Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Sunday, May 22, 2011

Proposal no.1 untuk Program Diet

Yang ni dari Hidayah..

Boleh baca sepenuhnya di

http://denaikurusku.blogspot.com/2011/05/cadangan-untuk-contest-anjuran-kak-zel.html

Antara isi kandungan Program

1- 44 hari (3 pusingan)

2- Makan nasi pakai beras perang

3- 2 kali makan nasi sehari, secawan nasi (up sket dari sesenduk.. i like)

4- Masa makan kunyah perlahan-lahan

5- 100 langkah selepas makan

6- Minum air selepas 1/2 jam

7- Minum air suam / air masak sahaja

8- 8 gelas air (atau bahasa mudah 2 liter)

9- Makan buah sebelum makan nasi

10- Lauk tak boleh goreng

11- Sayur pun tak boleh masak guna minyak

Ni dah 80% lengkap dah ni..
Cuma kena perhalusi sket je lagi..

Apa kata kita ikut je yang ni + No.4 (pakai menu)

Cam Hidayah, dia dah ada seminggu punya food planning..
So, mgu pertama kita semua ikut food planning dia..
Then 2nd week orang lain punya pulak..
3rd week orang lain lagi..
So, sama2 contribute idea.. sama2 diet..

Kalau la minggu yg kita makan beras perang tu..
Turun smpi 3kg..
Maknanya diet pakai beras perang tu laa paling berkesan..

Cth menu (wat la 6 hari punya lebih kurang)

Sarapan - susu/milo + roti 2 keping

Lunch - nasi satu senduk, bayam rebus, ayam grill, oren

Minum petang - Apam bintat 3 biji

Dinner - nasi/roti/bihun, sup sayur, ikan bakar


Tengok menu cam dah cukup kenyangkan..
Tapi tu ler, diet ni semangat nak kena kuat..

Aku kalau boleh takmo lagi diet yang menyeksa badan..
Cam 99HTN.. 3 day detox..
Takmo diet yang menimbulkan stress!!

Itu sbb dalam seminggu, dicadangkan ada 1 hari yg boleh makan apa saja..
Nak pi KFC ke.. Nak makan ayam salai cicah minyak masak ke..

Tapi.. sila beringat..
Esok pepagi adalah HARI TIMBANG :)
Sendiri mau ingat..

Program ni penyingkirannya senang sahaja..
3 kali berat naik, automatik anda terkeluar..

So, ada sapa2 lagi mau memperhalusi Program..
.
.
.

13 comments:

makcikrehan KJB said...

count me in!!!

I want to lose weight said...

Ewah2 MR sekali sekala muncul terus nak diet :)

makcikrehan KJB said...

biasa... mula2 sekali daftar, dan mula-mula sekali terkeluar! kah kah kah

iluvtupperware said...

Zel,

Hari2 key in apa yg di makan. myfitnesspal.com ni antar web yg bagus utk monitor kalori yg kita mkn. Sebenarnya nasi tak menggemukkan.. roti gardenia yg plain tu lagi byk kalori dari nasik.

Saya Nak Slim said...

apa syarat2 kalau nak join?

-niena- said...

kak zel..kite nak join...berat melampau dh ni...huhuhu..kena buat betul2 kali ni...

petai jeruk said...

Salam..

Saya pun nak daftar..ada borang kosong..

I want to lose weight said...

Hehehe nak daftar nanti dulu..
Kita wat program dulu baru leh pendafataran :)

Iluvtupperware - lupa nak state tadi.. MENU TAK LEH LEBIH 1200cal :)

ezey said...

aku begitu kagum dengan semnagat membara MR..teruskan la....chaiyok2...semuga berjaya...i follow....

I want to lose weight said...

EZEY - ko wajibulghunnah hokay...

nanti tak cukup korum nak snap gambor L bertiga :))

mama iris said...

tompam lalu bongkok2...mcm x biasa lak x reti2 nak masukkan nama saya dlm senarai wahai kakak zelku??hhehhe.....

Dilily said...

aisey..... nak join gak tapi baby blum kuar...... harap2 dapat start middle jun... insyaalah baby kuar dah masa tu....

I want to lose weight said...

Dilily - sila berpantang dulu :)
diet kemudian :))