Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, June 13, 2012

FATSECRET


Oleh kerana Atkins ni melibatkan pengiraan karbohidrat..
Maka aku gunakan http://www.fatsecret.com

Pastu dekat ruangan SEARCH tu..
Masuk laa apa2 makanan yg korang nak tau komposisi nyer..
Kalau tak tau benda tu dlm english apa..
Pi guna google translate tu..

Semalam aku cari peria..
Rupanya peria tu = bitter melon..
Hasilnya tidak buleh dimakan :)


Ni contoh..
Aku cari tomato..
Sebab aku sangkakan tomato ni buleh utk atkiners..

Senarai tu..
Adalah pilihan2 jenis tomato..
Ada cherry tomato.. canned tomato.. tomato sauce..

Pilih yang mana anda nak tahu..


Part ni aku paling suka..
Sebab komposisi makanan dia buh gaya Nutrition Facts..
Senang nak baca.. senang nak paham..

Rupanya sebiji tomato saiz medium..
Carbs di dalamnya = 4.82g..

Nehi nehi dah pasni..
So, semlm ala2 failed la juga sbb aku makan sebiji tomato..

Dan.. satu lagi salah besar aku buat..

Iaitu makan kuah tomyam ayam semlm sampai habis..
Ingatkan kuah makanan beli kat kedai je tak boleh..
Rupanya kuah masakan sendiri pun tak boleh

NAMUN..

Oleh kerana pengambilan carbs Atkin = 20g sehari..

Masih ada ampun ler kot.. harap2 tak terlebih

Anyway, sambung terus diary diet kat sini..

14/06/2012 - Khamis

Berat terkini = 125.4 kg

Turun 300g sahaja dari semlm :)

Pengambilan air semlm = 6L

Menu hari ini

Sarapan - Telur dadar 3 biji
Lunch - 6 ketul kecik ayam reneh (tanpa kuah) + ikan goreng sekor
Dinner - Telur scramble 2 biji + salad + mayonis 1 sudu kecil


.
.
.

5 comments:

POSH76 said...

seksa tul ikut diet la ni...

Sofie Natashah said...

Chaiyok kak Zel

Rina Herbalife said...

Salam, hi tertarik dgn ur blog ni. sebab berat kita hampir sama la lalala..dan mission nak kuruskan badan :)
saya skrg ambil herbalife cuba untuk support mission saya. tapi saya tengok ur diet pun macam ok jugak. so blh lah tengok2 ur menu jadi rujukan.
Wish u luck! and wish me luck too :)

Rina Herbalife said...

My blog is http://whyn0tme.blogspot.com

kalau ada tips or komen about my diet :)

I want to lose weight said...

Herbalife sudah pernah cuba.. tidak berkesan + makin naik berat lagi ada :)