Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Friday, April 8, 2011

Ada tak?

Ada tak sapa-sapa pembaca LWC..
Kawan2 kome ke.. sedara mara kome ke..
Makan maajun ni..

Aku ni tengah cari cara untuk family planning yg sesuai..
Pil-pil.. injection..
Tu sumer tak boleh atas sebab darah tinggi + obesiti melampau aku ni..

IUD aku tak berani..

Maajun ni ramai yang kata berkesan..
Tapi depa bukan kawan aku laa..
Aku just baca-baca kat internet je..

Tapi kalau reader LWC pun ada guna..
Meh laa kongsi2 info dengan aku..
Tak pun ada tak maajun @ ubatan lain yg seperjuangan dengan MAB ni...

Hari tu plan nak pakai IUD..
Tetiba rasa takut laa pulak..

Tolong ek..

Dari akak yang "pantang" 100 hari..
Skang dah tinggal 8 hari lagi nak abih..

:) :) :) :) :) :)

10 comments:

Amiizaa2001 said...

ahkak zel :)

ko pakai iud yg version terbaru. trylah...

nak masukkan iud tu tak rasa apa...ko kena cari pakar gynae yg betul2 terror....sebab kdg2 gynae nie ada gak yg ganas2 mcm dinosour hua hua hua.....

I want to lose weight said...

suggestion gynae ?

kakngah said...

aku pernah mkn MAB tu.. tapi cam cuak la.. takut gak terbabas.

pil dah malas nk amik sebab aku asek terlupa jek & period lari. misi buat muka bila aku datang amik ubat tak ikut tarikh. malas dah aku nk hadap klenet desa tu.

iud pulak org cakap ada potensi gak nak lekat. huhuhuhu!!!

lepas tu kekunun nk pasang implan. kaum ibu kt kolej ni ada jek yg buat kt kalumpang tu. tapi, bila aku survey2 tgk alat nak masukkan implan tu.. beso cam straw tusuk kat lengan.. seram la pulak...

sekarang ada viginal ring. masukkan jek kt pangkal rahim tu. nk keluarkan, kuis ngn jari telunjuk ko. aku berminat gak. tapi, bila tau kos dia... telan air liur aku kehkehkeh!!!

kalau rajin nak tau pasal viginal ring tu, ko kebek2 la blog dr.Singa. kitorang ada bahaskan psl viginal ring ni.. kalau mampu, viginal ring is the best.

Luv like this.... said...

baru try x tau la cmne....sebtol pon x abis lagi!!hehe

ratusiput said...

em aku pakai cik stokin zel utk anak first n kedua.lgpun husband aku yg nak cara cmtu.aku pun tak mkn pil sbb slalu telupa.skang sejak cik kitol balik skali skala maka aku guna injection.so far ok la cuma period tak tetap.bila tak tetap...skali dia kuo amik ko..mmg heavy.tp aritu doc suggest aku mkn pil.but takyah selalu.time laki aku nk balik je dia soh makan.bila laki aku balik sana balik stop.so bulan 7 ni baru aku nk cuba mkn pil sebab laki aku bulan 8 balik.

Asma said...

Salam kenal..
tertarik plak ngan entry ni. Saya nak share sikit pengalaman saya makan jamu MAB ni. Saya mula merancang kehamilan lepas lahir anak ke3. Mkn pil Noriday sehinggala anak umur 3tahun lebih. Lepas berhijrah, DR kat tmpt saya tukarkan saya pil lain yg buat saya pening, kwn rekomenkan MAB ni. Dua bulan pertama, memang dia ganggu perjalanan period..kdg2 sampai dua kali sebulan datang..lepas tu period normal balik. Makan jamu ni sama je mcm makan pil perancang, kena disiplin dan ikut timing. barula berkesan. mcm saya mkn tiap2 mlm pukul 9..kdg2 terlewat jugak..kalo lupa cepat2 mkn bila dah ingat..kena minum banyak air masak sebab jamu ni panas bg sayala..mungkin lain org, lain plak kesannya..selain drpd merancang, lepas setahun saya guna keputihan makin kurang, vagina makin ketat dan body mcm ada shape..lagi satu rasa lebih bertenaga.. saya ni kurus tapi jamu ni tak plak menggemukkan cuma selera mkn tu bertambahla ssuai bg saya yg underweight..memandangkan nak tambah anak lagi, saya mula berhenti amik jamu ni bulan 11 tahun lepas dan alhamdulillah hamil anak ke 4.

I want to lose weight said...

Tu ler.. rasa cam nak cuba..
CUma tang panas badan tu, takut menyumbang kepada high BP pulak..

Panas sangat ke?

Yu'xan Lee said...

penh mkn MAB tue tp period tak dtg sampe kat2 6 bulan, pastue g jmpa gynea zura blk, last2 dia mmg marah la tak bg makan, so dia bg ubat dtg period....sejak tue mmg terus stop, skrg pakai iud lagiiiiii senang, hehehe

Asma said...

Rasanya tak panas sgt kot sebab jamu ni sesuai utk ibu yg breastfeed..nama pon jamukan, mungkin boleh tanya detail dgn dealer yg menjualnya.

Tina Othman said...

org kata maajun ni sesuai untuk bf kan..tapi ada setengah org tak tahan jugak..tak taulah =)