Hasya akan campur-campur susu pada waktu siang..

Tak terkejar dah demand dia yang sangat tinggi..
Susu aku pulak makin merendah..

Semlm dah beli susu formula..
Pilih yang murah jer dengan harapan Hasya takkan jatuh cinta dengan FM..
Aku masih nak BF dia time tidak bekerja dan malam..
Kalau beli FM yg rasanya sedap2..
Vanilla ke.. Coklat ke..
Kang lansung dia tak nak BF lagi..



Semalam sedih bebenor hati aku ni..
Memikirkan Hasya akan campur-campur susu..
Dia bukan lagi mendapat susu yang mami hasilkan..

Tapi, bila tengok gambar kat atas ni..

YA ALLAH.. AKU BERSYUKUR DENGAN NIKMAT DAN REZEKI YANG ENGKAU TELAH KURNIAKAN.

Namun skang ni tengah berfikir-fikir..
Aku ada surf kat internet..
Fresh milk adalah jauh lebih baik dari susu formula..
Kos agak tinggi la jugak..
Tapi kalau dibandingkan dengan beli susu FM yang mahal-mahal..
Pakai fresh milk (dutch lady, good day etc) kira ok lagi..

Ada tak sapa2 yang bagi fresh milk untuk baby?
.
.
.

6 comments:

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

Ye jauh lebih baik fresh milk...tapi takut nanti hasya alahan...


macam qaseh, pernah bagi fresh milk or ape2 yg dr sumber lembu (kecuali FM) sekitar mulut naik merah2..mate jadi bengkak...


tapi try dulu la....mane tau hasya serasi...

nasib susu saye byk lagi..bole la teruskan sampai 2 tahun..

chikleen said...

saya bagi FullCream Milk dutchlady tu sepenuhnya (daytime) masa dia da masuk 1thn6bln.
masa dia 1yo, saya supply kat daycare 1kotak FCmilk + 3ebm.
sikit2 sehinggalah ketika di daycare dia minum FCMilk sepenuhnya.
mlm atau mana2 ketika dgn saya..saya bg direct aje sehingga dia mencecah umo 2yo.
saya stop pump masa anak umur 1yo4mo.
sekarang, anak da 2yo6mth..saya da tak supply fullcream dan bagi formula 123 dutchlady.

mcm komen mummymiqhael tu..
kakZel bagi la sedikit2..kasik rasa dlu. kot sesuai ke idak..ada budak mmg la ada alahan dgn susu UHT ni.
ntah pesal xtau la..

♥ Elin ♥ said...

sama lah elin skg pun cukup2 jer...x blh nak buat stok lagi,,, :(

sedih....sedih...

Mimy Hamid said...

sedih jugak..huhuhu takpe positif kak zel

I want to lose weight said...

Tadi bagi dia minum susu kotak full cream DL tu..

nmpk ok jer..

zatie_izzati said...

Salam zel, pengalaman sy, start campo BM ngan FM ms umo die 1thn 8bulan lebih kurang. pakai susu Enfagrow. tp camne pun klu ade mamanye, die still nak BF… Now umo my son dah masuk 3y.. br je stop dlm 3-4bulan lepas… jgn risau… Camne pun bb tetap nak BF